Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 13 nejlepších tipů, které vám pomohou s jarním detoxem

13 nejlepších tipů, které vám pomohou s jarním detoxem

13 nejlepších tipů, které vám pomohou s jarním detoxem

16. března 2023 od Eva Karlová

16. března 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Pročistěte tělo, zkuste odlehčit jídelníček, trošku více se hýbat, zbavit se únavy a získat více energie. Jak na to? Pomůže vám našich pár tipů na jarní očistu.

Tip č. 1

Sepište si všechny důvody, proč chcete začít s jarní očistou. Když připíšete i to, co vám týdenní snaha přinese (např. zlepším své stravovací návyky, budu lépe spát, nezaskočí mě chutě na sladké, dostaví se více energie i lepší nálada), úspěch bude mnohem lépe dosažitelný. 

Tip č. 2

Ve vaší kuchyni by neměl chybět mixér, díky němuž budete moci zařadit do každodenního jídelníčku i lahodné smoothie nápoje připravené z kombinace zelené listové zeleniny a ovoce. Dodáte tak tělu nejen vlákninu a vitaminy, ale i prospěšné enzymy. Smoothie nápoje navíc mohou skvěle sloužit i jako praktická svačina, kterou si můžete vzít s sebou do práce. Připravit je můžete rozmixováním namočených ořechů a bobulovitých plodů. Skvěle chutná i mango, banán, mandarinka nebo jablko. Vždy přidejte několik hrstí zelených listů.
Tip redakce:
Jako extra výživnou a sytivou ingredienci přidejte třeba
4Slim Whey protein s příchutí banán (koupit v e-shopu).

Tip č. 3

Dýchejte! Většina lidí dýchá příliš mělce, a připravuje tak buňky i orgány o potřebný kyslík. Do svého jarního úklidu proto zařaďte i jednoduché cvičení. Lehněte si na zem na záda do polohy, která je vám příjemná. Jednu ruku položte na břicho. Pomalu se nadechněte a představte si, jak se váš dech roztéká po plicích, žebrech a bocích. Představte si, že nafukujete balon, který při výdechu zase splaskne.

Tip č. 4

Buďte připraveni. Pokušení v podobě sladkostí nebo tučných pochoutek na vás bude číhat všude. Proto je nutné, abyste s sebou všude nosili zdravé obědy a svačiny (ovoce, kousky zeleniny s dresinkem, polévky, saláty, klíčky, ořechy a semínka, žitné pečivo, avokádo, bylinné čaje).

Tip č. 5

V rámci jarního úklidu je vhodné zaměřit se i na játra, která fungují jako naše „detoxikační továrna“. Známým pomocníkem je v tomto případě ostropestřec mariánský, ze kterého si můžete připravit čaj nebo si jej koupit ve formě doplňku stravy – třeba Allnature Ostropestřec bylinný extrakt  (koupit v e-shopu). Do jídelníčku zařaďte i červenou řepu – ideálně čerstvou šťávu, petržel a kurkumu. Výborný je také pampeliškový ča.
Tip redakce:
Zkusit můžete také  
Vitar Detox doplněk stravy (koupit v e-shopu), což jsou veganské kapsle, které obsahují ostropestřec mariánský, významný antioxidant, který podporuje trávení a přirozenou funkci jater.

Tip č. 6

Choďte spát včas – to znamená do půl jedenácté! Játra a žlučník pro detoxikační činnost potřebují dobu mezi 23.00 a 2.00.

Tip č. 7

Nechte se namasírovat. Celý očistný proces zlepšují například aromatické esenciální oleje z citronu, mandarinky nebo grapefruitu.

Tip č. 8

Jednou z nejdůležitějších detoxikačních metod je pravidelné cvičení. To urychluje odstranění toxinů prostřednictvím kůže, pomocí potu. Nemusíte dřít v posilovně – během vašeho jarního režimu volte spíše pohyb, který vás baví a totálně nevysiluje. Počítá se téměř každý druh cvičení, od chůze přes jízdu na kole po hrabání trávy na zahradě.

Tip č. 9

Pravidelně pijte čistou neperlivou vodu, a to alespoň šest až osm sklenic denně.

Tip č. 10

Během očistné kúry si neplánujte žádné velké společenské akce. Také pečlivě vyberte dobu, kdy budete detoxikaci provádět. V době pracovní uzávěrky nebo příliš velkého stresu v práci je očista spíše kontraproduktivní.

Tip č. 11

Mořské řasy, které můžeme označit také jako „mořskou zeleninu“, pomáhají při detoxikaci tím, že mění toxické kovy na soli, které dokáže tělo eliminovat. Jsou zároveň bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a proteinů. Dvě polévkové lžíce suchých mletých mořských řas si můžete denně přidat do misky s polévkou.

Tip č. 12

Toxiny se nacházejí i v odumřelých kožních buňkách, proto nezapomeňte na peeling nebo ve sprše použijte kartáč s přírodními vlákny.

Tip č. 13

Jezte pomalu a řádně žvýkejte. Při pomalejším způsobu jedení a důkladném rozžvýkání každého sousta dáváte totiž tělu možnost efektivněji zpracovat živiny. Při rychlém způsobu jedení naopak často dochází k nadýmání a nepříjemným pocitům, a navíc toho sníte mnohem víc než obvykle.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít