Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Když pleť v zimě zcitliví

Když pleť v zimě zcitliví

Když pleť v zimě zcitliví

16. října 2016 od PaK

16. října 2016 5 minut čtení
Připravil/a PaK

Olupování, zarudnutí, vyrážky, otoky, šupinatění a hrubost pleti, to vše jsou příznaky citlivé pokožky. Navíc mohou být doprovázeny pocity svědění, pálení a napjatosti. I normální kůže může v nepříznivých podmínkách chladného období roku vykazovat tyto projevy.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Nemusí to nutně znamenat, že máte citlivou pleť, ale i dočasná citlivost kůže bývá nepříjemná. Je třeba tomu předcházet a případné první projevy hned řešit.

I když se citlivost kůže může objevit kdekoli na těle, na obličeji je nejpatrnější. Vzniká v situaci, kdy dojde k narušení přirozené bariérové funkce pleti, následné ztrátě vody a možnosti pronikání dráždivých látek. Zdravá pleť má za úkol udržovat rovnováhu, tedy chránit proti vnějším vlivům a zároveň regulovat hladinu hydratace. Dermatologové upozorňují, že se často dopouštíme chyb a tápeme. Obzvláště v zimě má péče o pleť svá specifika.  Jaká? O tom jsme mluvili s MUDr. Yvonne Bergerovou z BcD Clinic. Tady jsou její hlavní doporučení. 


1. Chraňte své rty

Rty jsou velmi citlivé u každého bez ohledu na typ pleti. Kůže na nich je křehká a tenká. A protože není „vybavena“ mazovými žlázami, v zimním období rty velmi rychle vysychají, praskají a olupují se. „Praskání rtů často zasahuje i do kontur,“ říká MUDr. Yvonne Bergerová a doplňuje: „Bohužel pak ani při sebelepší péči nemusí dojít k úplné regeneraci a návratu do původního stavu. A tak při opakovaném vysychání a praskání rtů mohou jemné vrásky v oblasti kontur na pleti zůstat.“ Mějte proto po ruce vždy výživný balzám. 
 

2. UV filtry jsou nutné i v zimě

Ve vyšších horských polohách je velmi intenzivní sluneční záření, a tak si můžete snadno přivodit bolestivé spáleniny kůže. „Ač se to nezdá, i během zimních měsíců mohou mít sluneční paprsky sílu,“ upozorňuje expertka. „Zvláště na horách jsou krémy s vyššími ochrannými faktory nezbytné. Ochrání kůži před spálením a předčasným stárnutím a zabrání vzniku nevzhledných pigmentových skvrn.“

3. Fáma o hydrataci v zimě

Nikdo asi neví, jak to vzniklo, ale kolem používání hydratačních krémů v mrazivém počasí koluje fáma. Prý způsobují zamrznutí vody v kůži a její následné popraskání. V současné době jsou ale vyráběny technologiemi, které v mrazu pleť nenarušují, a to ani na povrchu, ani v hlubších vrstvách. Hydratační krémy pleti v zimě tedy určitě neškodí, ba naopak, neboť kůže je při nízkých teplotách přirozeně sušší.
 

4. Věnujte pozornost červeným žilkám 

Začervenání pleti většinou souvisí s emocemi, napětím, stresem či konzumací jídla a alkoholu, kdy se krevní cévy v pleti rychle rozšíří. Objevuje se i v zimním období při prudkém přechodu ze zimy do tepla a naopak. „U citlivější pleti se často stává, že drobné cévky popraskají, prosvítají na povrchu a jsou stále viditelné. Vzhledem k tomu, že vznik popraskaných žilek je velmi často i dědičným problémem, je prevence jediným receptem, jak stav pleti zlepšit,“  konstatuje MUDr. Yvonne Bergerová. Účinným řešením je používání speciálních krémů. Pleť dostatečně ochrání, zlepší její izolační vlastnosti, a tak zabrání začervenání a dalšímu praskání žilek. 
 

5. V zimě nasaďte masku

Jakmile venkovní teplota poklesne k 5 °C, kůže je mnohem sušší a citlivější než v jiném období roku. „A to se týká jak pleti obličeje, tak i pokožky těla. I když ji chráníme, zima ji negativně ovlivňuje. Je proto vhodné jednou týdně obohatit obličejovou péči o pleťovou masku,“ zdůrazňuje nakonec zkušená lékařka. 

Zdroj foto: Jan Vágner

Připravil/a pro vás PaK

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Silvia Pokorná 30.října 2018
No vida. Tak fámě, že je v zimě hydratační krém škodlivý jsem uvěřila i já. Děkuji za vyvrácení :) Ještě bych nezapomínala na pokožku celého těla. Celoročně miluji krémy od Dove. Jsou ve velkém balení a výborně se s ním pracuje. Youthful vitality v létě a silky pampering v zimě. Naprostý balzám pro tělo :)
Silvia Pokorná 30.října 2018
No vida. Tak fámě, že je v zimě hydratační krém škodlivý jsem uvěřila i já. Děkuji za vyvrácení :) Ještě bych nezapomínala na pokožku celého těla. Celoročně miluji krémy od Dove. Jsou ve velkém balení a výborně se s ním pracuje. Youthful vitality v létě a silky pampering v zimě. Naprostý balzám pro tělo :)

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít