Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zimní péče: Zohledněte svůj typ pleti

Zimní péče: Zohledněte svůj typ pleti

Zimní péče: Zohledněte svůj typ pleti

8. ledna 2018 od Martina Hühneová

8. ledna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

V zimě je obzvlášť důležité vybírat v péči o pokožku takové produkty, které jsou určeny právě pro citlivou, suchou, mastnou nebo smíšenou pleť. Každý typ pleti potřebuje něco jiného, aby zůstal zdravý a krásný.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
„Pleť je v zimě extrémně dehydrována. Pro všechny její typy to znamená jediné – hydratovat, hydratovat a zase hydratovat. Obecně platí, že bychom lehké krémy měli nahradit mastnějšími přípravky s hutnější texturou a také se zcela vyhnout produktům s alkoholem, který pleť vysouší,“ říká Mgr. Petra Řehořková, zakladatelka kliniky estetické medicíny a dermatologie Petra Clinic. Poukazuje i na to, že pleť potřebuje dostatečně vyživit. Více než kdy jindy ocení pleť rozličná séra. Velmi důležité ale je zohlednit konkrétní typ pleti. Tak je možné drsné podmínky nastražené zimou zvládnout. Ať disponujete pletí suchou, citlivou, mastnou nebo smíšenou.


Jak pečovat o citlivou pleť?

Nejvíce škod dokáže chladné počasí napáchat právě na citlivé a suché pleti. Citlivá pleť je velmi náchylná k nejrůznějším kožním reakcím.
  • Velice citlivě reaguje na sluneční záření, chemické přísady v přípravcích pro péči o pleť nebo dehydrataci, které ztenčují její přirozenou ochrannou bariéru.
  • Má sklon k vysušení, svědění a zarudnutí.  V zimních měsících je třeba věnovat jí zvýšenou péči a zajistit jí dostatečnou ochranu.
Používejte přípravky bez alkoholu, petrochemických látek (syntetické sloučeniny pocházející z ropy, např. složky přidávané do některých vůní), kyselin, barviv a syntetických vonných látek. Naopak vhodné jsou produkty obsahující antioxidanty a protizánětlivé složky na přírodní bázi, jako jsou bílý a zelený čaj, aloe vera, mořské řasy, heřmánek, oves a podobně. Ideálně takové, které mají ve složení co nejméně látek.

aloe vera na citlivou pleť

K exfoliaci (odstranění odumřelých kožních buněk z pleti, pozn. red.) volte jemné přípravky – třeba s kyselinou L-mandlovou, která je k tomuto druhu pleti ohleduplná. Čistou pokožku doporučuje odbornice na krásu ošetřit tonikem a vitaminem E. Hypoalergenní hydratační přípravek by měl podle ní obsahovat také ochranný faktor proti UV záření, nejméně hodnotu 15. Mějte jej stále po ruce a kdykoliv přes den aplikujte. K ošetření pleti jsou vhodné i přírodní oleje v bio kvalitě. Pokud si nejste jisté výběrem kosmetiky, doporučuje Petra Řehořková konzultaci v kosmetickém salonu nebo u dermatologa.


Jak pečovat o suchou pleť?

Suchou pleť hýčkejte výživnými hydratačními krémy na bázi oleje nebo přímo pleťovými oleji, které zamezí ztrátě vlhkosti. „Nanášejte je na vyčištěnou kůži, ošetřenou tonikem a vitaminem E naneseným přímo na pokožku,“ radí Petra Řehořková a doporučuje zvolit přípravky, které obsahují účinné látky proti UV záření.
  • Na vysušené pokožce se vytvářejí šupinky, které je třeba čas od času odstranit, aby lépe přijímala výživné látky. 
V tomto období se však vyvarujte drsných peelingů, masek a tonerů na bázi alkoholu nebo adstringentů. Nevhodné jsou také jílové masky, které mají tendenci spíše dehydratovat podobně jako přípravky s mátou, eukalyptem nebo třeba mentolem. Opatrně také s make-upem, jenž podle kosmetičky může více uškodit než pomoci. Doporučuje speciální masky s obsahem kyseliny hyaluronové.

oleje na suchou pleť


Jak pečovat o mastnou pleť?

Pro mastnou pleť může být zimní sezona vítanou změnou, neboť nevyžaduje tak časté použití pudru. Bohužel, jak upozorňuje Petra Řehořková, mazové žlázy přebytečný tuk produkují stále.
  • Jakmile se pokožka příliš vysuší, což mráz dokáže, může pleť reagovat vyšší produkcí mazu a způsobit akné.
  • Pro očistu si proto podle odbornice dopřejte více krémový čisticí prostředek, který pleť zcela nevysuší. Vyčištěnou pleť doporučuje ošetřit vitaminem A.
I mastná pleť potřebuje dodat vlhkost: „Je však třeba vyhnout se všem produktům na bázi oleje, olejům samotným a hutným krémům. Vhodné jsou lehčí přípravky na bázi vody. Ideálně s ochranným faktorem proti UV záření,“ nabádá expertka.

Jestliže krém s ochranným faktorem nanášíte na hydratovanou pokožku, zvolte přípravek nekomedonní, tedy takový přípravek, který neucpává póry. Jakkoliv by se mohlo zdát, že make-up posílí ochranu pleti proti mrazu, běžné přípravky obsahují oleje, které jsou pro tuto sortu pleti nežádoucí. Použijte přípravky na bázi prášku s matujícím účinkem. Koneckonců, déle vám také na pleti vydrží.

přípravky na bázi vody na mastnou pleť


Jak pečovat o smíšenou pleť?

Péče o smíšenou pleť je komplikovanější. „Rozhodně kombinovanou pleť podobně jako mastnou nezatěžujte hutnými krémy a oleji,“ apeluje Petra Řehořková. Mnohem příznivěji pro ni vyznívá vrstvení řady lehkých přípravků. Pleť vyváží a poskytnou jí vše, co potřebuje.
  • Vsaďte na produkty obsahující kyselinu hyaluronovou, vitamin C, vitamin E, kyselinu pantotenovou nebo ureu. Procedura by měla být velmi jemná a vyživující.
  • Stejně jako pro mastnou pleť platí i pro smíšenou doporučená očista jemným prostředkem na bázi vody, tedy bez olejů. A ošetření pleti tonikem a vitaminem. Samozřejmostí by měl být hydratační krém s UV faktorem.
  • Pakliže se rozhodnete pro peeling, volte jemné přípravky s BHA. Blahodárná dokáže být i vlhká teplá žínka a citlivé masírování pleti, zejména když se na ní objeví nechtěné šupinky.


Noční výživa

Pro všechny typy pleti má noční regenerace nejen v zimě zásadní význam. Zapomeňte na vanu plnou horké vody, která pokožku vysušuje. Přípravky nanášejte vždy na kůži dobře vyčištěnou a ošetřenou tonikem. K očistě jsou vhodné čisticí pěny neobsahující mýdlo. Odbornice doporučuje střídat vitamin C a E v čisté formě a jemně je do pleti vklepávat před nanesením hydratačního nočního krému. Ten by měl být v případě citlivé a suché pleti hutnější a mastnější. Naopak pro pokožku mastnou a smíšenou by neměl obsahovat pleťové oleje a látky, které zanášejí póry. Efektivním doplňkem „servisu“ jsou výživná séra a pleťové masky.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít