Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy 10 důvodů, proč vám padají vlasy

10 důvodů, proč vám padají vlasy

10 důvodů, proč vám padají vlasy

29. listopadu 2021 od Eva Králová

29. listopadu 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Králová

Na svých vlasech si zakládají jak ženy, tak muži. Ve chvíli, kdy začnou vlasy řídnout a příliš padat, se ptáme proč? Co za to může? Zde je několik nejčastějších příčin padání vlasů i rady a tipy, co s tím.

Co vše může způsobit padání vašich vlasů?

1. Příliš mnoho vitaminu A

Používáte-li dlouhodobě doplňky stravy či léky s vysokým obsahem vitaminu A, může jejich konzumace spustit problém s vypadáváním vlasů. Ale nebojte se, nejedná se o nevratnou změnu. Pokud příjem vitaminu A opět snížíte, vlasy by se měly vrátit k normálnímu růstu.

Co dělat?

Denní doporučená dávka vitaminu A je asi 5000 mezinárodních jednotek (MJ) pro dospělé i děti od čtyř let. Doplňky stravy mohou ale obsahovat 2500 MJ až 10 000 MJ. Dobře čtěte složení. 

2. Nedostatek bílkovin

Pokud váš jídelníček neobsahuje potřebné množství bílkovin, organismus vyšle signál a pozmění distribuci bílkovin, jednoduše „ukončí“ či zpomalí růst vlasů. A pozor, něco podobného se nestává hned, ale v období dvou až tří měsíců od deficitu.

Co dělat?

Soustřeďte se na jídelníček. Existuje mnoho potravin s bohatým obsahem bílkovin. Pokud se vyhýbáte masu, rybám, vejcím nebo všem živočišným výrobkům, zařaďte do svého jídelníčku dostatek luštěnin, ořechů, semen nebo veganských mlék.

3. Fyzický stres

Operace, autonehoda nebo nemoc (dokonce stačí i obyčejná chřipka) mohou způsobit dočasnou ztrátu vlasů. Každý vlas má naprogramovaný svůj životní cyklus – fáze růstu, klidu a ztráty. Když člověk zažije výrazně stresovou událost, může narušit životní cyklus vlasu a tím posunout do fáze ztráty více vlasů najednou. Nejčastěji se ztráta objevuje zhruba v období tří až šesti měsíců po traumatizujícím zážitku. Dobrá zpráva ovšem je, že to není na doživotí, a jakmile se tělo z traumatu zotaví, i vlasy budou pokračovat v růstu dle klasického cyklu.

Co dělat?

Čím dříve se vám podaří vyřešit vaše problémy, tím rychleji se vaše vlasy zase rozzáří zdravím.

4. Dědičnost a hormony

Asi dva ze tří mužů do věku 60 let zažijí ztrátu vlasů, většinou kvůli mužskému typu plešatění. Tento typ ztráty vlasů je způsoben dílem dědičností a dílem mužskými pohlavními hormony, většinou následované klasickým vzorem, v němž vlasy ustupují na skráních, vytvářejí tzv. „kouty na hlavě“ a zanechávají linii vlasů ve tvaru písmene M. Podpořit oslabené vlasové kořínky můžete pomocí Alpecin Coffein Shampoo C1 (koupit v e-shopu). U žen nedochází k ústupu linie vlasů, spíše k jejich viditelnému ztenčení.

Co s tím?

I pro ženy existují přípravky zamezující slábnutí vlasů nebo jejich vypadávání. Vyzkoušet můžete třeba Plantur 39 Fyto-kofeinové tonikum (koupit v e-shopu). Důvěřovat můžete i přírodním maskám z medu, vaječných žloutků, avokáda nebo majonézy.

5. Emocionální stres

Nejen extrémní fyzická zátěž, ale i stres emocionálního charakteru může způsobit ztrátu vlasů. Ať již jde o náročný průběh rozvodu, péči o stárnoucí rodiče, o nemocného blízkého člověka nebo o úmrtí blízké osoby. Častěji se ovšem děje to, že stres sám o sobě ztrátu vlasů nezpůsobí, ale znásobí již přítomný problém v organismu. Potom vlasy padají s dvojnásobnou intenzitou.

Co dělat?

Stejně jako v případě fyzického stresu se růst vašich vlasů po čase opět vrátí do normálu. Důležité je vyřešit problémy, které způsobují vaši nepohodu. Hledejte podporu u odborníků, choďte na terapie, obraťte se na své přátele, pro uvolnění a zbavení se úzkosti více sportujte a dopřejte si třeba i chvíli klidu a relaxu pro sebe. Můžete zkusit například sprchu či koupel a bylinky, třeba Floré Bylinný sprchový gel levandule (koupit v e-shopu) nebo Relaxa sůl do koupele levandule (koupit v e-shopu). Síla aromaterapie někdy dokáže zázraky.

6. Anémie

Nejčastějším typem anémie je ta způsobená nedostatkem železa. Zároveň je to ale jedna z nejlépe napravitelných příčin ztráty vlasů. Ideální je udělat si v případě podezření na anémii krevní testy a máte jasno. Ona totiž anémie není nic příjemného – kromě nedostatku vlasů patří mezi její symptomy i únava, zašedlá pleť, bolesti hlavy, závratě a studené ruce a nohy.

Co dělat?

Špenát bohužel není to, co vás spasí. Nedostatek železa jde vyřešit třeba pomocí GS Železa (koupit v e-shopu), které mimo jiné zmírní únavu a vyčerpání. Důležité je také změnit svůj životní styl, jídelníček a kromě zeleniny si dopřát také pořádný steak.

7. Nedostatek vitaminu B

Nemusíte být nutně vegany či vegetariány a stejně vás nedostatek vitaminu B může postihnout. A pak vám hrozí další ze snáze napravitelných typů ztráty vlasů. Stačí dodat tělu dostatek vitaminu a vlasy začnou samy přibývat.

Co dělat?

Dbejte na zdravý jídelníček a doplňte vitamin B, který najdete v rybím mase, ořeších, luštěninách i v banánech. Vždyť to znáte! Pestrá vyvážená strava plná ovoce a zeleniny prospívá nejen vašim vlasům. A pokud víte, že vám „béčko zkrátka chybí“, ať už z jakéhokoli důvodu, pak vsaďte na Vitar B Forte komplex doplněk stravy (koupit v e-shopu).

8. Extrémní hubnutí

Náhlé snížení hmotnosti působí na tělo stejně jako fyzické vypětí, které může způsobit ztenčení a zjemnění vlasů. Ačkoli může být ztráta kilogramů pro organismus obecně pozitivní, je pro tělo i stresovým faktorem. Za ztrátou vlasů může být jak stres, tak nedostatečná či nesprávná výživa s nedostatkem vitaminů a minerálů. Podobně může ztráta vlasů společně s drastickým úbytkem váhy signalizovat poruchy přijmu potravy, jako jsou anorexie nebo bulimie. I zde se ale jedná o padání vlasů dočasné, během zhruba půlročního období po zhubnutí by se měl stav vlasů vrátit k normálu.

Co dělat?

Náhlá ztráta hmotnosti šokuje tělo, které reaguje vypadáváním vlasů. Budete mít přibližně šestiměsíční období, během kterého by si mělo tělo samo na změny zvyknout a opět se vrátit do normálu. Tento čas ale nepromrhejte a zkuste se zaměřit na zdravý jídelníček a pestrou stravu. To vše doplňte pravidelným pohybem. I kdyby šlo jen o chůzi na čerstvém vzduchu.

9. Příliš stylingových přípravků a úprav vlasů

Máte rádi vždy a za všech okolností dokonalý účes? A řešíte úpravou a stylingem sebemenší detail? Měli byste být opatrnější. Příliš častá úprava vlasů totiž způsobuje jejich vypadávání. Ať už jde o každodenní vysoušení, rovnání, nebo naopak natáčení vlasů. Také chemická péče, trvalé rovnání, nebo naopak udržování kudrnatých vlasů, jakékoli horké ošetřování vlasů nebo přílišné utažení účesů – to vše může být příčina, proč vás trápí vypadávání vlasů. Některé z těchto praktik mohou dokonce ovlivnit kořínky vlasů tak, že zpětně již nenarostou.

Co dělat?

Abyste předcházeli poškozování svých vlasů, je dobré používat kondicionér po každém mytí. Zkuste třeba Nivea 2v1 Express Pečující šampon a kondicionér (koupit v e-shopu). Vyhněte se fénování vlasů a raději počkejte, až uschnou samy. Omezte ostatní úpravy vlasů na minimum.

10. Těhotenství

Těhotenství je jedním z příkladů fyzického stresu organismu, při němž dochází k plešatění. Na vině jsou samozřejmě i rozkolísané hladiny hormonů. Ztráta vlasů se projevuje spíše po porodu než během těhotenství. Nemusíte se ale bát, stav vlasů se během pár měsíců po porodu zlepší.


Co dělat?

Pokud vás po porodu trápí vypadávání vlasů, nenechte se rozhodit! Ztráta vlasů je v tomto případě přirozený proces, který se po pár měsících opět vrátí do normálu.
Věděli jste, že…
… padáním vlasů můžete trpět také po prodělání covidu-19? Je to podobné jako s těhotenstvím, vlasy začnou padat cca 3 měsíce po prodělání nemoci, ale do 6 měsíců se vše většinou vrátí do normálu. Buďte v té době na své vlasy hodní a dopřejte jim i svému tělu pořádnou porci vitaminů.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Králová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít