Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak se rychle zbavit oparu na rtu: Zn.: Ideálně přes noc

Jak se rychle zbavit oparu na rtu: Zn.: Ideálně přes noc

Jak se rychle zbavit oparu na rtu: Zn.: Ideálně přes noc

21. listopadu 2022 od Lenka Knápková

21. listopadu 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Častokrát se objeví, když to nejméně potřebujete. Nepříjemný a bolestivý vřídek na rtu – opar. Jak se zbavit oparu co nejrychleji a proč se vám dělá?

Co je to opar?

Opar je onemocnění, které způsobuje vir herpes simplex (HSV) a objevuje se nečekaně jako nevzhledný puchýřek na vnější části rtu nebo u nosní dírky. Jakmile se jednou virem oparu nakazíte, zůstává vir v těle v tzv. spící formě. Samotný opar – vřídek – je pak příznakem propuknutí infekce. 

Co způsobuje vznik oparu?

Opar se znovu vrací a projevuje, pokud ho něco aktivuje. Recidivu oparu může způsobit mnoho faktorů, nejčastěji za to může:
  • oslabená imunita
  • horečka
  • menstruace
  • stres
  • pobyt na slunci

Jak na léčbu oparu?

Jak jsme již zmiňovali výše, virus oparu nelze úplně vyléčit a i po zmizení vřídků zůstává v našem těle. K eliminaci  vřídků jsou nejvhodnější antivirové masti, náplasti na opary nebo vysušující pudry.

Tip redakce:
Přírodní cestou se lze oparů zbavit pomocí obkladů z propolisu, heřmánku nebo šalvěje. Všechny tyto bylinky působí protizánětlivě. Zkusit můžete puchýřky potírat také čistým
Floré Bylinným esenciálním olejem tea tree olej (koupit v e-shopu), který rovněž puchýře vysuší, a navíc působí antibakteriálně.

Jak opar zamaskovat?

Na inkriminované místo můžete opatrně nanést trochu sypkého pudru, make-upu nebo nalepit pružnou náplast určenou přímo na opary. Náplast na opary ho nejen trochu zneviditelní, ale také rychleji zhojí a nezanechá příliš velkou stopu. Zkusit můžete nanést také Sudocrem Krém pro každodenní péči a ochranu pokožky (koupit v e-shopu), který obsahuje zinek a má schopnost vysušovat.

Co dalšího můžete udělat, aby se už opar už znovu neobjevil?

1. Pokud vás občas trápí opary, snažte se předejít opětovnému vzniku a doplňte tělu chybějící vitaminy a minerály. Jedná se  zejména o:
2. Dodržujte hygienu, pravidelně si myjte ruce a nesahejte si špinavýma rukama na rty a obličej. Pokud na opary trpíte, nesdílejte s nikým hrneček, kartáček či rtěnku.
3. Posilujte svoji imunitu během celého roku, jezte zdravě, otužujte se, sportujte a žijte aktivně. Zkuste se otužovat a chodit na procházky za každého počasí.
4. Po každém vyléčení oparu je třeba vyměnit zubní kartáček, právě na kartáčku zůstává infekce a opar se tak může ihned objevit znovu.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít