Možná už jste v obchodě narazili na sáčky nebo tubusy s ovocem, které vypadá a voní jako čerstvé, ale přitom úplně čerstvé není. Co že je to za zázrak? Ovoce sušené mrazem! A my vám prozradíme, proč ho vyzkoušet…

Proces sušení mrazem zvaný odborně lyofilizace není výdobytkem posledních let, naopak první náznaky tohoto způsobu konzervace se objevily dokonce už v říši Inků. Ovšem metoda v podobě, jak ji známe a používáme dnes, byla objevena počátkem 20. století francouzským vědcem Dr. Jacquesem Arsène d’Arsonvalem a jeho asistentem v laboratořích Collège de France. K většímu využívání lyofilizace pak došlo za druhé světové války, kdy se tímto způsobem uchovávala a přepravovala krevní séra. A v čem vlastně spočívá podstata procesu, díky němuž si můžeme vychutnat různé druhy ovoce, kdykoli na ně máme chuť?
Mráz, který prospívá
Lyofilizace je založena na sublimaci zmrzlé vody, kdy se voda mění z pevného skupenství (ledu) na plynné (páru), aniž by se mezitím proměnila v tekutinu. Laicky řečeno, je ovoce vystaveno šokovému zmrazení při velmi nízké teplotě a pak putuje do speciálních sušicích komor, kde se pomocí postupného snižování tlaku led změní na páru. Veškerá voda tak zmizí a zůstává jen ovoce, které je po rozmrazení takřka identické s původní surovinou.
Výhody:
- ovoce si zachovává všechny vitaminy, minerály a další důležité látky,
- vydrží velmi dlouho, aniž byste se museli obávat zkvašení, zplesnivění apod., tudíž se hodí třeba jako svačinka na cesty,
- neobsahuje žádné konzervanty, umělé látky, přidaná barviva ani cukr.
Nevýhody:
- vyšší cena, která však souvisí s technologicky náročnějším procesem výroby,
- nemůžete si ho připravit doma, protože jde o poměrně složitý proces

Zdraví a lifestyle
14. 2. 2019Cvičení a jídlo: Co si dopřát před a po něm?
Správná strava a cvičení jdou spolu ruku v ruce. Ani bez jednoho se očekávaný výsledek nedostaví. Mnoho lidí však vůbec netuší, co vlastně před tím, než vyrazí do fitka, sníst a čím zahnat hlad, když trénink skončí. Jak jídlo ovlivňuje výkon i následné obnovení sil? Je lepší cvičit na lačno a dopřát si proteinový nápoj po cvičení? Zeptali jsme se výživové odbornice RNDr. Michaely Bebové.
Tip redakce:
Myslete na to, že lyofilizované ovoce si zachovává veškeré nutriční hodnoty včetně obsahu cukru, tudíž zejména v případě, že si hlídáte linii či hladinu krevního cukru, neplatí, že byste ho oproti čerstvému ovoci mohli konzumovat v neomezeném množství.
Myslete na to, že lyofilizované ovoce si zachovává veškeré nutriční hodnoty včetně obsahu cukru, tudíž zejména v případě, že si hlídáte linii či hladinu krevního cukru, neplatí, že byste ho oproti čerstvému ovoci mohli konzumovat v neomezeném množství.
Připravíte z něj čaj i pleťovou masku
Koupili jste si ze zvědavosti ovoce sušené mrazem a teď nevíte, co s ním vlastně udělat? Věřte, že možností je opravdu spousta. Lyofilizované ovoce se hodí:- do vlastních směsí müsli,
- do jogurtu,
- do mléka na osvěžující koktejl,
- k přípravě ovocného čaje (stačí hrst ovoce zalít horkou vodou),
- do obilných kaší,
- na pečení (stačí před použitím namočit ovoce na chvilku do vody).
Tip redakce:
Pokud váháte, zda dát v obchodě přednost kupovanému sušenému ovoci, nebo tomu lyofilizovanému, zvolte určitě mrazem sušené. Na rozdíl od průmyslově sušeného totiž neobsahuje přidaný cukr, oxid siřičitý a další látky, které vaše tělo jistě velmi rádo oželí.
Pokud váháte, zda dát v obchodě přednost kupovanému sušenému ovoci, nebo tomu lyofilizovanému, zvolte určitě mrazem sušené. Na rozdíl od průmyslově sušeného totiž neobsahuje přidaný cukr, oxid siřičitý a další látky, které vaše tělo jistě velmi rádo oželí.
Zdroj foto: Shutterstock
Autor: Helena Hladíková