Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 nejčastějších příčin zánětu močových cest

5 nejčastějších příčin zánětu močových cest

5 nejčastějších příčin zánětu močových cest

8. února 2021 od Eva Šarfová

8. února 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem Mudr. Monika Purmová

Podle lékařů i nejrůznějších statistik jde o nejčastější zánětlivé onemocnění u žen. Alespoň jednou za život se s ním setká dokonce každá druhá. Jaké jsou příčiny této infekce a jak se před ní chránit?
Jasnou známkou cystitidy (odborný název zánětu močových cest) jsou především bolesti v podbřišku a časté močení, jež provází pálení a řezání. „Jedná se o bakteriální zánět, jehož původcem jsou nejčastěji bakterie Escherichia coli,“ vysvětluje MUDr. Monika Purmová z UroKlinikum. Ty se v našem těle vyskytují běžně, jsou totiž součástí stolice. V případě, že se dostanou tam, kam nemají, tedy do pochvy či močového ústrojí, začnou se množit a zatěžovat imunitní systém.

1. Nedostatečná hygiena

Do močových cest se bakterie dostanou často kvůli nesprávnému utírání po vykonání stolice. Čistěte se vždy zásadně odpředu dozadu. Zvýšenou hygienu dodržujte také v době menstruace. Mimo domov vám mohou pomoci vlhčené ubrousky, které jsou určeny přímo pro intimní hygienu. Použijte například NIVEA Intimo Fresh Ubrousky pro intimní hygienu (koupit v e-shopu) s kyselinou mléčnou a aloe vera.
Tip redakce:
Pro hygienu intimních partií je vhodné používat hypoalergenní a neparfemované přípravky, pro mytí se hodí například
Lactacyd Prebiotic Plus, který byl vyvinut speciálně pro ženy náchylné k vaginálním infekcím. Chrání a udržuje zdravou intimní mikroflóru.

2. Prochladnutí

Nastydnout není vůbec těžké. Stačí, když se málo obléknete, chvíli sedíte na něčem studeném nebo například nemáte dost teplé boty. Oslabená imunita se pak postará o příznaky nachlazení, které bývá další častou příčinou zánětu močových cest. Chraňte se proto a teple se oblékejte. Zaměřte se zejména na oblast beder, ať vám nenastydnou ledviny.

3. Nevhodné prádlo

K přemnožení a přenesení bakterií do močových cest může dojít i kvůli spodním kalhotkám ze syntetických materiálů, které mají navíc nevhodný střih. Zapomeňte proto na krajková tanga a dejte přednost savým materiálům, ideální je bavlna. Prádlo by také nemělo být příliš těsné.

4. Nedostatečný pitný režim

Doporučované dva litry tekutin denně jsou pro zdraví močových cest včetně ledvin velmi důležité. Pokud máte i sebemenší podezření, že se hlásí cystitida, zvyšte příjem tekutin. Díky tomu dojde k vyplavení bakterií. Vhodný je například Leros Natur Bylinný čaj Močové cesty (koupit v e-shopu), který přispívá k normální funkci močových cest.

5. Zadržování močení

Pokud se vám chce „na malou“, snažte se jít na toaletu co nejdříve a močení nezadržujte. V močovém měchýři se totiž hromadí bakterie, které pak způsobují zánět. Odborníci také doporučují vymočit se co nejdříve po pohlavním styku

Jaká jsou další doporučení?

  • Omezte konzumaci pálivých a kořeněných jídel, alkoholu a kofeinu.
  • Dbejte na zdravou výživu a dostatečný příjem vitaminu C, který je důležitý pro posílení vaší imunity. Tělu ho pomůžete dodat třeba prostřednictvím doplňku stravy Celaskon Limetka Žvýkací tablety.
  • Zařaďte do jídelníčku brusinky, které obsahují léčivou látku cysticran, jež zabraňuje usazování patogenních bakterií na sliznicích močových cest. Dejte si například MaxiVita Hebal Bylinný elixír kanadské brusinky močové cesty brusinka echinacea + vitamin C (koupit v e-shopu). Kromě toho, že příznivě ovlivňuje funkci močových cest, podporuje i přirozenou obranyschopnost organizmu.
  • Snažte se vyvarovat stresu, který dlouhodobě oslabuje vaši imunitu.

Kdy se vydat k lékaři

Pokud cítíte, že se hlásí první příznaky zánětu močových cest, začněte užívat doplněk stravy Walmark Uroval Manosa Akut (koupit v e-shopu). Jestliže se potíže do dvou dnů nezmírní, navštivte lékaře. To potvrzují a upřesňují slova MUDr. Moniky Purmové z UroKlinikum: „V případě, že se potíže následně nezlepší, nebo se zhorší, doporučuji navštívit odborníka. Také při teplotě doporučuji vydat se k lékaři ihned.“  Neléčené a nedoléčené záněty často vedou k chronickým problémům s močovým ústrojím, které pak mohou vyústit až v onemocnění ledvin nebo urgentní inkontinenci.

TIP: Velký výběr doplňků stravy najdete na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem Mudr. Monika Purmová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Jiří Kadlec 14.dubna 2021
Hlavně nechoďte za MUDr. Purmovou na Uroklinikum protože při vašem oprávněném podezření na zánět močových cest vám vyšetří moč na místě pouze lakmusovým papírkem, který má velmi vysoké detekční limity a ukazuje pouze pozitivitu nebo negativitu, nikoliv hodnoty v absolutních číslech. To znamená, že aby se zánět v moči prokázal, musí tento zánět již být velmi pokročilý a samozřejmě do této situace se nikdo nechce dostat. Dle lakmusového papírku tedy pravděpodobně budete v pořádku, ale zánět močových cest mít budete. MUDr. Purmová vám zřejmě odmítne dát žádanku na kultivaci moči a odmítne vám napsat také antibiotika. Budete muset počkat pár dnů až se vám to zhorší a pak jít jinam. Jinak od Tety pěkný článek a Teta velmi solidní lékárna, kde i lékárnici toho mnohdy vědí více než "odborná" lékařka urologie.

Expert z článku

Mudr. Monika Purmová
Uroložka, Urologická klinika UroKlinikum, Praha
"
"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít