Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Urodila se vám rajčata? 4 skvělé recepty na teď i na zimu

Urodila se vám rajčata? 4 skvělé recepty na teď i na zimu

Urodila se vám rajčata? 4 skvělé recepty na teď i na zimu

4. srpna 2021 od Lada Rudovská

4. srpna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Rajčata z domácí zahrádky jsou to nejlepší, co můžeme dopřát svým chuťovým pohárkům i svému tělu. Obsahují totiž spoustu zdraví prospěšných látek a postarají se i o vaši štíhlou postavu. Urodilo se vám jich letos dost? Vyzkoušejte 4 naše výborné recepty.
Červená rajská jablíčka jsou k vidění snad ve všech českých zahradách, kde se pěstuje zelenina. A není divu. Už naše babičky věděly, že jsou výborná, osvěžující a zdravá. Díky obsahu lycopenu, jednoho z nejznámějších antioxidantů, který chrání naše tělo před působením volných radikálů, dokáže konzumace rajčat snížit riziko onemocnění srdce i rakoviny. Najdete v nich ale i mnoho prospěšných vitamínů (například vitamíny C, A, B, E ...) a minerálů jako draslík, fosfor, hořčík a v neposlední řadě vápník. Rajčata mají protizánětlivé účinky a dokáží snižovat hladinu cholesterolu v krvi nebo podpořit imunitní systém. Dopřejte si jich tedy v sezóně tolik, co se do vás vejde. Třeba i v našich receptech.

1. Lečo s červenou čočkou 

Budete potřebovat:
5 větších rajčat
5 paprik (výborné jsou pálivé)
velkou cibuli
dva špekáčky nebo pikantní klobásu (dle chuti, nemusí být)
sůl a pepř
olivový olej nebo ghí, třeba Allnature Ghí (koupit v e-shopu)
lžičku kurkumy, třeba Allnature Kurkuma prášek Bio (koupit v e-shopu)
na zahuštění Semix klíčenou čočku červenou lupínky (koupit v e-shopu)
čerstvé bylinky na ozdobu, nejlépe petržel nebo koriandr
Postup:
Na rozehřátém oleji nebo ghí restujte nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Poté přidejte uzeninu na kostky nebo kolečka a restujte ještě chvíli společně s cibulí. Mezitím pokrájejte rajčata a papriky a přidejte k základu. Osolte, opepřete, přidejte kurkumu a duste pod pokličkou, dokud zelenina nezměkne. Nakonec do téměř hotové směsi přisypejte klíčenou čočku, jež je plná vlákniny a bílkovin. Lečo podávejte s pečivem, posypané čerstvými bylinkami.

2. Sušená rajčata v oleji

Tato sušená rajčata s bylinkami a česnekem oceníte na těstoviny, saláty i pod maso jako omáčku nebo marinádu na gril. V lednici vydrží pár týdnů.
 
Budete potřebovat:
rajčata (množství, které se vám vejde na plech do trouby)
olivový olej, třeba TOPVET Olivový olej
hrstku bylinek, nejlépe tymián, ale lze i bazalka nebo oregano
2-3 stroužky česneku (případně dle chuti), nakrájené na tenké plátky nebo malé kostičky
sůl a pepř
malé skleničky s víčkem na plnění
Q-Clean Papír na pečení 8 m (koupit v e-shopu)
Postup:
Nejdříve předehřejte troubu na 120 stupňů a na plech si dejte pečicí papír. Rajčata umyjte a zbavte nečistot. A poté je na půl překrojte a vyskládejte na pečicí papír rozpůlenou stranou nahoru a dejte do trouby sušit. Doba sušení se odvíjí od velikosti rajčat, většinou 3-6 hodin, ale může to být i více. Pokud chcete sušení urychlit, vydlabejte dužinu. Během sušení je třeba hlídat, aby se rajčata nepřesušila – nejlepší jsou taková, která zůstanou trochu měkká a šťavnatá. Vyndejte z trouby, posolte a okořeňte česnekem a pepřem. A nakonec posypte nasekanými bylinkami. Promíchejte a plňte do sklenic. Poté vše zalijte olivovým olejem.
Topvet Olivový olej
Topvet Olivový olej

3. Rajčatový džus

 
Budete potřebovat:
2 kg rajčat
10 g cukru krystal
lžičku kyseliny citronové
lžičku soli – mořské nebo himalájské, třeba Allnature Himalájská sůl růžová jemná (koupit v e-shopu)
1 cibuli (nemusí být)
trochu TOPVET Lněného oleje (koupit v e-shopu)
Postup:
Rajčata omyjte a nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a poté i cukr, sůl a kyselinu citronovou. Duste asi 15 minut, aby se rajčata rozvařila. Během vaření přidejte trochu olivového oleje, protože lycopen obsažený v rajčatech je tak lépe stravitelný. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem do hladka nebo přepasírujte. Džus není nutné ředit vodou, ale záleží na konzistenci i vaší chuti. Hotový džus plňte do čistých lahví nebo sklenic a skladujte v lednici.
Tip redakce:
Pokud si chcete navařit rajčatový džus do zásoby i na později, nalijte ho do zavařovacích sklenic, uzavřete a sterilizujte asi 12-15 minut při 80 stupních. Můžete ho pít buď samotný, nebo použít jako základ pro rajčatovou polévku nebo omáčku. Dle libosti lze samozřejmě džus ochutit i bylinkami jako tymián nebo bazalka, případně trochou česneku.

4. Ratatouille pečené v troubě

Budete potřebovat:
8 rajčat
1 lilek
1 cuketu
1 cibuli
4 stroužky česneku
3 papriky (klidně různých barev i druhů)
olivový olej, například TOPVET Olivový olej
200 ml rajčatového pyré nebo konzervovaných sekaných rajčat
sůl a pepř
alobal, třeba Q-Clean Alobal extra silný (koupit v e-shopu)
pár snítek tymiánu nebo provensálské bylinky
Postup:
Rajčatové pyré smíchejte s cibulí a česnekem, nakrájenými najemno, přidejte tři lžíce olivového oleje a osolte a opepřete. Výslednou směs dejte na dno zapékací misky. Rajčata, lilek, cuketu i papriky opláchněte, usušte a nakrájejte na kolečka široká asi 0,5 cm. Plátky pak vyskládejte misku tak, že střídáte jednotlivé druhy zeleniny. Nakonec vše posypte nasekaným tymiánem, osolte, opepřete a zakapejte trochou olivového oleje. Zapékací mísu zakryjte alobalem, aby se zelenina nespálila a zachovala si svou barvu, a dejte do trouby rozehřáté na 190 stupňů asi na 30 minut. Poté odkryjte alobal a nechte dojít dalších 10-15 minut. Podávejte ke grilovanému masu nebo jen tak s pečivem nebo rýží. Velmi dobré je ratatouille i studené.
Topvet Olivový olej
Topvet Olivový olej

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít