Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 bylinek pro vaši krásu ze srpnové přírody

5 bylinek pro vaši krásu ze srpnové přírody

5 bylinek pro vaši krásu ze srpnové přírody

28. července 2017 od Eva Suchomelová

28. července 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Karolína Josková

Celé léto příroda štědře nabízí své dary pro domácí pěsticí kosmetiku. Vydejte se v srpnu na louku, na zahradu či do lesa a nasbírejte si bylinky pro svůj půvab. Vybrali jsme pro vás s expertkou na bylinky, Karolínou Joskovou, pět nejoblíbenějších kosmetických bylinek a přidali návody na domácí kosmetiku z nich.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Sběr nebo sklizeň

Heřmánek, levandule, máta, měsíček a meduňka. Pět voňavých bylinek, které si můžete v srpnu nasbírat a udělat si z nich domácí přípravky pro krásnější pleť, vlasy či tělo. Některé najdete ve volné přírodě, ale většinu z nich také na našich zahradách. Na co si dát při sběru pozor? „Je potřeba sbírat bylinky, které známe, a v množství, které spotřebujeme. Příroda dává své poklady, ale není nevyčerpatelná. Také je třeba sbírat v co nejméně kontaminovaném místě. Sbírám jen na místech ve volné krajině, která jsou mimo silnice, pole či obydlená místa,“ upozorňuje odbornice. „A pozor na záměnu druhů! Například heřmánek lze zaměnit za rmen rolní či heřmánkovec nevonný – snadno jej poznáme podle vůně. Pokud rostlinka nevoní po heřmánku, nesbírejte ji.“

Nejlepší je pracovat s čerstvě natrhanými bylinami, aby v nich zůstalo co nejvíc účinných látek. „Je potřeba zachovávat čistotu a selský rozum. Zpracovávám jen oschlé bylinky, nikdy ne mokré, zavlhlé či jinak znehodnocené. Bylinky před zpracováním neomývám,“ radí Karolína Josková.


Bylinky máme – co s nimi?

„Základem pro domácí bylinnou výrobu je macerace v oleji, nejlépe ve slunečnicovém, případně olivovém,“ vysvětluje bylinkářka a přidává vlastní osvědčený postup, jak bylinky zpracovává: „Maceruji je zatížené cca 6 týdnů ve skle na okně, pravidelně kontroluji a protřepávám. Poté přes pláténko sliji do lahví a uložím na tmavé místo. Tyto „polotovary“ používám pro další výrobu krémů, balzámů a mýdel. Ony to vlastně nejsou polotovary, ale plnohodnotné produkty, které lze používat již samy o sobě.“

Jaké jsou další možnosti využití? „Dále z bylinek připravuji alkoholové tinktury, které používám na čištění pleti, léčbu akné, a to čisté nebo ředěné,“ pokračuje K. Josková. „Na to se hodí nejlépe heřmánek, šalvěj a měsíček.“ Ty jednodušší postupy zvládnete podle našich návodů v domácích podmínkách, ale jsou i takové přípravky, kde už to tak jednoduché není. „Z bylinek můžeme vyrábět květové vody parní destilací, ale to už je vyšší dívčí,“ potvrzuje expertka na bylinky. „Tady je nejlepší používat mátu, heřmánek, měsíček, levanduli, ale klidně i yzop, dobromysl, šalvěj a spoustu dalších léčivých bylinek. Bohužel k této výrobě už si musíme pořídit trošku sofistikovanější zařízení.“


Heřmánek: Nejen pro blondýnky

Jedna z nejoblíbenějších bylinek lidového léčitelství proslula díky vysokému obsahu hojivé a protizánětlivé látky azulen, přidávané i do dětské pečující kosmetiky. Heřmánek zklidňuje podrážděnou pokožku, a to i po slunění, světlovlásky jím zesvětlují a zvýrazňují barvu svých vlasů. Naši předkové jej využívali i pro ústní hygienu. „Heřmánek používám nejvíce na pleťové krémy, oplachy vlasů a léčivé masti,“ uvádí bylinkářka.


DIY Zesvětlující voda na plavé vlasy podle Pierrette Nardo


1 miska pravého heřmánku
½ l pramenité nebo měkké vody


Vhoďte heřmánek do vroucí vody, povařte na mírném ohni 10 minut, pak přikryjte a nechte 20 minut louhovat. Přeceďte a omyjte odvarem umyté vlasy, opláchněte a vysušte. Při používání 1x týdně se oživí světlost plavých vlasů, světle hnědým dodá světlý lesk. Nepočítejte však s žádným radikálním zesvětlením, hnědovláska se po něm nestane platinovou blondýnou. Tento odvar pomáhá i při padání vlasů.

5 bylinek pro vaši krásu ze srpnové přírody


Levandule: Voňavý a hojivý relax

Když se řekne levandule, většina si okamžitě vybaví fialové lány v Provence. Není snad kosmetičtější bylinky nad levanduli – vždyť i její jméno má původ v koupeli (lavare = italsky i latinsky „mýt se“). A rozhodně má na koupelnové poličce své opodstatněné místo. Používá se jako základ pro parfémy, šampony, koupelové přísady, mýdla, ale i krémy či hojivé masti.

Má zklidňující účinky na podrážděnou pokožku i mysl, antibakteriální účinky, čistí mastnou pleť, pomáhá při hojení menších popálenin, říznutí či bodnutí. Levandulový esenciální olej je jedním z mála, který se dá použít v čistém stavu, tedy 100% a neředěný. „Používám ji na relaxační masáže, třeba pro unavené svaly nohou,“ zmiňuje další využití voňavé bylinky Karolína Josková.

5 bylinek pro vaši krásu ze srpnové přírody


DIY Olivové mýdlo s levandulí podle Karolíny Joskové


poměr na 1 kg olejů:
150 g ricinového oleje
250 g kokosového oleje
600 g olivového panenského oleje
380 g čerstvého kozího mléka (zamraženého)
150 g hydroxidu sodného
2 lžíce medu
esenciální olej levandulový
levandulový květ sušený
konopný olej lisovaný za studena


Nejdříve si připravte oleje. Odvažte je, smíchejte je a zahřejte ve vodní lázni, až se rozpustí. Pak zchlaďte na 30-35 °C. Do hrnečku nebo do nějaké staré nepotřebné nádobky si na digitální váze odvažte hydroxid sodný a do jiné, nejlépe nerezové nádoby odvažte zmražené kozí mléko. Hydroxid sodný (NAOH) za použití rukavic a raději také ochranných brýlí (aby nám náhodou roztok nevstříkl do očí) pomalu nasypte na zmražené kozí mléko. Pozor, nikdy ne naopak, nikdy kozí mléko do hydroxidu! Poté míchejte, dokud se všechen roztok NAOH nerozpustí. Při tomto procesu se roztok přirozenou reakcí zahřeje. Dejte pozor na výpary a místnost průběžně dobře větrejte.

Následně pomalu vmíchejte hydroxidový roztok do hrnce s oleji - opět ne naopak! Ihned poté vezměte do ruky ponorný tyčový mixér a za stálého míchání sledujte tzv. proces zmýdelnění, tj. postupně se kalící oleje, které chytají mléčnou barvu a díky louhu houstnou. Mixérem tuto směs míchejte, než zhoustne do požadované hustoty. Obecně se doporučuje míchat do tzv. stopy, kdy lze na hladině pozorovat stopu po mixéru.

Nyní přidejte do směsi med, levandulový olej, levandulové květy a konopný olej. Pak již hotové mýdlo nalijte do formy a dejte na teplé místo. V mýdle probíhají procesy, při nichž se uvolňuje teplo – to je třeba udržet, takže můžete formu třeba i zabalit, například do starých dek. Přes noc mýdlo přejde tzv. gelovou fází, kdy ztmavne a změní se na mírně gelové a do rána ztvrdne. Doporučuje se však mýdlo nechat takto pěkně v teple a ve formě odpočívat až cca 24 hodin. Pak mýdlo nakrájejte nebo vyklopte ze silikonové formy a nechte další 3-4 týdny odpočívat na dřevěném roštu na dobře větraném místě. Mýdlo uzraje, sníží se mu pH a vyprchá z něj přebytečný a žíravý hydroxid sodný.

Je důležité dávat pozor při zacházení s hydroxidem a kozí mléko nechat před výrobou zamrazit, jinak po styku s hydroxidem ztmavne, udělá hrudky a vše je zkažené. Pokud mléko zamrazíte, vše se povede. Mléko může zežloutnout, ale to není na škodu.


Máta: Vnese čerstvý vítr nejen do vlasů

Jejích vlastností se využívá už od antiky – má osvěžující a protizánětlivé účinky, takže se využívala například proti vyrážkám. Také má bohaté využití při zubní hygieně. V bylinkářství se uplatňuje především máta peprná a máta klasnatá, protože jsou obě bohaté na vitamin A a vápník. Účinkuje při odstraňování lupů a péči o mastící se pokožku. „Květové vody s mátou jsou výborné do krémů, protože dodávají osvěžující pocit,“ chválí si expertka na bylinky. Ale pozor na použití esenciálního mátového oleje – nikdy jej neaplikujte čistý, vždy jen zředěný a opatrně.


DIY Pleťové tonikum s mátou pro mastnou pleť podle Pierrette Nardo


4 polévkové lžíce čerstvé máty
250 ml pramenité nebo měkké vody
2 polévkové lžíce koňaku


Mátu vhoďte do vroucí vody. Přikryjte, stáhněte z ohně a nechte louhovat do úplného zchladnutí. Přeceďte, přidejte koňak a používejte toto tonikum denně. Lze jej uchovávat v chladničce asi 10 dní.

Toto tonikum můžete s úspěchem použít i k čištění zubů. Zubní kartáček namočte do pleťového tonika, posypte špetkou jedlé sody a vyčistěte si zuby. Pokud nesnášíte alkohol, který má v toniku baktericidní a čisticí účinek, použijte mátový odvar bez koňaku.

5 bylinek pro vaši krásu ze srpnové přírody


Meduňka: Úleva voní po citronech

Ani se nechce věřit, kolik úžasných účinků tahle nenápadná rostlinka skrývá. Svou typickou, lehce citronovou vůní láká včely a přináší uklidnění do rozdrážděné mysli, stejně jako rovnováhu do zcitlivělé pleti. Používá se také při parfemaci mýdel. V lidovém léčitelství i přípravě domácí kosmetiky si vydobyla velkou oblibu, neboť je neškodná i při dlouhodobém používání. Je to příbuzná máty, některé účinky a využití mají obdobné.


DIY Meduňková pleťová voda podle Karoliny Joskové


4 hrsti čerstvých lístků meduňky
250 ml studené vody


Meduňkové listy zalijte studenou vodou a nechte vyluhovat 24 hodin. Pak výluh přeceďte a používejte na každodenní čištění obličeje (ráno a večer). Uchovávejte v lednici.

5 bylinek pro vaši krásu ze srpnové přírody


Měsíček: Hojivá síla ze zahrady

Oranžové či zlatožluté květy této bylinky jsou bohaté na karoten a další aktivní složky. Měsíček má antiseptické a antimykotické účinky, pomáhá dobře zajizvit rány a hojí poranění a popáleniny, zklidňuje pokožku po slunění.


DIY Jelení lůj z měsíčku, heřmánku a třezalky podle Karolíny Joskové


včelí vosk cca 30 %
mandlový olej 30 % (lze nahradit olivovým či slunečnicovým olejem)
měsíčkový olejový macerát 20 %
heřmánkový olejový macerát 15 %
třezalkový olejový macerát 5 %
můžeme přidat kapku levandulového éterického oleje


Vše rozehřejeme ve vodní lázni, smícháme a naléváme do malých dóz či tub na jelení loje.

5 bylinek pro vaši krásu ze srpnové přírody
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Karolína Josková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Karolína Josková
expertka na bylinky a bylinnou kosmetiku
14
"Svět je krásné místo na život. Je jen v našich rukou."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít