Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Mateřská znaménka: Řešte je právě teď!

Mateřská znaménka: Řešte je právě teď!

Mateřská znaménka: Řešte je právě teď!

26. ledna 2020 od Eva Suchomelová

26. ledna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Nechte si riziková znaménka odstranit a do jara, kdy „půjdete s kůží na trh“, po nich nebude ani památky! Jaké typy znamének můžete mít, která jsou nebezpečná a kdy zajít k lékaři, jsme zjišťovali u dermatoložky MUDr. Jitky Kapounové.

Znaménka: Škodí, nebo neškodí? 

Mateřská znaménka neboli pigmentové névy jsou přirozenou součástí kůže. „Jedná se o nahromadění melanocytů (pigmentových buněk) ve svrchních vrstvách pokožky,“ vysvětluje MUDr. Kapounová. „Ve své podstatě tedy zdraví neškodí. Mohou samozřejmě působit kosmeticky nevzhledně, pokud jsou velkého rozměru nebo jsou dominantním projevem např. v obličeji.“ Během života však znaménka mohou přibývat, zanikat i se různě měnit. Některé změny jsou přirozené a neškodné, jiné mohou být nebezpečné. K rozlišení těchto změn je důležitá pravidelná kontrola, kterou provádí dermatolog ručním nebo digitálním dermatoskopem,“ říká expertka na zdravou pokožku.

mateřské znaménko

Jak často na kontrolu?

Na preventivní kontrolu svých znamének byste měli podle dermatoložky zajít alespoň 1x ročně, při větším počtu znamének 1x za půl roku. Samozřejmostí by měla být návštěva kožního lékaře, pokud se vám nějaké znaménko nelíbí či se rychle změnilo.

Není znaménko jako znaménko

Jak jsme řekli, znaménka jsou různá: pravidelná, vystouplá, plochá, nepravidelného tvaru i různé barvy. MUDr. Kapounová je rozděluje na dvě skupiny:
  • Běžná pigmentová znaménka: odlišují se podle hloubky uložení v pokožce. Tato znaménka bývají hnědá, pravidelná tvarem, mohou být i plastická/vystouplá.
  • Dysplastické névy: znaménka již nepravidelná, mohou být vícečetná. Tato se musí pravidelně sledovat a nejlépe i postupně odstraňovat. Po jeho odstranění je vhodné tkáň znaménka histologicky vyšetřit, aby se zjistil jeho charakter a případné riziko.
kontrola znaménka u lékaře

Lze poznat „špatné“ znaménko?

Na určení tzv. „špatného“ znaménka existuje podle expertky několik metod – zažité je pravidlo tzv. ABCD. Co to znamená?

A znamená asymetrii névu (znaménka),
B je z anglického border a značí pravidelnost okraje,
C je colour, tedy barva - čím tmavší, tím podezřelejší znaménko, rovněž různobarevnost je varující příznak,
D značí diameter, tzn. velikost větší než 5 mm.
Někdy se udává i písmeno E jako elevation, kdy znaménko vystupuje nad povrch kůže. „Toto hodnocení je pro laika ale celkem obtížné, proto se dnes spíše preferuje metoda tzv. ‚ošklivého káčátka‘ (ugly duckling), kdy pozorujeme stávající znaménka na těle,“ popisuje lékařka. „Většinou si jsou podobná – barvou, tvarem apod. Podezřelé je znaménko, které ‚vyčnívá z davu‘ a je jiné než ostatní.
Tip expertky:
Znaménka mohou během života přibývat, ale i tak by se měla trefit do podoby s ostatními. Pokud tedy vznikne nové znaménko a odlišuje se od těch starých nebo i pokud znaménka, která máme celý život a najednou zničehonic ztmavnou, změní tvar apod., je to důvod k návštěvě kožního lékaře.

Pryč s ním! Ale jak?

Existuje více způsobů odstranění nežádoucích mateřských znamének a pigmentových skvrn, ale nebojte. Provádějí se ambulantně, neboť nejde o velký zákrok. „Nejjistější je chirurgické odstranění skalpelem, protože se pak dá odstraněná tkáň vyšetřit, zda nešlo o zhoubný nádor,“ vyjmenovává dermatoložka. „V současné době se hojně znaménka odstraňují i laserem. Tímto způsobem můžeme odstranit pouze znaménka, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou v pořádku. Odstraněný materiál se totiž nedá dále vyšetřit.“ Tato metoda se provádí v místech, kde je nežádoucí větší jizva, která často vzniká po chirurgickém odstranění. Expertka ale podotýká, že ani laserové ošetření není zcela bez jizvy.
před zákrokem/po zákroku

Péče po zákroku

Ať už podstoupíte jakýkoli typ zákroku, pokožka potřebuje následnou péči. Dbejte na následující doporučení:
  • Do úplného zahojení rány po chirurgickém odstranění byste se měli vyhnout větší fyzické námaze a koupání v bazénu.
  • Po vyndání stehů se již opět můžete věnovat sportu.
  • Ošetřujte pokožku svým osvědčeným krémem či tělovým mlékem/máslem.
  • Pokud chcete mít jizvu co nejméně viditelnou, je potřeba ji hojně promazávat mastným krémem a provádět tlakové masáže.
  • Chraňte postižené místo ochranným krémem s vysokým faktorem.
  • Nespalte se! Pro dané místo na pokožce by to byla skutečná pohroma, neboť je výrazně citlivější a bezbrannější než kůže jinde na těle.
„Pokud máme čerstvou jizvu po odstranění névu, doporučuji minimálně následující léto se neslunit a důsledně se chránit před spálením. Zůstaly by nám pak nepříjemné pigmentace,“ vysvětluje MUDr. Kapounová.


Pro péči po odstranění mateřského znaménka se vám může se hodit: 

Vaseline Original kosmetická vazelína (koupit e-shopu)
Indulona Měsíčková regenerační krém (koupit v e-shopu)
Bi-Oil na strie a jizvy

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít