Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Vysoušení vlasů podle jejich typu

Vysoušení vlasů podle jejich typu

Vysoušení vlasů podle jejich typu

22. října 2019 od Jana Kantorová

22. října 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Nechat volně uschnout, vyfénovat, nebo vyžehlit? Jak nejlépe upravit vlasy, abyste je udržely lesklé a zdravé? Myslete na typ vlasů a inspirujte se našimi tipy i pro následný styling.
Pro každý typ vlasů patří fénování nebo žehlení mezi ty největší zátěže. Přesto ale podle odborníků není lepší nechat vlasy volně schnout úplně dosucha (a vůbec pozor na spaní s mokrou hlavou), zvlášť u jemných, mastných a poškozených vlasů. Schnutí vlasů na vzduchu trvá mnohem déle, voda nabobtnává kutikulu, ta pak může praskat a vlasy se mohou poškodit. Takže, jaká je základní správná péče při sušení vlasů platná pro všechny typy?

Dodržujte 4 pravidla:

  1. Zlehka a jemně vysušte ručníkem. Nedrhněte, ale pouze z nich vymačkejte vodu.
  2. Mokré vlasy nerozčesávejte. Jsou totiž velmi křehké a mohlo by dojít k poškození.
  3. Fénujte na nízkou teplotu. Nejdříve vlasy prosušte studeným vzduchem, dokud se neodpaří všechna voda.
  4. Styling až na suchých vlasech. Vlasy je potřeba upravovat do požadovaného tvaru až úplně vysušené.


1. Mastné vlasy

Některé ženy mají problém s větší produkcí kožního mazu, což se negativně projevuje i na vlasech. Takové vlasy jsou většinou už po pár hodinách po umytí zplihlé a leží bez objemu v pramíncích u hlavy. Takový typ vlasů je potřeba umývat každý den, ideálně šamponem pro takové vlasy určeným, například NIVEA Osvěžujícím micelárním šamponem pro normální až mastné vlasy (koupit v e-shopu).

Jak je správně sušit a upravovat:

  • Pro mastné vlasy se spíše hodí používání fénu.

  • Zvolte ale chladný vzduch, protože příliš velké teplo (a to platí i u vody) produkuje více mazu.

  • Při fénování aplikujte vlasové tužidlo pro objem vlasů a sprej na jejich ochranu při fénování, například Aussie Pěnové tužidlo na zplihlé vlasy Uplift Your Hair (koupit v e-shopu).
  • Držte fén v dostatečné vzdálenosti, aby teplo nezasahovalo přímo pokožku hlavy.


2. Kudrnaté a vlnité vlasy

Vlnité vlasy jsou plné objemu (až někdy my ženy s vlasy rovnými závidíme), ale mají také hrubší strukturu a jsou sušší. Ačkoli se to na první pohled nezdá, kudrnaté a vlnité vlasy jsou velmi náročné na úpravu a styling. Proto si je mnoho žen žehlí. Přitom pro jejich zdraví a krásu je opravdu důležité je nežehlit, protože pokud to děláte často, nenávratně poškozujete jejich strukturu. Naopak je velmi důležité podporovat vlny a upravovat je správnými stylingovými prostředky.

Jak je správně sušit a upravovat:

  • Stačí je umývat jednou až dvakrát týdně, a to kosmetikou pro ně přímo určenou.
  • Nechte je nejprve zabalené v ručníku, aby se odsála větší část vody.
  • Vlasy pak jemně ještě suchým ručníkem dosušte a pročešte hřebenem se širokými zuby nebo pouze prsty.
  • U kudrnatých vlasů je lepší je nechat proschnout na vzduchu téměř dosucha a čas od času rukou vlny promačkejte a naneste vlasový primer nebo krém na podporu vln. Vyzkoušet můžete třeba NIVEA Stylingový primer Curl (koupit v e-shopu).
  • Poté je pramen po pramenu vyfénujte za pomoci difuzéru proudem studeného vzduchu, aby nedošlo ke krepatění. Nekružte jím ale po povrchu hlavy. Ulehčit si práci můžete tak, že vlasy budete fénovat v předklonu. 
  • Účes pak rozhodně nerozčesávejte, a naopak ho zafixujte kadeřnickými přípravky určenými pro vlny, například Toni&Guy Sprejem na zvýraznění vlnitých vlasů Sculpting Curl (koupit v e-shopu), nebo výrobkem s mořskou solí na vlnité vlasy.



3. Nepoddajné vlasy

Některé z vás to znají. Vlasy, z kterých pramen trčí pokaždé jiným směrem, které se jen těžko dají upravit. Pak je tím nejsnadnějším řešením pro zkrocení nepoddajných vlasů sáhnout právě po žehličce na vlasy. Zároveň s tím je ale potřeba používat kvalitní kadeřnickou kosmetiku.

Jak je správně sušit a upravovat:  

  • Vlasy před samotným žehlením vždy usušte úplně dosucha a dobře je rozčešte.
  • Začínejte žehlit od spodní části vlasů a jednotlivé prameny přežehlujte jen krátce, aby nedošlo ke spálení vlasů.
  • Není-li to nezbytně nutné, nežehlete si vlasy denně.
Bez ohledu na to, jak často je žehlíte, vždy používejte před žehlením i po něm speciální ochranné přípravky, jako například L’Oréal Paris Stylista Stylingový gel The Sleek Serum.
 


4. Jemné vlasy

Ten, kdo má jemné vlasy, vám to jistě potvrdí. Pořádně nedrží žádný tvar, vytvořit s nimi držící účes je peklo, a jsou navíc dost zplihlé. Obvykle nejsou moc pružné, jsou citlivé a problém mají i s držením objemu. Navíc dost často elektrizují. Nejdříve jim už při mytí dopřejte jemnou péči. Volte menší množství šamponu a nepoužívejte příliš horkou vodu. Navíc používejte spíše kondicionéry ve spreji, které se neoplachují, protože jsou lehčí a vlasy nezatěžují.

Jak je správně sušit a upravovat:

  • Vlasy neždímejte a nedřete ručníkem.
  • Při výběru tužidla nebo laku na vlasy vybírejte ty slabší (například s nižším stupněm fixace) a jemnější, aby nedošlo ke zplihnutí. Ideálně volte vlasové přípravky, které zvětšují objem, třeba Pantene Pro-V Lak na vlasy pro jemné vlasy Perfect Volume (koupit v e-shopu).
  • U jemných vlasů se použití žehličky spíše úplně vyhýbejte, ale fénování se vyhýbat nemusíte.
  • Na začátku vždy používejte vlažný vzduch, vlasy částečně pročešte prsty a poté zvyšte teplotu, abyste mohli účes tvarovat.

Tip redakce:
Dnes už se můžete setkat i s horkovzdušnými kartáči a žehlicími hřebeny. Horkovzdušný kartáč vlasy natočí nebo narovná, ale stále jde o typ fénu. Žehlicí hřeben pak působí intenzivněji a pracuje na podobném principu jako žehlička.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Milena Horská 3.ledna 2020
Rady v článku jsou určené pro dlouhé vlasy, ale jak správně postupovat, když jsou vlnité vlasy krátké, délka přikrývá krk a jsou sestupně sestříhané. Po umytí a usušení pěkné, ráno poněkud "rozježené" a po dvou dnech zplihlé.
Což je dáno i věkem přes 60, to chápu.. Přesto - máte rady i pro nás poněkud starší dámy?
Děkuji, Milena

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít