Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pigmentové skvrny v těhotenství: Zmizí někdy?

Pigmentové skvrny v těhotenství: Zmizí někdy?

Pigmentové skvrny v těhotenství: Zmizí někdy?

14. dubna 2020 od Lucie Ulmanová

14. dubna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem MUDr. Katarína Třísková

Těhotenství je jiný stav. Tělo si dělá, co chce, jste unavená, je vám špatně a na kůži se vám objevují tmavé skvrny a pihy. Nebojte, vše je normální. Můžou za to hormonální změny v těhotenství. A jak se proti pigmentovým skvrnám chránit?
Hyperpigmentace se týká až devadesáti procent těhotných žen. Skvrny se objevují nejen v obličeji, ale také na břiše. A zmizí pak úplně? Je lepší zajít za odborníkem, nebo počkat až po porodu? Na vše vám hned odpovíme.

Co všechno ztmavne

Tmavnutí kůže a skvrny souvisí s hormonálními změnami v těhotenství, které podporují vyšší produkci melaninu, ty ale nijak preventivně neovlivníme. „Mezi typické těhotenské skvrny na těle patří ztmavnutí prsních dvorců a bradavek, pigmentuje kůže směrem od pupíku do podbřišku (linea negra). Tenhle typ pigmentací většinou postupně odezní sám bez nějaké terapie a je vlastně běžný a normální,“ říká dermatoložka Katarína Třísková z kliniky Medicom Clinic. Pro denní péči o pleť použijte třeba hydratační krém Astrid Hydratační denní krém proti vráskám s UV filtry Beauty Elixir (koupit v e-shopu).
mazání bříška

Které skvrny vás už mohou trápit?

Složitější to je ale s dalším typem skvrn, s tzv. melasmatem. Tyto skvrny se objevují nejčastěji na obličeji, a to na místech, jako je čelo, tváře nebo místo nad horním rtem. „Melasma (chloasma) vzniká či se zhoršuje účinkem slunečního záření a při hormonální nerovnováze. Nejčastěji se proto objevuje v období, kdy jsou ženy těhotné a kojí,“ vysvětluje lékařka. Zatímco někomu tyto „mapy“ vymizí pár měsíců po porodu samy, jinému se naopak vrací, především v případě, když nepoužije krém s ochranným faktorem proti UV záření. Samozřejmostí, a vlastně i nutností by mělo být používání přípravků s vysokým UV faktorem, ideálně 50+. Přípravek je vhodné nanášet 20 minut před vystavením se UV záření,“ dodává lékařka. Pod make-up aplikujte například NIVEA SUN Pleťový krém na opalování proti vráskám OF 50 (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Buďte v pozoru, i pokud jde o
znaménka. Ty se mohou během těhotenství měnit či více objevovat. „Preventivně bych v tomto případě vyhledala kožního lékaře, ať je zkontroluje i během těhotenství.“
dívka s pigmentací

Vyzmizíkujte je

Většině žen po porodu tyto pigmentové skvrny samy zmizí. A pokud ne, bojovat se s nimi dá od nejjednodušších metod po mocnější zbraně:
  • Pomocí bělicích krémů, které obsahují kyselinu glykolovou, kyselinu kojovou, rostlinné extrakty a další látky.
  • Možností je i chemický peeling, který se musí většinou u bělení zopakovat 3-5x.
  • Když pigmentace odolává, zkuste intenzivní pulzní světlo IPL nebo ošetření laserem.
 
Likvidaci pigmentových skvrn výše zmíněnými metodami je vhodné podstoupit až po porodu, nebo ideálně, až nebudete kojit.

Jak je zakrýt

Pokud se vám během těhotenství na obličeji pigmentové skvrny objevily, i při běžném líčení se dají zakrýt. Budete potřebovat hydratační krém s ochranným faktorem, krycí make-up, korektor v tužce a sypký fixační pudr. Make-up na tvář rovnoměrně rozetřete a tmavší skvrny zakryjte korektorem. Pokud jsou pigmentové skvrny stále vidět, přidejte ještě jednu vrstvu. Labutěnkou aplikujte fixační pudr.
mazání bříška

Hlavní je prevence

Jako těhotná se pro pobyt na sluníčku vybavte pleťovým krémem s ochranou proti UV záření a na obličej používejte kvalitní make-up, pudr, jako například Gabriella Salvete Matujícím pudrem s SPF 15 (koupit v e-shopu), nebo CC krémy s ochranným faktorem.  V létě noste pokrývku hlavy a dekolt a bříško zahalujte do lehkých a vzdušných oděvů.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem MUDr. Katarína Třísková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Katarína Třísková
Korektivní dermatoložka MEDICOM Clinic
18
"Rozhodnutí, co na sobě chcete vylepšit, je na vás. Mým úkolem je vaše rozhodnutí uskutečnit. "

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít