Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 5 tipů, jak předejít zubnímu kazu u dětí

5 tipů, jak předejít zubnímu kazu u dětí

5 tipů, jak předejít zubnímu kazu u dětí

13. září 2019 od Helena Pokorná Hladíková

13. září 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Spousta rodičů opomíjí fakt, že pečovat o dětské zoubky a ústní dutinu je důležité již od narození dětí. Nezařaďte se mezi ně i vy a myslete na prevenci zubního kazu u svých dětí co nejdříve. Spolu se stomatologem MDDr. Ondřejem Šrámkem z Dentální kliniky Hradčanská vám poradíme, jak na to!
Asi každý rodič se někdy zamýšlel nad otázkou, odkdy vlastně dětem čistit zuby. Jaká je skutečnost? S péčí o dětské zuby byste měli začít od prvního prořezaného zoubku, což se děje většinou kolem 6. měsíce věku. Zhruba do 1 roku používejte tzv. prsťáček, jímž dásně nejen očistíte, ale zároveň také promasírujete, což je vhodné zejména při prořezávání zubů. Na zubní pastu ale zapomeňte, postačí čistá voda. Dítě si alespoň zvykne na to, že mu někdo sahá do pusinky, a vy tak ulevíte svým nervům, až vyrazíte na návštěvu dětského zubaře. Po prvním roce pořiďte potomkovi vhodný zubní kartáček a zuby dítěti čistěte ráno a večer. Netrapte se tím, že to pokaždé není úplně dokonalé, důležitější je snaha a pravidelnost. Každé takové vyčištění totiž pomáhá budovat si zdravé návyky, a to je pro prevenci zubního kazu hlavní. A co dalšího by vám v boji za zdravé dětské zuby mohlo pomoct?
společné čištění zubů

1. Rodiče jako vzor

Zejména v batolecím období mají děti tendenci ve všem napodobovat svoje rodiče. Využijte to ve svůj prospěch a ukažte dítěti, že i vy si dvakrát denně čistíte zuby. Můžete si pořídit stejné kartáčky v dětské a dospělé verzi nebo dovolit dítěti, aby vám také vyčistilo zuby. Vytvořit z ranního a především večerního čištění společný rituál pomáhá dítěti překonat nechuť k této povinnosti, což je přesně to, co chcete.


2. Návštěva dentální hygieny

K dentální hygienistce mohou rodiče přijít klidně už s prvním prořezaným zoubkem u svých dětí, ale nejpozději v jejich 5–6 letech. Proč? Dentální hygienistka totiž rodičům poskytne profesionální rady, jak pečovat o ústní dutinu těch nejmenších, a posléze naučí vaše dítě, jak správně používat zubní kartáček i další pomůcky, jako jsou mezizubní kartáčky. Dentální hygienistky dokonce docházejí do některých školek, ale pokud se to té vaší netýká, najděte si ji sami. Vyplatí se to.  
učení čištění

3. Čištění je hra

Nic nefunguje lépe než udělat z povinností zábavu. Stejně byste měli postupovat i v případě čištění zubů a pojmout tuto aktivitu nějakou atraktivní formou. Pořiďte třeba dítěti několik zubních kartáčků s různými motivy a pokaždé se dítěte zeptejte, s kterým zvířátkem či hrdinou si chce dnes vyčistit zoubky. Při čištění může rodič také přeříkávat básničku či říkanku, aby dítko vědělo, jak dlouho si zoubku bude ještě čistit, využít přesýpací hodiny (někdy jsou vloženy přímo ke kartáčku, ale využít můžete i hodiny z různých stolních her), použít mobilní aplikaci na měření času nebo vytvořit nástěnku, na kterou si dítě bude moct dát razítko za každé vyčištění zoubků.

Tip redakce:
Dobrým pomocníkem se může stát i detektor zubního plaku neboli tableta či roztok, které po styku se zuby obarví místa s přetrvávajícím zubním plakem. Dítě tak snadno uvidí, kde špatně čistilo. 
prstový kartáček

4. Trpělivost a důslednost se vyplácí

Radujete se, že vaše dítě udrží kartáček a jakž takž si zoubky samo „přešmrdlá“? Pokud vám záleží na tom, aby mělo zdravé zuby i v dospělosti, neusněte na vavřínech a zoubky svého potomka dočišťujte i nadále, klidně až do 10–12 let věku. Je opravdu důležité, aby se dítě naučilo čistit důkladně a pravidelně, což bez vaší pomoci půjde jen těžko.

Tip redakce:
Podle odborníků patří mezi nejčastěji zkažené zuby šestky (stoličky). V mléčném chrupu totiž nemají předchůdce a často se prořežou nepozorovaně. Dbejte proto zejména na čištění těchto zadních zubů.

5. Výběr správného kartáčku

Technika čištění je základ, ale k tomu samozřejmě patří i vhodný kartáček. A jak by první dětský kartáček vlastně měl vypadat? Měl by mít měkká, hustá a rovně zastřižená vlákna a malou hlavičku. Myslet byste měli i na jeho pravidelnou výměnu, a to zhruba po jednom měsíci používání nebo vždy po prodělané infekční nemoci. Skladujte ho v suchu, nejlépe volně na vzduchu, ne v krabičkách, které sice mohou být designové, ale ničemu příliš nepomáhají.

Tip redakce:
Pro nejmenší děti až do 3 let věku můžete vyzkoušet například DentaMax Kids Dětský zubní kartáček měkký. Již od prvního zoubku vám s péčí o dětskou ústní dutinu pomůže zubní kartáček Curaprox CURAKid 4260 s mimořádně jemnými vlákny. Tříletá batolata pak jistě ocení například kartáček TePe Maxipes Fík Extra Soft s veselým motivem oblíbené pohádkové postavy nebo Signal Kids Zubní kartáček měkký pro děti.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít