Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Nežádoucí pigmentace pleti: Pomohou recepty z přírody

Nežádoucí pigmentace pleti: Pomohou recepty z přírody

Nežádoucí pigmentace pleti: Pomohou recepty z přírody

5. září 2018 od Eva Suchomelová

5. září 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Trápí vás pihy, mateřská znaménka či pigmentové skvrny? Víte, co používali naši předkové? Vyzkoušejte babské rady a tradiční recepty na domácí kosmetiku.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Je potřeba si uvědomit, že pigmentové skvrny mají různý původ. Mnoho z nich nelze zcela odstranit, některé zmizí samy. Důležitá je prevence, především ochrana proti UV paprskům. Ale i když vzniku barevných nedokonalostí úplně nezabráníte, některé z nich do značné míry lze potlačit správnou a hlavně pravidelnou péčí. Pokud preferujete přírodní přístup a třeba si kosmetiku občas vyrobíte doma, zkuste některé z našich rad nebo generacemi vyzkoušených receptů z dostupných bylinek a surovin.

celerová šťáva

Na pihy a menší pigmentové skvrny

Pokud vás trápí pihy, natírejte si pleť čerstvou celerovou šťávou. Podle tvrzení italských krásek dokáže při pravidelné péči pihy potlačit. Do své každodenní kosmetické rutiny můžete zařadit i domácí pleťové vody, které podle druhu přidaných rostlin mohou mít i zesvětlující účinky. Naši předkové k tomu využívali například broskvové květy nebo petržel.
 

Zesvětlující pleťová voda z broskvových květů

2 kávové lžičky sušených broskvových květů
200 ml pramenité nebo měkké vody

Nechte květy 5 minut louhovat ve vroucí vodě a pak vychladnout. Tuhle pleťovou vodu můžete používat pro všechny typy pleti, vždy ráno a večer. V ledničce vám vydrží 5 dní. Smíchaná s jílem poslouží jako zesvětlující maska na normální, smíšenou nebo mastnou pleť.

rozkvetlá větev

Zesvětlující petrželová pleťová voda

svazek čerstvé hladkolisté petrželové nati
300 ml pramenité nebo měkké vody

Do vroucí vody dejte petržel, přiveďte znovu do varu a vařte 5 minut na mírném plameni. Přikryté stáhněte z plotny a nechte luhovat. Po vychladnutí vodu přeceďte a listy dobře vymačkejte. V ledničce vám vydrží 4-5 dní, používejte každý den na obličej ke zmírnění pih nebo malých pigmentových skvrn.


Zesvětlující petrželová maska

hrst petrželové nati
2 polévkové lžíce jogurtu
1 polévková lžíce bílého jílu
obklady

Petržel rozmixujte na zelenou kaši (měli byste jí mít 2 polévkové lžíce) a tu smíchejte s jogurtem a jílem na hladkou, ale ne tekutou hmotu. Bude-li to nutné, přidejte ještě trochu petrželové kaše. Naneste na obličej (vyhněte se oblasti očí) a přiložte obklady. Relaxujte po dobu 20 minut s maskou na obličeji a pak setřete vlhkou žínkou. Maska se hodí pro všechny typy pleti.

pleťová maska

Na zesvětlení barvy pleti

Pokud se na pleti objeví „mapy“ jiného odstínu, než má obvykle vaše pokožka, můžete je zkusit zesvětlit za pomoci bezových květů či třeba heřmánku a medu.
 

Zesvětlující pleťová bezová voda

0,5 hrsti sušených květů černého bezu
200 ml pramenité nebo měkké vody

Květy nechte čtvrt hodiny louhovat ve vroucí vodě a pak přeceďte. Pleťová voda se hodí pro všechny typy pleti, celkově zesvětluje její barvu. Používejte ji ráno a večer, ledničce vám vydrží 4-5 dní.
 

Zesvětlující heřmánkovo-medová maska

2 polévkové lžíce čerstvých heřmánkových květů (nebo 1 polévkovou lžíci sušených)
3 polévkové lžíce pšeničných otrub
1 polévková lžíce medu
200 ml pramenité nebo měkké vody
obklady

Květy namočte do vroucí vody a přikryjte. Stáhněte z ohně a půl hodiny louhujte. Smíchejte med s pšeničnými otrubami, pak ke směsi přidejte 2-3 lžíce odvaru, aby byla hladká, ale ne příliš tekutá. Nechte vychladnout a poté naneste na obličej a krk. Překryjte obklady a 20 minut s maskou relaxujte. Následně opláchněte nevstřebanou masku zbylým odvarem. Maska se hodí pro všechny typy pleti.

heřmánková maska
Tip redakce:
Jako prevenci vzniku pigmentových skvrn začněte používat některý z ochranných krémů, např. NIVEA Antioxidační denní krém Urban Skin Defence s OF 20. Při opalování používejte ochranný opalovací krém, který dokáže zamezit vzniku pigmentových skvrn, např. NIVEA Pleťový krém na opalování proti vráskám a pigmentovým skvrnám s SPF 50. Pro přípravu heřmánkovo-medové masky můžete použít sušený sypaný heřmánek, např. Teekanne Heřmánek.

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít