Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co je mikrobiom pleti a proč o něj pečovat?

Co je mikrobiom pleti a proč o něj pečovat?

Co je mikrobiom pleti a proč o něj pečovat?

26. února 2021 od Tereza Špačková

26. února 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková

Tak jako má každý z nás unikátní otisk prstů, má na povrchu pokožky i unikátní ekosystém neboli mikrobiom, jenž chrání pokožku před škodlivými vlivy. Pokud je tento ekosystém oslabený, dochází k projevům podráždění, citlivosti, vyrážkám a ekzémům. O co přesně jde a jak svůj mikrobiom chránit?
To, že máme ve střevech unikátní ekosystém živých organizmů, jehož kvalita ovlivňuje naše zdraví, už není žádná novinka. Ovšem slyšeli jste už, že podobný ekosystém bakterií neboli mikrobiom existuje i na naší pokožce? Funguje jako jakýsi ochranný štít před škodlivými vlivy či mikroorganismy, které by ji mohly negativně ovlivnit. Pokud je tento štít oslabený či jakkoli narušený, projeví se to na naší kůži podrážděním: například zarudnutím, zvýšenou citlivostí,  ekzémem, atopickou dermatitidou, akné nebo seboreou. Čím lépe budete o svůj mikrobiom pečovat, tím zdravější pokožku budete mít.
přírodní kosmetika pro citlivou pleť

Jak udržet rovnováhu mikrobiomu?

Kožní mikrobiom je kromě jiného přímo ovlivňován tím střevním. Proto je jak pro vaše tělo, tak pro vaši pokožku klíčový jídelníček plný vlákniny a probiotik. Ta se přirozeně vyskytují například v ovsu, cibuli, póru, sójovém mléce a luštěninách. Probiotika jsou obsažena také v mléčných výrobcích. Dávejte vždy přednost přírodním, méně zpracovaným výrobkům, jako jsou nedoslazovaný bílý jogurt nebo kefír. Tyto potraviny přímo podporují výskyt prospěšných kožních bakterií a pomáhají řešit akné i další nepříjemné projevy kůže. Navýšit příjem probiotik lze i vhodným potravinovým doplňkem Vitar Forte probiotika (koupit v e-shopu), který obohacuje střevní mikroflóru a pomůže při prevenci a léčbě kožních nemocí.

Šetrná a dostupná kosmetika

Zaměřit se jen na to, co jíte, nestačí. Problémy s citlivostí pleti je nutné řešit současně zevnitř i zvenku našeho těla. Kosmetické přípravky volte v případě kožních problémů velmi šetrné. Takové, které jsou nedráždivé a nezasahují do přirozených procesů mikrobiomu, ideálně ty s přírodním složením a bez alkoholu, respektující zdravou pokožku a její přirozenou bariéru. V případě zvýšené citlivosti kůže je také potřeba vyvarovat se drsných abrazivních produktů, zejména peelingů, dále pak i nešetrného epilování i depilování pokožky.
tělový krém

Nejjemnější péče

Váháte nad vhodným produktem pro šetrné odlíčení své pleti? Použijte například NIVEA Jemnou čisticí pleťovou vodu (koupit v e-shopu) s obsahem mandlového oleje, kterou odstraníte veškeré nečistoty z obličeje a zároveň pleti dodáte hydrataci. Jestliže vám více vyhovuje micelární voda, pak volte takovou, která nenaruší přirozenou mikrobiální vrstvu obličeje, třeba NIVEA MicellAir Jemnou micelární vodu pro suchou až citlivou pleť (koupit v e-shopu). Pečující produkty na pleť vybírejte podle pH, které by mělo být mírně acidické, pohybující se mezi hodnotou 4,5 až 5,5. Dále se vyvarujte produktů s obsahem alkoholu. Pro pomoc s posílením odolnosti kožní bariéry použijte duo z Neutrogena Hydro Boost dárkové sady (koupit v e-shopu), obsahující denní a noční krém.

Posilujte svůj mikrobiom správnou péčí

Pokud chcete pečovat o svůj kožní mikrobiom, vybírejte takové produkty, které jsou k němu šetrné nebo přímo posilují jeho přirozenou funkci. Na etiketách hledejte buď přímo odkaz na mikrobiom, nebo posílení ochranné bariéry pokožky, případně produkty s přídavkem probiotik nebo prebiotik. Šetrné vůči mikrobiomu jsou i produkty, jež neobsahují sulfáty. Tělo myjte například NIVEA Creme Soft Pečujícím sprchovým gelem (koupit v e-shopu), který pomáhá udržet vlhkost pokožky a zároveň je šetrný k její mikroflóře. Nebo zkuste Dove Nourishing Silk Sprchový gel pro dlouhodobě vyživenou pokožku (koupit v e-shopu) bez obsahu sulfátů, který je také šetrný vůči mikrobiomu. Po koupeli či sprše ošetřete celé tělo NIVEA Repair & Care Regeneračním tělovým mlékem (koupit v e-shopu). To bylo speciálně vyvinuto s dermatology, aby také posilovalo ochrannou bariéru pokožky a zabraňovalo jejímu vysušování. Navíc efektivně zklidňuje hrubou a už podrážděnou pokožku
intimní partie

Myslete i na intimní partie

Také intimní partie mají svoje unikátní prostředí. Jeho narušení způsobuje častější výskyt bakteriálních infekcí či nepříjemných pocitů spojených s podrážděním. Proto i zde volte speciální péči. Například mycí gel Lactacyd Prebiotic Plus je obohacen o prebiotika, jejichž úkolem je posilovat přirozenou mikroflóru. Gel tak obnovuje a uchovává rovnováhu intimních partií a je šetrný i k vaginálnímu mikrobiomu.

TIP: Jste-li majitelkou citlivé pokožky, na e-shopu Teta drogerie najdete široký sortiment zboží pro své tělo i obličej (přejít do e-shopu).

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít