Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Popraskané žilky: Nejlepší čas na jejich odstranění

Popraskané žilky: Nejlepší čas na jejich odstranění

Popraskané žilky: Nejlepší čas na jejich odstranění

6. října 2019 od Lucie Ulmanová

6. října 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem MUDr. Iva Obstová

Nelichotivé žilky na těle dokážou potrápit mnoho žen. Jde o malou, ale viditelnou vadu na kráse, přesto není důvod, proč se této nedokonalosti pokožky nezbavit. A podzim je nejlepším obdobím, kdy s nimi zatočit. Nespoléhejte na žádné kosmetické přípravky, ale na zkušeného odborníka.

Popraskané žilky: Co to přesně je?

Z jakého důvodu dochází k popraskání žilek na těle a obličeji, se snaží vysvětlit MUDr. Iva Obstová, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic. „V případě tzv. popraskaných žilek neboli angiektázií se jedná o trvale rozšířené a zmnožené povrchové cévní řečiště většinou u geneticky disponovaného člověka v důsledku životosprávy, eventuálně kožního onemocnění.“
červené žilky

Proč a v jakém věku se tvoří?

Za vznik popraskaných červených žilek mohou podle odborníků nejvíce dědičné vlivy a zčásti si za ně může člověk sám. První vlna, kdy se žilky začnou dělat, je v období hormonálních změn v pubertě. Dále záleží na životosprávě a přidružených chorobách, k jakým patří vysoký krevní tlak, kardiologická onemocnění, obezita. Ke vzniku rozšířených cévek v obličeji přispívá i nadměrná konzumace alkoholu, pálivých a horkých jídel, horké kávy, stres, práce v horku, střídání extrémních teplot jako pobyt v přetopené místnosti a následně venku v mrazu, pravidelné saunování nebo naopak pobyt u moře a na horách.

Na rozšířené žilky netrpí jenom dospívající ženy, ale pod vlivem hormonálního působení k nim mají sklony také těhotné ženy. A na popraskané žilky trpí i mužská populace. „Ženy mají sklony k jejich tvorbě během těhotenství. U mužů žilky způsobuje namáhavá fyzická práce. Všechny uvedené okolnosti totiž vedou ke smršťování a rozšiřování cévního řečiště,“ říká dermatoložka Iva Obstová.
nohy

Nejlepší čas na odstranění

Doporučujeme vám objednat se na podzim, určitě mimo slunečnou a teplou sezonu. „V teplém období totiž dochází k rozšiřování celého cévního systému, zatímco my se v ordinaci snažíme cévním laserem žilky naopak zmenšit nebo úplně odstranit,“ říká lékařka. Tvorbě červených žilek se dá v běžném životě zabránit prý poměrně těžko. „Klientům se sklony k rozšířeným žilkám doporučujeme alespoň minimalizovat výše uvedené rizikové faktory,“ míní.

Účinná pomoc laserem

Dojde-li k prasknutí žilky, kosmetickými přípravky již stav nelze úplně ovlivnit. Metod na odstranění popraskaných žilek je poměrně dost, ale vždy musí být dobře indikovány. Zbavíte se jich pouze laserem. „Na obličeji a těle se převážně vyskytují drobné červené cévky, kde volíme k ošetření cévní laser Vbeam. Většinou se jedná o několik sezení. Také v případě jednotlivých drobných červených žilek na dolních končetinách lze aplikovat cévní laser. Pokud se na kůži zároveň vyskytují širší namodralé cévky, je vhodné zkombinovat skleroterapii a laserové ošetření. V případě varikózně rozšířených cév namodralé barvy doporučujeme cévní vyšetření a eventuelně chirurgické řešení,“ říká korektivní dermatoložka MUDr. Iva Obstová. „U každého klienta může být postup trochu jiný. Záleží na individuálním stavu cévních změn, anamnéze a podobně. Všechny okolnosti zhodnotí lékař při první konzultaci s pacientem,“ dodává.
Po ošetření cévním laserem je nutné kůži promazávat hojivým krémem, například Bepanthen Care mastí (koupit v e-shopu), a vyvarovat se větších tepelných změn. To znamená omezit nejméně týden intenzivnější fyzickou námahu, koupání v teplé vaně, pobyt v sauně a šest týdnů se chránit před přímým sluncem. Výsledek ošetření se hodnotí právě po šesti týdnech a podle stavu kůže se ošetření laserem dále opakuje.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem MUDr. Iva Obstová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Iva Obstová
korektivní dermatoložka
24
"Není formy bez obsahu."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít