Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Sušené ovoce: Zdravá náhrada sladkostí, nebo kalorická bomba?

Sušené ovoce: Zdravá náhrada sladkostí, nebo kalorická bomba?

Sušené ovoce: Zdravá náhrada sladkostí, nebo kalorická bomba?

1. září 2019 od Pavla Maříková

1. září 2019 5 minut čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Sušené ovoce mnozí pojídají v dobré víře, že je to zdravá náhrada za klasické sladkosti. Může, ale i nemusí to tak být… Podle čeho si tedy sušené ovoce vybírat, v jaké části dne ho do jídelníčku zařadit a s čím ho kombinovat? Na to vše jsme se zeptali zkušené výživové expertky RNDr. Michaely Bebové, která nám také objasnila, jak je to s obávaným sířením ovoce.

Ovoce (a v mnoha případech i zeleninu) sušily již naše babičky. Jde o skvělý způsob „konzervování“, který umožní ovoce konzumovat i dlouhou dobu po jeho sklizení. Velkou výhodou je také fakt, že sušit ovoce může doma téměř každý a nepotřebuje k tomu ani žádné drahé přístroje. Přesto se ale většina lidí spíše spoléhá na nabídku, která je k dispozici v supermarketech, prodejnách zdravé výživy a nově také v některých drogeriích. „Sušené ovoce můžeme najít dvojího typu – s přidaným cukrem a kandované (proslazované), anebo takové, které v sobě nemá přidaný žádný další cukr. Lišit se může ale také v obsahu dalších látek – často se přidává slunečnicový, kokosový nebo palmový olej, aromata, barviva, případně konzervant oxid siřičitý. Nejkvalitnější ovoce je tedy to jednosložkové –  s obsahem 100 % ovoce,“ radí RNDr. Michaela Bebová. Je pravda, že zrovna oleje by v sušeném ovoci asi čekal málokdo.

sušené ovoce

Kupujte jen čisté ovoce

Na co tedy dávat při výběru sušeného ovoce pozor? „Sušené ovoce často nakupujeme na váhu a ne každý si u prodejce kontroluje složení, které právě u zboží na váhu nebývá vždy dostatečně viditelně umístěno,“ říká výživová poradkyně. „Doporučuji tedy primárně vždy číst složení nebo se u prodejce na složení zeptat. Sušené ovoce by mělo být na pohled v pořádku a vybírat bychom měli hlavně nesířené a neproslazované druhy – tedy jen čisté ovoce.“ Přítomnost plísní a jiných nežádoucích látek na první pohled často nepoznáte, z toho důvodu je vždy lepší vybírat spíše bio kvalitu, případně výrobky od ověřených značek. Kvalita by měla vítězit nad kvantitou.
 
Tip redakce:
Už jste slyšeli o lyofilizovaném ovoci? Aneb ovoci konzervovaném mrazem? Na rozdíl od sušeného ovoce neobsahuje žádný přidaný cukr, zachovává si vitaminy a minerály a nehrozí u něj plíseň.
sušené ovoce pro děti

Sušené ovoce při dietě ano, ale…

V mnoha dietách a výživových doporučeních se sušeným ovocem doporučuje nahradit klasické sladkosti a cukrovinky. Je to ale vždy skutečně dobré řešení? „V zásadě je kvalitní sušené ovoce vždy lepší alternativou ke klasickým sušenkám na bázi cukru a mouky,“ odpovídá Michaela Bebová. „Některé nekvalitní sušené ovoce může ale svým obsahem aditiv (oxid siřičitý, aromata apod.) a přidaného cukru sladkostem konkurovat. Neplatí to tedy automaticky.“
 
Nejvíce kalorické je kandované ovoce, tedy takové, které je proslazené řepným cukrem - tomu je dobré se vyhýbat obloukem. „Mezi další kalorickou bombu patří sušené banány, které bývají často doslazované a doplněné rostlinným olejem, dále sušené datle a fíky. Výjimku tvoří sportovci, pro které tento rychlý zdroj cukru může být přínosem,“ doplňujeme poradkyně. „Vhodnou volbou mohou být sušené borůvky, křížaly, mochyně nebo sušené meruňky, které obsahují hodně vlákniny, a tím glykemický index sušeného ovoce lehce snižují.“

Tip redakce:
Každé sušené ovoce je kalorické, protože jde ve své podstatě o koncentrovaný cukr. To je třeba mít na paměti. V níže uvedené tabulce zjistíte nutriční hodnoty některých druhů sušeného ovoce.
Název Energie (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
rozinky 1 385 0,03 0,75 0 0,05
sušené brusinky 1 051 0,01 0,6 0,01 0,06
datle sušené a vypeckované 1 192 0,02 0,64 0 0,06
goji 1 459 0,14 0,77 0 0
brusinky proslazené 1 381 0 0,76 0,01 0,05
sušené meruňky 1 052 0,02 0,49 0 0,07
sušené švestky 1 064 0,02 0,57 0 0,07
sušené banány bez přídavku cukru a tuku 1 306 0,03 0,69 0,01 0,06
datle 1 161 0,02 0,75 0 0,08
sušené fíky 1 090 0,03 0,44 0,01 0,1
sušený kokos 2 726 0,07 0,07 0,61 0,13

Zdroj: www.kaloricketabulky.cz

Síření ovoce není třeba se bát

Hodně se také mluví o „síření“ ovoce. Jednu dobu byla velká „kauza“ ohledně síření meruněk. Jak je to ve skutečnosti? „Oxid siřičitý je konzervant, který se často přidává do sušeného ovoce za účelem konzervace a ochrany proti oxidaci. Typicky je jeho přidání vidět např. právě u sušených meruněk, které zůstanou krásně oranžové, zatímco ty nesířené zhnědnou, zoxidují. Pomáhá chránit plody před bakteriemi a plísněmi – jeho používání je tedy často prospěšné, i když je obecně vnímáno spíše negativně,“ objasňuje jeho používání u sušeného ovoce Michaela Bebová. Je ale potřeba zdůraznit, že jde o alergen a hlavně dětem je dobré vybírat spíše sušené ovoce nesířené.

Do koláče i jogurtu

Využití sušeného ovoce je vcelku široké. Sušené ovoce můžete přidat do domácích müsli nebo granola směsí, můžete jím sladit domácí moučníky a dezerty (datle, rozinky), můžete ho zařadit jako část svačiny, jako vhodnější zdroj cukru při pohybových aktivitách apod. Vhodné je i pro děti. „Obzvláště pro malé děti, kterým ještě nedopřáváme opravdové sladkosti, je kvalitní sušené ovoce zdrojem sladké chuti a můžeme jím dětem přislazovat např. kaši či jogurt,“ dává na závěr tip výživová poradkyně.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít