Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak prát správně sportovní a funkční oblečení

5 tipů, jak prát správně sportovní a funkční oblečení

5 tipů, jak prát správně sportovní a funkční oblečení

4. května 2023 od Marta Pušová

4. května 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Pokud rádi sportujete, jistě občas bojujete s tím, že se vám v koši na prádlo nakupí propocené sportovní oblečení a vy nemáte do fitka nebo na běhání co na sebe. Prát dva kousky každý den se totiž nevyplácí a nashromáždit dostatečné množství občas trvá. Přesto je ale potřeba dopřát sportovnímu a funkčnímu prádlu správnou péči a nemíchat ho s běžným oblečením.

1. tip: Správné praní

Funkční prádlo je třeba prát pravidelně, i když se vám na první pohled zdá čisté, suché a voní. Při vypařování potu se v prádle usazují nečistoty, které mohou oblečení po estetické stránce poškodit. Prádlo můžete prát v pračce, ale vždy jen na 40 °C a ideálně v některém ze šetrných programů, které pračka nabízí. Pro funkční prádlo nikdy nepoužívejte aviváž, odstraňovač skvrn ani změkčovače vody, které narušují strukturu vláken. Dejte si také pozor na prací prášky, které v sobě aviváž již obsahují. Po vyprání nechte prádlo důkladně uschnout.
Tip redakce:
V první řadě vybírejte hlavně prostředky určené přímo na sportovní oblečení jako například
Perwoll Renew speciální prací gel Sport & Refresh (koupit v e-shopu), který poskytne vašemu prádlu dokonalou péči, svěžest až na 24 hodin a bude také šetrný ke speciálním funkčním vláknům. Zkusit můžete také HERBOW prací koule z mýdlových ořechů (koupit v e-shopu), které jsou určené pro praní v případě, že máte citlivou pokožku. Případně ještě vyzkoušejte AZURIT Speciální tekutý prací prostředek na moderní a jemné prádlo (koupit v e-shopu), který zachová správný tvar tkaniny. Následujte také pokyny k praní na samotném oblečení.

2. tip: Aviváž ne, zkuste parfém do pračky

Už jsme si řekli, že na funkční prádlo opravdu není dobré používat aviváž, která by mohla uvolnit vlákna a poškodit tak funkčnost sportovního prádla. Je to jedna z nejčastějších chyb praní tohoto specializovaného prádla. I tak ale může vaše sportovní prádlo vonět. Stačí jen aviváž vyměnit za parfém do pračky.
Tip redakce:
Doporučujeme
BLUE WASH Parfém do pračky (koupit v e-shopu). Vůně tohoto parfému se váže na vlákna prané tkaniny a díky speciálnímu aktivnímu složení zanechává prádlo voňavé až po dobu 5 týdnů. Jelikož vůně není rozpustná ve vodě, neodplaví se a znovu se rozvoní při každém dalším kontaktu s vodou. Díky tomu je perfektní pro jakýkoli druh tkaniny včetně sportovního oblečení. Vhodné jsou také Lenor Unstoppables Fresh Vonné Perličky Do Praní  (koupit v e-shopu), které stačí hodit do prázdného bubnu pračky, potom přidat prádlo a následně zapnout prací program. Případně můžete zvolit také Dr. Beckmann Vůně na prádlo spring (koupit v e-shopu).

3. tip: Pračku nepřeplňujte

Přeplněná pračka neumožní prádlo dokonale vyprat, protože se prací prostředek a voda nemusejí absorbovat do všech vláken. Doporučuji pračku plnit podle pokynů výrobců. Při praní bavlny můžeme využít plnou náplň, při praní syntetiky, vlny a dalších speciálních programech je vhodné se řídit tabulkami s kapacitou pro daný program, která je vždy nižší, než je maximální kapacita pračky. Maximální kapacita se stanovuje podle referenčního programu, jímž je právě bavlna – plná náplň,“ doporučuje Darina Papáčová, odbornice společnosti Whirlpool.

4. tip: Sušička vážně ne

Většina lidí nedá na sušičku dopustit. Sušička dokáže obzvlášť v zimě rapidně urychlit schnutí prádla, a pokud opravdu perete každý den, pravděpodobně se bez ní neobejdete. V případě funkčního prádla se ale mějte na pozoru, protože na sportovní oblečení ale její výhody tolik neplatí. Umělá vlákna schnou velmi rychle sama od sebe a především, sušička si neporadí se zbytky bakterií. Proto se vyplatí ještě během praní použít Sanytol Dezinfekce na prádlo s vůní bílých květů (koupit v e-shopu), který se jich dokáže zbavit hravě.

5. tip: Osvobození od žehlení

Funkční tílka, trička a legíny se nežehlí. Většinou to ani nebývá potřeba, protože syntetika nemá tendenci se mačkat. Pokud vlastníte šikovné bambusové prádlo, můžete ho žehlit na nízkou teplotu, ale vždy musí být naruby.
 
Tip redakce:
Pračka naprázdno
Tou nejdůležitější věcí pro získání požadovaných výsledků je
čistá pračka. Důvodem, proč prádlo může zapáchat, je nános v bubnu. Ten se tvoří v pračce při častém používání. Nejjednodušším způsobem, jak se ho zbavit, je jednou za měsíc sáhnout po speciálním přípravku k vyčištění pračky. Zkuste třeba K2r Čistič pračky 3v1 2 sáčky (koupit v e-shopu), který zbaví pračku vodního kamene, ale také ji nádherně provoní a rozpustí všechny zbytky prášků, gelových tablet a aviváže. Stačí nasypat do bubnu pračky a zapnout na 60 stupňů Celsia.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít