Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Mezizubní kartáčky: Naučte je používat i své děti

Mezizubní kartáčky: Naučte je používat i své děti

Mezizubní kartáčky: Naučte je používat i své děti

24. února 2019 od Pavla Maříková

24. února 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

O čištění zoubků u malých dětí toho bylo napsáno již mnoho. Málokterý rodič však ví, že i u dětí je třeba používat mezizubní kartáčky, popřípadě nit, a to již od nejmenších dětí. Poradíme vám, jak na to a jak vybrat nejvhodnější mezizubní kartáček pro děti.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
K opravdu správnému a dokonalému čištění dětských zoubků jen klasický kartáček nestačí. „I mléčné zoubky je třeba čistit mezizubními kartáčky nebo nití, protože mezizubní prostory jsou místem, kde nejčastěji vzniká zubní kaz, říká dentální hygienistka Kristina Bendlová. Za děti toto čištění musí ale provádět alespoň do deseti let rodiče. Obecně platí to, že za stav zoubků dětí jsou zhruba do tohoto věku zodpovědní právě rodiče.“ Dočišťování mezizubních prostorů je vhodné od chvíle, kdy se dětem prořežou dočasné stoličky. Primárně jde o místo mezi první a druhou dočasnou stoličkou.
 
zubní hygiena

Vyberte správnou velikost

Přední zoubky je možné čistit pouze dentální nití (zuby se zde dotýkají rovnými hranami), ale pro stoličky je vhodnější mezizubní kartáček. Je to proto, že při průřezu mají stoličky tvar piškotu,“ říká Kristina Bendlová. Na trhu je nyní k dostání široká řada mezizubních kartáčků. Pro vás a vaše děti je důležité nechat si změřit mezizubní prostory a vybrat podle toho vhodný kartáček. Velikosti jsou odlišeny barevností plastových částí kartáčků a každá firma má „svou“ barevnou stupnici velikostí. Příliš malý kartáček je neúčinný, protože neodstraní všechen přítomný plak, velký může zase dítěti poranit dásně a způsobit krvácení. „Správná velikost mezizubního kartáčku se pozná tak, že při čištění cítíte lehký tlak štětin na zub. Se správnou velikostí by ale měla pomoci dentální hygienistka.“
 
Tip redakce:
Existují i speciální mezizubní kartáčky ve tvaru zvířátek a postaviček určených přímo pro děti. Spíše než na toto se ale zaměřte na správnou velikost kartáčku.

 
mezizubní kartáček ve tvaru mořského koníka

5 pravidel pro bezpečné používání mezizubního kartáčku u dětí

  1. Na mezizubní kartáček nikdy netlačte ani s ním nerotujte, když je zaveden mezi zoubky. Mohly by se tak uvolnit vlákna z kovové spirály.
  2. Děti by měly mezizubní kartáčky používat 1x denně, ideálně večer po vyčištění klasickým kartáčkem.
  3. Ze začátku dětem s čištěním mezizubními kartáčky pomáhejte, samy to zvládnou až zhruba od 10-12 let věku. Pomoci budou potřebovat především se zaváděním kartáčku.
  4. Do mezizubního prostoru zavádějte kartáček z vnější strany pod šikmým úhlem. Po zavedení ho srovnejte do vodorovné polohy a mezizubí vyčistěte pohybem vpřed a vzad.
  5. Nejlepší je, pokud používání mezizubních kartáčků vysvětlí a ukáže vám i dítěti nejprve zubní lékař nebo dentální hygienistka.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít