Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Proč je akné horší právě v zimě? Víme, co s tím!

Proč je akné horší právě v zimě? Víme, co s tím!

Proč je akné horší právě v zimě? Víme, co s tím!

13. prosince 2021 od Pavla Maříková

13. prosince 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Aksamítová

Máte pocit, že se vám pleť v zimě vždy zhorší? A i v případě, že akné během teplých měsíců netrpíte, vám v chladných měsících vždy pár pupínků vyskáče? Nebojte se, je to úplně normální. Zima pleti vůbec neprospívá, a akné obzvláště ne. Vysvětlíme vám, proč tomu tak je a jak se s tím vypořádat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Kdy je akné horší?

Akné má své sezony. V létě se vždy na přechodnou dobu zlepší a v zimě naopak zhorší. Potvrzuje to i dermatoložka MUDr. Helena Aksamítová z pražské kliniky Asklepion. „Obecně se akné zlepšuje v letních měsících, naopak zhoršení je patrné s nástupem sychravého počasí.“  Je to dané tím, že sluníčko pleť přirozeně vysušuje, a tím příznivě působí na akné. V zimě se naopak z nedostatku tepla, slunečních paprsků a z mnoha jiných důvodů může stav akné zhoršit. Mnoho z nás dělá také nevědomky mnoho běžných věcí, které mohou ke vzniku akné přispět.
 

Proč?

  • Léto a doba dovolených jsou spojeny s pestrým jídelníčkem plným ovoce a zeleniny, úbytkem stresu, které na pleť mají podstatný vliv.
  • Naopak v zimě se pokožka více mastí vlivem snížené teploty, póry se více zanášejí a ucpávají,“ vysvětluje lékařka.
     


Tip redakce:
„Akné se nejčastěji u dospělých objevuje na místech s vyšším počtem mazových žláz, tj. na obličeji, dekoltu a zádech. Dále se vyskytuje v místech vlasových folikulů, tedy ve kštici, u mužů na obličeji ve vousech.“


Jak akné v zimě předcházet?

  • Chladný vzduch může pomoci pokožku lépe prokrvit, a tím zlepšit její vyživování. Určitě tedy neuděláte chybu, když se čas od času vystavíte ráno chladnému vzduchu v okně. Stačí pár vteřin, maximálně minuta, a uvidíte, jaký zázrak to s pokožkou udělá.
  • Zapomeňte ale potom na horkou koupel nebo i vodu na opláchnutí obličeje. To by mohlo způsobit popraskání žilek, což určitě není vaším cílem. Dejte pokožce nějaký čas na srovnání teploty a pak ji jen lehce omyjte vlažnou vodou.


žena u okna


Sauna a akné, ano nebo ne?

Velmi sporná je u aknózní pokožky návštěva sauny v zimě. „Saunováním se rozšiřují kožní póry a prokrvuje pokožka. Pobyt v sauně a její vliv na pokožku je velmi individuální. Každopádně pobyt v sauně nemá léčebný efekt na zánětlivé projevy, rozšířené póry mohou být i více náchylné k zanesení nečistot,“ upozorňuje Helena Aksamítová. Na druhou stranu jiní odborníci tvrdí, že teplo v sauně pomáhá z kůže vyplavovat nečistoty a škodlivé látky a má mnoho dalších pozitivních účinků. Mimo jiné se póry lépe a více do hloubky čistí. Je tedy na vás vyzkoušet, zda vám saunování v zimě spíše prospívá, nebo škodí.

Tip redakce: 
Určitě se ale sauně vyhněte ve chvíli, kdy jsou pupínky zanícené nebo mokvají. V sauně dbejte také na extrémní čistotu a nikdy nezapomeňte mít na části těla, kde se vyskytuje akné, zvláštní ručník. To ale platí nejen pro saunu, ale i běžnou denní hygienu.


Jak se zbavit "zimního" akné?

V případě, že se vám v zimě náhle akné objeví, je postup následující. 
1. „Důležité je důkladně pleť očistit vhodným odličovacím roztokem či mycím gelem. Vhodná kosmetika na aknózní pleť může zmírnit počínající zánětlivé projevy." Zkuste třeba Ellie Pure Anti-acne čisticí gel 3v1  (koupit v e-shopu), který bojuje proti nečistotám pleti a projevům akné a vhodná je jeho trojkombinace peelingu, gelu a masky. 
2. "Pakliže je akné v těžší fázi s tendencí k jizvení, je vhodné navštívit dermatologa, který nasadí vhodnou léčbu,“ říká lékařka.

čištění pleti

3. Dermatologa je vhodné navštívit, pakliže akné nereaguje na léčebnou kosmetiku, projevy se zhoršují a hrozí jizvení, je esteticky nepřijatelné a působí psychickou újmu. U některých forem akné postačí lokální léčba.
4. Velmi vhodný a všestranný pomocník v případě akné je také tea tree olej.
5. „Akné léčíme také chemickým peelingem s glykolovou kyselinou, který odstraní zrohovatělé části kůže. Velmi účinná je laserová terapie laserem Smoothbeam, kde paprsek proniká přímo k mazovým žlázám, snižuje mazotok a zastavuje tvorbu akné,“ uzavírá dermatoložka.

Tip redakce!
Možná by vás to ani nenapadlo, ale za vaší „zimní“ akné může být i přetopený pokoj a polštář, na kterém spíte. Na něm totiž ulpívá veškerá mastnota z pleti a vlasů během noci, která se při dalším ulehnutí opět dostane na vaši tvář. Pokud tedy máte silné projevy akné, stojí za to zkusit vyměnit povlak polštáře minimálně 1x za tři dny. A snížit teplotu v pokoji, kde spíte.

 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Aksamítová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Helena Aksamítová
dermatoložka, Asklepion – Institut estetické medicíny, Praha
1590
"Na mé práci mě baví, jak nám špičkové technologie na řešení zdravotních či estetických problémů umožňují pracovat na harmonizaci vzhledu celého těla."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít