Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pravda o zubních pastách: Jsou opravdu potřeba?

Pravda o zubních pastách: Jsou opravdu potřeba?

Pravda o zubních pastách: Jsou opravdu potřeba?

19. září 2020 od Jana Kantorová

19. září 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Poslední dobou se objevují názory, že zubní pasta není v péči o zuby důležitá. Odpověď na otázku, jestli ji opravdu potřebujete, ale tak jednoznačná není. Ono totiž spíše záleží na tom, jestli jste zvolili pastu správně. Víte, jak na to?
Možná jste měli doteď pocit, že je to právě zubní pasta, která je v péči o zuby tím hlavním, a právě díky ní můžete mít dokonalý chrup. Není to tak úplně pravda – na prvním místě v péči o zuby je mechanický proces čištění zubů pomocí zubního kartáčku, který odstraní zubní plak, mezizubního kartáčku a popřípadě ještě dentální niti. Podle odborníků je dobré volit kartáčky s měkkými štětinami, aby nedocházelo k poranění při přílišném tlačení, a pravidelně docházet také na dentální hygienu. To ale neznamená, že pasta na zuby není v celém procesu důležitá. Díky kartáčku očistíte zuby, ale díky pastě dojde k vyčištění ústní dutiny, k dosažení svěžího dechu a například i k posílení citlivých zubů.
žena si čistí zuby

TIP: Produkty určené k péči o ústní dutinu můžete bezpečně nakoupit také z pohodlí domova (přejít na e-shop). 

Pastu používejte správně

Takže ne, nemusíte pastu házet do koše, ale při její koupi myslete na složení a také na správné používání zubních past. Nejdiskutovanější složkou zubních past je fluor. Ten je sám o sobě nepostradatelný pro růst kostí a zubů, kromě toho svědčí i zubní sklovině, kde působí proti bakteriím. Jeho nedostatek se projevuje sníženou kvalitou kostí, zvýšenou kazivostí zubů a menší pevností zubní skloviny. Je tedy nasnadě, že fluor je v zubních pastách důležitý. Jenže je také toxický. Ale pozor, to jsou také mnohé další látky, důležité je tedy zmínit, že vše je otázkou dávky.

Co je potřeba:

  • Zubní pasty se na kartáček dává malé množství (maximálně o velikosti menšího hrášku).
  • Zubní pastu používejte jen povrchově a nepolykejte ji.
  • Po vyčištění zubů si ústa vypláchněte.
  • Pro děti používejte výhradně dětské zubní pasty.
pasta s aktivním uhlím
Tip redakce:
Nadměrné množství fluoru může způsobit tzv. zubní fluorózu, při které dochází k poškození skloviny a která se projevuje bělavými až žlutohnědými proužky na chrupu.

Podle toho, co vás trápí

Druhů zubních past je už velké množství. Vždy je proto důležité probrat výběr pasty a problém, který vás trápí, se zubním lékařem. Právě odborník by vám měl poradit, která zubní pasta je pro vás a vaše zuby nejlepší.

 

Najít můžete pasty:

1. Běžné
Jsou určené ke každodennímu a dlouhodobému používání.

2. Bělicí
Hodí se pro odstranění jemných skvrn od pití kávy, čaje nebo červeného vína. Díky obsahu například abrazivních složek, enzymů, aktivního uhlí, jedlé sody nebo peroxidu pomáhají zesvětlit barvu zubů. Tyto pasty ale nelze používat dlouhodobě a dávat pozor byste si měli také na hrubé abrazivní částečky, které by mohly poškodit sklovinu. Vyzkoušejte například Signal Zubní pastu s aktivním uhlím Nature Elements (koupit v e-shopu) nebo Sensodyne Zubní pastu Extra Whitening (koupit v e-shopu).

3. Přírodní 
Jsou šetrnější k zubům i dásním, obsahují extrakty z bylin a jiných přírodních látek a ve většině případů jsou vhodné i pro děti. Dobré je ale hlídat jejich složení kvůli případným alergenům. Co vyzkoušet třeba Splat Zubní pastu Medical Herbs (koupit v e-shopu)?

4. Pro děti 
Čistit zoubky a posilovat zubní sklovinu je potřeba už od prvních zubů. Důležitým měřítkem při výběru dětské pasty je množství fluoru. Malé děti totiž mnohdy pastu polykají. Uškodit tak můžete jejich zoubkům nebo i bříškům.
5. Pro kuřáky 
Kuřáci mají často velký problém se zabarvením zubů, proto je nutné vybírat zubní pasty, které mají vyšší obsah bělicích účinných látek, jako je třeba Swissdent Extreme Bělicí zubní pasta (koupit v e-shopu).

6. Na citlivé zuby 
Pasta by měla zacelovat odhalené dentinové kanálky, a tím snižovat problematickou citlivost. O zuby se může postarat i Sensodyne Zubní pasta Whitening Repair & Protect (koupit v e-shopu).

7. Na krvácivé dásně 
Tyto pasty obsahují látky, které stahují dásně, většinou to bývají pasty, které jsou určené přímo na problémy s paradontózou. Mírnit krvácení dásní dokáže také Zendium Biogum Zubní pasta (koupit v e-shopu)

8. Bez fluoru či mentolu 
Pokud jste alergičtí na fluor nebo užíváte homeopatika, při čemž je nutné vyhýbat se mentolu, najděte si pasty, které tyto látky neobsahují. Ideální je například Biomed Propoline přírodní zubní pasta (koupit v e-shopu).

9. Zubní gely 
Pomáhají krátkodobě a hlavně lokálně, protože díky nim lze ošetřit akutní problémy se zuby. Hodí se při problémech s citlivými zuby, na zmírnění krvácení dásní nebo na zvlhčení dutiny ústní.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Zuzana Hůlová 29.září 2020
Biomed Propoline přírodní zubní pasta obsahuje mentol, takže tam máte chybu - nepatří do kategorie "8. Bez flouru či mentolu" a není vhodná při homeopatikách...

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít