Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Vše o domácím barvení vlasů

Vše o domácím barvení vlasů

Vše o domácím barvení vlasů

6. listopadu 2019 od Lucie Ulmanová

6. listopadu 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová

Provedeme vás domácím barvením vlasů: od výběru barvy, rychlého zakrytí odrostů i šedin přes správnou péči, aby váš odstín slaného karamelu nebo růžového pepře dlouho vydržel.
To, jak často si budete barvit vlasy, záleží i na tom, jak vám rychle rostou a jak jste citliví na odrosty (což budete řešit hlavně při výraznější změně odstínu). Zatímco někdo šílí už při několikamilimetrové barevné změně u kořínků, která se projeví jen pár dnů po zásahu, jinému nevadí pěticentimetrový odrost (který byl ostatně v posledních dvou letech dost trendy). Vlas vyroste zhruba centimetr za měsíc, takže kompromisem bývá barvení zhruba po měsíci až dvou. Jednu krabičku s barvou se vyplatí mít vždycky doma – nikdy nevíte, kdy se druhý den rozhodnete vyrazit na společenskou akci a budete chtít zaujmout novým odstínem. Ideální je ovšem aplikovat barvu alespoň týden předem: pokud by se něco nezdařilo, máte čas na nápravu.

Obal a návod: Velcí pomocníci

Prvním kritériem při rozhodování, po jaké barvě sáhnout, bude samozřejmě odstín. Jenže každý začíná z jiného základu. Na obalu proto často najdete fotografie nebo nákresy, jak bude barva přibližně vypadat na světlejším nebo tmavším odstínu, než je ten výsledný na modelce.

Rozhodujte se také podle toho, zda jde o odstín (nebo podtón) teplý či studený. Barvu můžete zvolit kontrastní nebo v souladu, záleží nejen na tom, co vám doporučí test barevné typologie, ale i to, jak se v barvě cítíte. Hlavně u výraznějších barev, jako je třeba růžová, zohledněte rovněž, jaké nosíte oblečení.

Tip redakce:
Pokud se nemůžete odhodlat k intenzivnější změně barvy, nejděte hned do permanentní barvy, ale využijte jen přelivy, které se za několik umytí vymyjí.

TIP: Široká nabídka permanentních i tónovacích barev na vlasy pro blondýnky, brunetky i rusovlásky na vás čeká v e-shopu Teta drogerie (přejít do e-shopu).   


Zkuste dámskou jízdu

Nabarvit si vlasy nebývá nic složitého, ale za nás doporučujeme udělat si „barvicí“ seanci se svou kamarádkou a aplikovat si barvu navzájem. Ten druhý přece jen dozadu vidí lépe než vy sama se zrcátkem, obzvlášť když začínáte barvením odrostů. Důkladně vymíchejte barvu (aktivační emulze, barevné pigmenty, výživa), nechte ji působit na kštici podle instrukcí a nezapomeňte po důkladném vymytí barvy aplikovat vyživující sérum, které bývá k většině barev přiloženo.

Když zahlédnete odrosty

Jakmile začnou být vidět první odrosty, nemusíte ovšem hned sáhnout po barvě. Využít můžete jen tónovací přípravek. Většinou se prodává v jednorázovém sáčku, který odrosty na pár umytí zminimalizuje. Dalším řešením je barva na odrosty, která vypadá jako řasenka. S ní je pramen po prameni zamaskujete, hodí se třeba i na šediny. Poslední možností jsou pak krycí spreje na odrosty, jejich aplikace je snadná (podobá se aplikaci suchého šamponu) – jednoduše sprej nastříkáte na odrosty. Pro hnědé vlasy je vhodný například Syoss Korektor odrostlých vlasů hnědý Root Retoucher

Správná péče po akci

Když už máte vlas nabarvený, je třeba o něj dobře pečovat, aby si udržel svou krásu. Používejte kvalitní šampon na barvené vlasy, který udrží ve vlasech pigment, a kondicionér, který uzavře vlas. Vyzkoušejte třeba L'Oréal Paris Pečující šampon pro barvené vlasy Elseve Color-Vive (koupit v e-shopu). Do konečků vetřete olejíček, a to buď na lehce prosušené vlasy po umytí, nebo do suchých vlasů po vyfoukání. Masky na barvené vlasy nanášejte dvakrát týdně nejlépe tak, že masku o velikosti lískového oříšku rozetřete v dlaních a poté ji aplikujete na mokré, ručníkem vysušené vlasy. Rozetřete ji do délek a konečků vlasů, nechte 3-5 minut působit a pak opravdu důkladně opláchněte. Vlas bude po všech těchto procedurách lesklý, barva se zvýrazní a vydrží zářivá po delší čas.

Jaké barvy jsou trendy

Bodují odstíny, které připomínají jídlo. Růžový pepř, hořká čokoláda, cappuccino, blond jahodová, slaný karamel. Pokud jste blondýna, zabodujete i s blond-šedou (dříve se jí říkalo „myší“). Zatímco v létě se tyto odstíny nosily v teplých podtónech, v zimních měsících dostávají podtón studený.
 

Hodí se vědět:

  • Po barvení vlasy někdy potrápí začervenalá nebo podrážděná pokožka hlavy. Nasaďte šetrné šampony, které zklidní vlasovou pokožku, případně séra, která se aplikují na pokožku hlavy. Nezapomeňte je důkladně vmasírovat.
  • Po odbarvování se vlas může jevit suchý a třepivý. V takovém případě kupte přípravky, jako jsou oleje do konečků vlasů, a klidně je zkuste vetřít do celé délky vlasu. Využijte intenzivní vlasové masky a zábaly pro poškozené nebo suché vlasy.
  • Zdá se vám odstín příliš intenzivní? Vydržte dvě tři umytí, intenzita tónu se stáhne.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít