Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak se nalíčit podle barvy svých vlasů?

Jak se nalíčit podle barvy svých vlasů?

Jak se nalíčit podle barvy svých vlasů?

6. února 2019 od Helena Hladíková

6. února 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Mgr. Hana Čihánková

Ať už jste tmavovláska, nebo blondýnka, barva vašich vlasů dost zásadním způsobem ovlivňuje, jaké líčení vám bude nejvíce slušet. Že si s tím nevíte rady? Na pomoc jsme proto přizvali vizážistku Mgr. Hanu Čihánkovou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Nejprve je potřeba rozlišit mezi přirozenou barvou vašich vlasů a tou, kterou vám vytváří kadeřník. „Přirozená barva totiž koresponduje s vaším barevným typem – to znamená, že ladí k tónu vaší pleti, obočí i očí, ačkoli vy sama s ní nemusíte být zrovna spokojená. Pokud při barvení zachováte svůj barevný typ (studený či teplý), tak i barvy, které vám sluší, budou podobné, jen sytost se může měnit. Pokud ale zásadně přebijete svoji původní barvu, například studenou ‚špinavou‘ blond nabarvíte na černo nebo červeno, tak je velmi těžké dosáhnout v obličeji jakékoli harmonie,“ vysvětluje odbornice.


Vsaďte na svou jedinečnost

A existují pro majitelky jednotlivých barev vlasů vůbec nějaké univerzální rady, jak se vhodně nalíčit?Podle expertky jen minimálně. Proč? „Protože každá tvář je jedinečná a barva vlasů je jen jedním z prvků, které utvářejí celkový vzhled. Více než na barvu vlasů se tedy zaměřte na její tón. Pokud je teplý, tak i v líčení vám budou slušet spíše teplé barvy. Naopak pokud je odstín barvy vašich vlasů studený, zvolte studené barvy i pro líčení,“ radí vizážistka. Paušalizovat tedy opravdu nejde, ale určitá doporučení pro jednotlivé barevné typy lze přece jen vystopovat. Pojďme se na ně podívat, třeba vám pomohou přijít na to, co bude slušet právě vám!

Tip expertky:
Jestliže má váš obličej spíše jemné rysy, volte jednoduché líčení v přirozených tonech. Výrazné typy se mohou trochu ‚odvázat‘ a dovolit si i výraznější líčení.“

brunetka

Líčení pro brunetky: Když hnědá ke hnědé sedne

Pleť
Máte-li spíše tmavší pleť, hodí se pro vás převážně make-upy nebo tónovací krémy s hnědým či mírně zlatavým nádechem. U světlejší pleti můžete s barvami malinko experimentovat, ale pozor, aby se z vás nakonec nestala úplná bledulka, nebo naopak obyvatelka afrického kontinentu. Rozhodně nic nezkazíte s broskvovým či hnědorůžovým nádechem.

Oči
Do svého kosmetického arzenálu určitě zařaďte bílou perleťovou tužku na oči, která vám pomůže zvýraznit vnitřní koutek oka i zjemnit přehnaně tmavé líčení. Vyzkoušejte třeba klasiku v podobě kajalové tužky miss sporty Fabulous Kohl, která se snadno nanáší a vydrží až 12 hodin.  Světle až středně hnědým vlasům budou slušet například olivově zelené stíny kombinované s tmavší hnědou barvou, tmavě hnědým vlasům pak třeba tmavě modré či vínové. Velmi sexy je kouřové líčení, které je vhodné pro jakoukoli příležitost.

Rty
Raději se vyhněte výrazným i příliš světlým odstínům a zkuste vsadit třeba na vínovou nebo červenou barvu, a to zejména v případě, že máte krásně čokoládové oči. Neříkají-li vám výrazné barvy nic, sáhněte po jemně zabarveném lesku.

Tip redakce:
Jak vyzrát na kouřové líčení, když
večer vyrážíte na akci rovnou z práce? Na denní líčení naneste dva světlejší barevné tóny a večer pak jen přidejte třetí tmavý.

černovláska

Líčení pro černovlásky: Nechte vyniknout svou havraní hřívu

Pleť
Make-up volte podle toho, zda je vaše pleť spíše v barvě zelených oliv, nebo bílá jako Sněhurka. Pokud máte krásnou, přirozeně hnědou pleť, podtrhněte její půvab bronzerem. Otestujte například voděodolný bronzující pudr Rimmel London Natural Bronzer se sametovou texturou, který dodá doslova sluncem políbený vzhled pleti. Světlejší typy zase hezky rozzáří vhodně vybraná tvářenka.

Oči
Černé barvy se určitě nestraňte
, zejména na řasách. Naopak tím ještě podtrhnete barvu vašich vlasů. Co se týče očních stínů, opět vybírejte podle barevného tónu své pleti. K tmavším typům budou ladit teplé tóny, ženy se světlejší pletí si mohou dovolit zelené, fialové i modré odstíny. A pokud jde o obočí, velmi černé vám bude dodávat tvrdý výraz. Vhodnější je trochu světlejší, aby váš výraz působil jemněji a měkčeji. 

Rty
Může být něco více sexy než černá, tajemná žena s vášnivě rudými rty? Tak se jí nebojte a vyzkoušejte to! Chybu neuděláte ani se rtěnkou v barvě šťavnatého lesního ovoce. Naopak „barbínkovsky“ růžové se raději vyhýbejte.

blondýna

Líčení pro blondýnky: Na černou raději zapomeňte

Pleť
Světlý odstín pleti můžete rozjasnit bronzerem, ale vyhněte se těm zbarveným dooranžova. Teplejší podtón vaší pleti vynikne s broskvovými tvářenkami, studenější zase s těmi růžovými.

Oči
Tabu by pro vás měla být černá barva, vyzkoušejte spíše hnědé či šedé odstíny, a to jak u očních linek, tak stínů. Modrým očím bude slušet broskvový až nahnědlý tón očních stínů, zeleným například jemně fialová a hnědým klidně stejný tón jako barva očí. Při líčení se zaměřte také na zvýraznění obočí, které bývá u blondýnek někdy hodně světlé.

Rty
Vyzkoušejte škálu růžových barev, například malinová sluší mnoha blondýnkám. Vybírat můžete třeba z odstínů rtěnek Maybelline New York Hydra Extreme Natural, které dodají vašim rtům nejen krásný lesk, ale také perfektní hydrataci. Ani červenou barvu nezatracujte a často si možná vystačíte jen s jemně zabarveným leskem na rty.

Tip redakce:
Oční linku vytvořte pomocí očních stínů. Bude tak působit jemněji, než když sáhnete po klasické tužce nebo tekutých či gelových linkách.
zrzka

Líčení pro zrzky: Všechno nemusí být jen zelené…

Pleť
Mnoho majitelek zrzavých vlasů se potýká s nepříjemným červenáním pokožky. Tento problém vám pomůže vyřešit třeba paletka korektorů obsahujících zelenou barvu. Přesně takového pomocníka najdete v Dermacol 4barevné paletě korektorů a rozjasňovače, s níž půjde barevné sjednocení pleti a zakrytí nedostatků raz dva. A rozhodně se nesnažte schovávat svoje krásné pihy, jsou přece vaší předností!

Oči
Zrzky nejčastěji používají zelené oční stíny, ale vězte, že to není jediná vhodná barva. A navíc se zelená ne vždy hodí k vašemu celkovém outfitu. Klidně použijte hnědé, zlatavé či měděné odstíny, a to i u očních linek. S řasenkou to příliš nepřehánějte a volte raději hnědou než tvrdou černou.

Rty
Oranžová, meruňková, provokující rudá i nude. Ty všechny se pro vás skvěle hodí, tak se je nebojte vyzkoušet. Jen se raději vyhněte těm růžovým či velmi tmavým.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Mgr. Hana Čihánková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Hana Čihánková
Make-up Artist & Hair Stylist
198
"Nadšení je rozdíl mezi prací a zábavou."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít