Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo První pomoc po holení a epilaci

První pomoc po holení a epilaci

První pomoc po holení a epilaci

4. března 2022 od Šárka Jináčová

4. března 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Šárka Jináčová

Holení nebo vosková epilace někdy kůži nepěkně podráždí. Je proto dobré si zafixovat několik tipů, jak kůži rychle zklidnit, a také si zapamatovat, jaké přípravky je dobré mít po ruce.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Holení je součást běžné hygieny, a tak důsledky v podobě podrážděné kůže jsou pro většinu žen veskrze známá věc. Zarudnutí a pupínkům je ale možné předcházet.

Nezapomínejte na prevenci

Možná už se vám to slovo trochu zajídá, ale i u takové banality, jako je holení, je prostě nejdůležitější prevence. Tedy správná a pravidelná péče, díky níž kůži udržíte v dobré kondici. Když pak ještě dodržujete správný postup před samotným odstraňováním chloupků i během něho (kůži nahřejete, použijete vhodnou kosmetiku - třeba  Satin Care Normal Skin Avocado Twist gel na holení  (koupit v e-shopu), v případě holení také ostrou a kvalitní žiletku - třeba Ameté Jednorázová holítka se 3 břity (koupit v e-shopu)), většinou se nechtěným následkům vyhnete.
 
Někdy se ale stane, že uděláte chybu nebo že „zákrok“ kůži podráždí, i když pamatujete na preventivní kroky. Pokožka je pak zarudlá, místy vysušená, pokrytá červenými pupínky a k tomu ještě svědí.

 

Jak v takové situaci podrážděnou kůži co nejúčinněji zklidnit?

1. Studená úleva

Jako první pomoc funguje nejlépe studený obklad. Zabalte gelový sáček nebo kostky ledu do čisté utěrky a přiložte na červená místa. Pokud máte zarudlou kůži po depilaci obočí, přiložte vychlazený sáček černého čaje. Studený obklad působí protizánětlivě a navíc napomáhá uzavření pórů. I sprcha po holení by měla být spíše vlažná.
 
Tip redakce: 
Úlevu může přinést také jednoduchý domácí recept, zejména když zrovna nemáte po ruce žádnou drogerii. Stačí namočit tamponek v roztoku jedlé sody  - zkuste
Tip Line Jedlá soda (koupit v e-shopu) a přiložit jej na podrážděnou kůži, po pěti minutách pak pokožku opláchněte studenou vodou. Pokud někde hrozí zanícení, použijte dezinfekci, třeba Floré Bylinný esenciální olej tea tree olej  (koupit v e-shopu). Jelikož ale dezinfekce vysušuje, aplikujte ji vždy jen lokálně.

holení


2. Blahodárná hydratace

Další důležitý krok je nanést zklidňující hydratační přípravek, aby se pokožce vrátila vlhkost. Chce to zvolit něco nedráždivého na přírodní bázi. Odborníci doporučují třeba Purity Vision Bio kokosový olej (koupit v e-shopu)Vhodné je také bambucké máslo  - Floré Bambucké tělové máslo (koupit v e-shopu) nebo přípravky s panthenolem, měsíčkem - třeba Topvet Měsíčková bylinná mast (koupit v e-shopu) či heřmánkem.
 
Tip redakce: 
Hydrataci poskytne třeba i
Tip Line Hydratační krém s olivovým olejem (koupit v e-shopu) a aloe vera, která má zklidňující efekt (pořídit si můžete i čistý gel z této rostliny). Stejně působí také dětský pudr - třeba Alpa Aviril Dětský zásyp s azulenem  (koupit v e-shopu), potažmo azulenový olej. Pokud je reakce kůže silnější, zkuste ke zklidnění použít hydrokortizonovou mast, která působí protizánětlivě. Je vhodná třeba na podrážděné podpaží, které potřebujete co nejrychleji dostat do formy.

hydratace


3. Zapomeňte na upnuté džíny

Vyhněte se také nošení příliš těsného oblečení, které podrážděnou kůži ještě více dráždí. Po depilaci i epilaci volte raději něco volného, nesytentického, ideálně bavlnu. Těsné džíny nebo legíny nejen že dráždí pokožku, ale také na ni tlačí, což podporuje zarůstání chloupků. Typické červené pupínky pak vadí při dalším holení, proto nezapomínejte na pravidelnou péči, která se neobejde bez exfoliace prakticky na denní bázi. Odumřelé buňky je potřeba pravidelně odstraňovat, aby nebránily chloupkům v růstu. Mějte ve sprše vždy po ruce peeling a lufu. Mimochodem není těžké vyrobit si domácí peeling, stačí doma mít hrubozrnnou mořskou sůl a olivový olej.

džíny
 
Tip redakce:

Pokud máte citlivou pleť, raději po trvalé epilaci omezte některé aktivity: nedoporučuje se chodit až dva dny po proceduře do bazénu, sauny nebo vířivky. Důvod je zřejmý – vyhnete se tak riziku zanesení infekce. Stejně tak vynechte cvičení. Oblečení při pohybu tře o kůži a dráždí ji. A vhodné není ani slunění.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Šárka Jináčová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít