Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Způsobuje hubnutí vrásky?

Způsobuje hubnutí vrásky?

Způsobuje hubnutí vrásky?

29. března 2019 od Eva Suchomelová

29. března 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Traduje se, že od určitého věku si žena musí vybrat: buď být štíhlá, ale s vráskami, nebo bez vrásek, ale zato s kily navíc. Zeptali jsme se dermatoložky MUDr. Jitky Kapounové, zda se s tím přece jen nedá něco dělat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Rozšířené tvrzení vychází z předpokladu, že podkožní tuk vyhlazuje vrásky. Ovšem tak jednoduché to zase není. Množství a věk, kdy se vám začnou vrásky tvořit a kůže projeví výraznější známky stárnutí, je do značné míry dána geneticky. Ovšem zhoršit to může špatná péče o pleť a nevhodná životospráva, což už souvisí s tvrzením výše. „Každý extrém je špatně,“ tvrdí dermatoložka MUDr. Jitka Kapounová. „Pokud se nezdravě stravujete, ať už jíte moc, nebo málo, ale nezdravá jídla, pleť nebude vypadat dobře.“ Co tedy můžete udělat pro to, abyste byly se sebou spokojené?


1. Kvalita, nikoli nízká kvantita

Omezení množství potravy může způsobit nedostatek energie, který se projeví chutí na sladké, nedostatek minerálů, což zase způsobí chuť na slané, a zvýšeným stresem, kdy budete mít chuť na potraviny, bohaté na cholesterol a tuky. Mezi takové potraviny patří třeba čokoláda, chipsy, plnotučná smetana či případně fast food. „Ovšem naše pleť potřebuje především vitaminy, minerály, omega-3 mastné nenasycené kyseliny a vlákninu,“ vypočítává lékařka. To znamená zeleninu, ovoce, ryby, luštěniny, obiloviny. V ideálním případě čerstvé, co nejméně technologicky upravené, syrové nebo krátce tepelně upravené.

zdravé jídloTip redakce:
Chybějící látky můžete pleti dodat přechodně i formou potravinových doplňků, např. MaxiVita Vaše zdraví Omega 3 rybí olej v kapslích nebo vitaminové tablety s přírodním extraktem MaxiVita Premium Zdravé vlasy, nehty a pokožka. Nikdy ale nezapomínejte, že doplňky stravy nenahradí pestrý jídelníček a není vhodné brát je dlouhodobě.
MaxiVita Premium Zdravé vlasy, nehty a pokožka a MaxiVita Vaše zdraví Omega 3 rybí olej v kapslích

2. Jídla tak akorát, ale toho správného

I plnoštíhlé ženy nebo ty s nadváhou potřebují v základu stejné složení stravy, pokud si chtějí uchovat hezkou pleť. Možná jim podkožní tuk napne vrchní vrstvu kůže, ale mají jiný problém. U silných žen se často setkáváme s problémem mdlé pleti bez jiskry, vitality, podotýká expertka. Ve většině případů je to opět dáno špatnou skladbou jídelníčku. Pokud se takové ženy rozhodnou (třeba i pod vedením odborníka) redukovat svoji hmotnost, výběr těch správných potravin by měl odstranit vlčí hlad či chuť na sladké. Odborník také podchytí jiné důvody, proč žena jí příliš (většinou psychické důvody – nuda, stres, nahrážka citových vazeb apod.), takže pak lze pracovat na jejich odstranění.

před a po

3. Pohyb jako součást života

Bez ohledu na to, zda jste štíhlá, hubená, či se potýkáte s nadbytečnými kily, pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu by měl být pro vás samozřejmostí. I pleti prospívá okysličení organismu, k němuž při pohybu dochází. Dostane svěží barvu, díky lepší cirkulaci krve je lépe vyživována. Jen ji při pobytu venku nezapomeňte chránit ochranným opalovacím krémem, aby se vrásky nezačaly tvořit z působení slunečního světla.

Pohyb venku

4. Hydratace pro každého

Hlad je převlečená žízeň, říkává se. Máme na mysli samozřejmě pití vody, které potřebuje každý. A právě mnoho žen má v pitném režimu velký deficit. Nedostatek tekutin má neblahý dopad jak na pleť, kde se pak stárnutí projeví vráskami, tak na krásu a zdraví celého těla. Navíc vám může pitný režim pomoct, pokud bojujete s neustálým pocitem hladu. Jakmile hlad přijde, vypijte nejprve ze všeho plnou velkou sklenici vody. Pak chvilku počkejte, a jestli ani pak pocit hladu nezmizí, vezměte si něco malého, např. müsli tyčinku. A když už jsme u té hydratace, nezapomínejte ani na tu vnější. Hydratační krémy existují pro každý typ pleti i pro každý věk! Dopřejte si tedy vláhu tekutou i kosmetickou!

pitný režimTip redakce:
Pro smíšenou a citlivou pleť zkuste Mixa Sensitive Skin Expert 24 h lehký vyvažující hydratační krém. Hydrataci s ochranou proti slunečnímu záření a aktivním bojem proti vráskám spojuje zas NIVEA Hydratační denní krém proti vráskám 35+.

Mixa Sensitive Skin Expert 24h a NIVEA Hydratační denní krém proti vráskám 35+

5. Spěte!

Mnoho vědeckých studií již dokázalo, že pravidelným dostatečným spánkem se předchází nadváze. Kromě toho spánek (zvlášť ten před půlnocí) pomáhá pleti regenerovat a opravovat škody, které přes den vznikly. Spojte tedy hned dvě výhody dostatečného spánku!
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
192
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít