Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravé svačinky pro děti i maminky

Zdravé svačinky pro děti i maminky

Zdravé svačinky pro děti i maminky

2. září 2018 od Helena Hladíková

2. září 2018 5 minut čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D

Školní rok je tu a s ním i každodenní oříšek maminek všech škol(k)ou povinných dětí – co připravit ke svačině? Na to, jak nachystat chutnou a nutričně vyváženou svačinu, jsme se zeptali dietoložky PhDr. Karolíny Hlavaté, Ph.D., odborné garantky Vím, co jím. A připravili jsme pro vás i konkrétní tipy na svačiny i pro maminky.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Svačina je velmi důležitou součástí jídelníčku, kterou není radno opomíjet. Ptáte se proč? Svačiny totiž slouží k doplnění energie a k udržení vyrovnané hladiny krevního cukru. „Dítě by mělo dostat svačiny dvě, jednu dopolední a jednu odpolední. Mnohem lépe se pak soustředí a nepřemůže ho únava. Svačiny také pomohou dostat do těla všechny důležité živiny, vitaminy a minerální látky,“ vysvětluje důležitost svačin odbornice. Pokud dítě navíc po vyučování míří ještě na nějaký kroužek, svačina mu pomůže ho lépe zvládnout. Stejný princip platí i u dospělých, z nichž řada jedinců, zejména právě maminek, na svačiny v práci zapomíná, což je chyba. A rozhodně teď nemáme na mysli svačinu v podobě pytlíku brambůrek, kupovaných sladkostí nebo trvanlivého pečiva. Víte, jak by taková zdravá „sváča“ pro děti vlastně měla vypadat?

příprava domácí svačiny

Ideální složení

 „Optimálně složená dopolední svačina by se měla skládat z jednoho kusu ovoce nebo zeleniny, porce bílkoviny a zdroje komplexních sacharidů, mezi něž patří například ovesné vločky, nepřislazované cereálie nebo pečivo, ideálně celozrnné či žitné. Ta odpolední může být podobná, bílkovina by pak měla být zastoupena především formou mléčného výrobku,“ doporučuje expertka a dodává, že pokud je dítě fyzicky aktivní, může si dovolit nějakou menší sladkost, například sušenku, malý koláč nebo řádek kvalitní čokolády.

Pozor však na kombinaci tučného a sladkého, to je nejméně vhodná varianta. Nekupujte proto sušenky s polevou a vysokým obsahem cukru, ale třeba ovesné sušenky nebo tvarohového nanuka. Dobrou volbou jsou sušenky s minimem nasycených kyselin a naopak maximem vlákniny,“ doporučuje dietoložka. Důležité je však i množství takových výrobků a rozhodně neplatí, že zdravých sušenek může dítě sníst více. „Porce většinou neznamená celé balení a je třeba myslet i na to, že pro vyváženost by svačina měla obsahovat ještě další prvky, zejména zdroj bílkovin a kousek ovoce.“ Sladkosti navíc nemusí být jen kupované, ale chutné sušenky si můžete připravit pěkně podomácku. Stejně tak třeba i müsli směs do jogurtu, do níž lze přidat ořechy, kousky kvalitní čokolády, semena apod. Pak už stačí přibalit bílý jogurt a chutná a zdravá pochoutka je na světě.

Co se hodí připravit:

  • celozrnný sendvič se šunkou, sýrem a listovým salátem
  • mléčný ovocný koktejl
  • caprese salát
  • čerstvý sýr/tvaroh s porcí ovoce
  • rýžové chleby se sýrem typu žervé obložené zeleninou
hravá svačinaTip redakce:
Přibalit dětem do baťůžku i sobě do práce můžete klidně také něco ze sortimentu pro nejmenší děti, aspoň tak máte zaručeno, že výrobek neobsahuje přidaný cukr ani umělé přídatné látky a je vyroben z kontrolovaných surovin. Vyzkoušejte třeba Hamánek ovocnou Svačinku s hruškami a banány nebo ovocnou přesnídávku Hamé EasyFruit Golden Apple s jablkem, hruškami, broskvemi a vitaminem C v praktických sáčcích s bezpečnostním uzávěrem. Malé i velké dobře nasytí také výživné ovocné pyré Kubík 100% ovocná kapsička banán-jablko, která je rovněž bez konzervantů, přidaného cukru a umělých barviv, či Relax 100% Pyré Malina, jež snadno a rychle nahradí jednu denní dávku ovoce či zeleniny. Pokud sázíte na bio produkty, vyzkoušejte třeba Krtkovy vanilkové sušenky z Biopekárny Zemanka, které neobsahují palmový tuk a jsou slazené jen rýžovým a agávovým sirupem. Dbejte rovněž na dodržování pitného režimu vašeho potomka, což usnadní třeba nesycená pramenitá voda.

 

Více pohybu = větší svačina

Chodí vaše ratolest na fotbal nebo hraje tenis? Pakliže ano, vydá mnohem více energie než jiné děti, a tak musí tuto energii také doplnit. Jaké svačiny tedy připravit pro sportující děti? „Kromě energie musí fyzicky velmi aktivní děti doplnit i živiny. Před tréninkem si může dát menší jídlo v podobě porce ovoce a po tréninku vydatnější svačinu, která bude sestávat z porce ovoce, zdroje bílkovin a zdroje komplexních sacharidů s obsahem vlákniny,“ vysvětluje odbornice. Po tréninku se tedy skvěle hodí třeba banán, menší balení jogurtového nápoje či porce kvalitních sušenek bez polevy.

děti si připravují svačinu

Myslete i na sebe

Při přípravě svačin pro děti můžete takzvaně zabít dvě mouchy jednou ranou a dopřát i sobě něco chutného a zdravého, co vám pomůže lépe čelit pracovnímu náporu. Zejména odpolední svačina je zároveň nejlepší způsob, jak předejít pověstným večerním pocitům hladu a následnému přejídání. Mělo by se jednat o kombinaci sacharidů a bílkovin, tedy například porce ovoce a k tomu tvaroh nebo jogurt. Bílkoviny totiž sníží glykemický index ovoce, které by vám samotné dodalo příliš mnoho cukru.
 
Tip redakce:
Do každé kabelky se vejdou například mini rýžové chlebíčky Raciolky jablko & skořice, ovocné tyčinky LeGracie Run-ní ptáče s brusinkami, kokosem a hromadou chia semínek nebo drobné slané mlsání Alka Dupetky pečené & sezam. Milovnice ovoce pak určitě potěší lyofilizované ovoce Allnature Ananas sušený mrazem, který můžete přimíchat do jogurtu nebo uzobávat jen tak samotný.

svačinový box pro děti

Pár rad závěrem              

Připravit perfektně vyváženou svačinu je jedna věc, ale skutečně ji do dítěte dostat druhá. Své o tom ví většina rodičů, proto jsme se přední české dietoložky zeptali i na pár triků, jak děti vůbec donutit, aby svačinu snědly:
  • Mluvte se svými dětmi o zdravém stravování a vysvětlujte jim, co má jaký přínos pro jejich zdraví.
  • Jděte potomkovi příkladem. Těžko mu vysvětlíte, že má jíst zdravě, když u vás denně uvidí kupovanou koblihu.
  • Zapojte děti do přípravy svačin. Pokud se na ní budou podílet, mnohem pravděpodobněji ji také sní.

Tip redakce:
Pokud vám to čas a energie dovolí, pohrajte si při přípravě i s vizuální stránkou. Obložené chleby ve tvaru smajlíků či veselé barvy svačinových boxů přispějí k tomu, že vaše dítě se bude na svačinu těšit.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D
Dietoložka, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju
14
"V jednoduchosti je krása i zdraví."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít