Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo První pomoc pro děti: Kosmetika, co musíte mít doma

První pomoc pro děti: Kosmetika, co musíte mít doma

První pomoc pro děti: Kosmetika, co musíte mít doma

6. února 2019 od Eva Suchomelová

6. února 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Když máte děti, je potřeba tomu přizpůsobit i domácí lékárničku. Ale pro některé drobnější potíže je dobré mít doma jako první pomoc také některé kosmetické přípravky. Které by vám neměly chybět?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Rychlá dezinfekce

Odřené koleno je časté dětské poranění. I když je drobné, je potřeba ho vyčistit od špíny, dezinfikovat a zastavit krvácení. Pokud ale ranka pod náplastí mokvá, je dobré ji zasypat dezinfekčním pudrem. Jako první pomoc můžete použít dětský pudr, například Aviril Dětský pudr s azulénem. „Jako dezinfekci na odřeniny doporučuji Betadine - mast či roztok. Obsahuje jód a děti neštípe, proto ho můžeme využít i u malých dětí,“ dává další tip dermatoložka MUDr. Jana Kapounová. „Betadine doporučuji i jako dezinfekci po odstranění klíštěte. Jako první pomoc nám poslouží i u zánětů kůže různého původu.“
Aviril Dětský pudr s azulénem

2. Proti aftám i kousancům

Jistě znáte Tea Tree olejíček! Ale víte, že se bude hodit i při drobných nehodách či nepříjemnostech, které mohou potkat i vaše dítě? Jeho dezinfekční efekt oceníte třeba u svědivých kousnutí od letního hmyzu. Dá se aplikovat na puchýř, který ještě nepraskl, neboť ho vysuší a podpoří hojení bez zánětu. Při výpravách do lesa jím potřete dětem i sobě ruce a nohy v místech, kde končí nohavice či rukávy, a také místa vzadu na hlavě a za ušima – jeho pronikavá vůně totiž odpuzuje klíšťata. U větších dětí, které již dokážou kloktat a tekutinu nepolknou, dokáže pomoct při aftách: stačí 1-2 kapky do vody v kelímku na čištění zubů a celý obsah postupně vykloktat. A když se přihlásí puberta, je to první pomoc, jakmile se objeví pupínek. Zkuste například Topvet Tea Trea Oil 100% přírodní olej.
Topvet Tea Trea Oil 100%25 přírodní olej

3. Svědivá vlasová pokožka

I když se ve školkách i školách vši objevují v pravidelných vlnách, není třeba myslet hned na nejhorší, pokud se vaše dítě začne škrábat na hlavě. Občas je svědění vlasové pokožky způsobeno nevhodným novým šamponem nebo nějakým vnějším podrážděním. V každém případě není žádoucí, aby si dítě kůži na hlavě rozškrábalo, protože hrozí zanesení infekce a zánět. Proti svědění skvěle pomáhá L’Oréal Paris Botanicals Lavander předšamponová péče pro citlivou pokožku hlavy. Obsahuje vysoké procento esenciálního levandulového oleje, celkově obsahuje 98 % složek přírodního původu, zato v něm nenajdete žádné silikony, parabeny, sulfáty ani barviva.
L’Oréal Paris Botanicals Lavander předšamponová péče pro citlivou pokožku hlavy

4. Stop lišeji kolem pusy

Malé děti hodně slintají, když jim rostou zoubky, a sliny mohou silně podráždit jemnou pleť kolem úst. Ovšem maminky předškolních i mladších školních dětí vědí, že i u jejich potomků se lišej občas objeví, když si třeba olizují jídlo ze rtů a kolem nich nebo se po jídle dobře neumyjí teplou vodou a vhodným mycím prostředkem. Na všechny tyto druhy podrážděné kůže zabere hojivá mastička na opruzeniny – např. Bepanthen Care Mast. „V domácnosti se určitě hodí i Sudocrem s obsahem zinku,“ říká dermatoložka. „Je praktický v péči proti opruzeninám, ale i na atopický ekzém. U teenagerů ho můžeme využít i jako první pomoc na akné.“ Na samotné opruzeniny lékařka doporučuje oplachy v řepíku, který je dobrý na zklidnění zapařené pokožky.
Sudocrem a Bepanthen Care Mast

5. Na záděrky, hrubou kůži i na suché rty

Pro jemnou až citlivou dětskou kůži se díky svým hypoalergenním vlastnostem a výraznému zjemňujícímu efektu hodí i tzv. karité neboli bambucké máslo. Trpí vaše malé na záděry? Promasírujte mu každý prst bambuckým máslem. Zhrublá kůže na zadní straně nadloktí nebo na kolenou? Stačí promazávat notnou dávkou bambuckého másla a kůže se brzy zjemní. Karité se hodí i na ošetření suchých rtíků nebo sušších míst na obličeji. Je vhodné i pro změkčení a dohojení stroupků. Vyzkoušet můžete například Topvet 100% bambucké máslo.
Topvet 100%25 bambucké máslo
A jaké kosmetické přípravky používáte jako první pomoc pro děti vy?
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít