Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zima útočí: Jak mrazu správně přizpůsobit péči o pleť?

Zima útočí: Jak mrazu správně přizpůsobit péči o pleť?

Zima útočí: Jak mrazu správně přizpůsobit péči o pleť?

30. prosince 2021 od Anna Šťastná

30. prosince 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Přestože je kosmetika stále modernější a výkonnější, stále platí, že bychom se v zimě o pleť měli starat jinak než v létě. Dobrá zpráva ale je, že si pokožka sama řekne, co vlastně potřebuje. Jak jí ale správně naslouchat a zajistit, aby jí mráz neublížil?
Zima je pro pleť nejnáročnějším obdobím. Venku na ni působí mráz, vítr nebo sníh, v posledních letech spíš zmrzlý déšť, a po příchodu do tepla se pak ještě musí vyrovnávat s výraznými změnami teplot. Výsledkem je, že je najednou pleť citlivější než kdy jindy. A proto je třeba k ní teď začít přistupovat trochu jinak.

1 krok: hydratace pleti

V první řadě je tu ta známá legenda, že se v mrazu nemá používat hydratační krém, protože voda v něm údajně na tváři namrzá. Faktem je, že dnešní krémy si s tím v pohodě poradí a nic takového vám nehrozí. Otázkou je spíš textura krému. Ty hodně hydratační, téměř gelové, totiž mají hodně lehké složení, které nemusí pokožku před mrazem dostatečně chránit. Do určitého věku možná snesete celý rok stejný typ krému, ale pak najednou přijde doba, kdy si v zimě pleť žádá více výživy, a tím pádem hutnější krém.

Tip redakce:
MIXA Extreme nutrition bohatý výživný krém s pupalkovým olejem (koupit v e-shopu) intenzivně vyživuje a chrání. Je ideální pro citlivou a velmi suchou pokožku s problematickou ochrannou bariérou.

2 krok: pozor na citlivost pleti

Kromě mrazu si totiž musíte ještě připočítat působení znečištěného životního prostředí, klimatizace a topení, jídla plného chemie a samozřejmě stresu. Jak rychle poznáte, že je třeba péči trochu zintenzivnit? Prvním příznakem bývá začervenání, pleť zejména na tvářích najednou pne a pálí, začne se rychleji vysušovat. Jen krém však nemusí stačit. Abyste posílili prevenci, případně se zbavili přecitlivělosti pokožky, dopřejte jí alespoň jednou týdně regenerační masku.

3 krok: zklidnění pleti

Zakopaný pes občas může být i v tom, čím pleť čistíte. Například oblíbené micelární vody sice umějí důkladně a rychle odlíčit, ale v zimě se raději vybavte odličovacím mlékem nebo olejem. Protože se smývají vodou, nemusíte se bát ucpávání pórů, ehož důsledkem mohou být právě pupínky.

Po odlíčení by navíc mělo následovat ještě opravdové čištění – například tonikem nebo čisticím mlékem. Zpočátku vám bude vadit, že jde o mnohem delší proceduru, než na jakou jste byli zvyklí, ale pocit i vzhled vaší pleti vám to vynahradí.

Tip redakce:
Ellie Vyživující pleťové mléko pro suchou a citlivou pleť (koupit v e-shopu) příjemně čistí a vyživuje díky kombinaci mandlového oleje, oleje z šípkové růže, vitaminu E a panthenolu.

4 krok: ochrana pleti

Ani v zimě byste neměli podceňovat ochranný faktor. Někdy stačí i zimní sluneční paprsky (zvlášť ty vysokohorské), které způsobí, že některé látky z krémů na pleti zareagují a vytvoří pigmentové skvrny. Pokud váš krém nemá ochranný faktor, pořiďte si přípravek navíc, anebo alespoň třeba make-up obsahující SPF.
 
Tip redakce:

Neutrogena Cellular Boost Omlazující denní krém (koupit v e-shopu) chrání pleťové buňky před UV zářením, znečištěným ovzduším, stresem a únavou a také bojuje proti vráskám.

5 krok: péče o rty a další části těla

Že v chladných měsících máte věnovat dvojnásobnou péči rtům a také rukám, už asi nemusíme ani připomínat. Nezapomínejte přitom ale ani na tělo – není sice tolik vidět, přesto byste ho neměli nechávat úplně vysušit. Kůže pak totiž stárne mnohem rychleji.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít