Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pitný režim v zimě aneb Proč pít, i když nemáte žízeň?

Pitný režim v zimě aneb Proč pít, i když nemáte žízeň?

Pitný režim v zimě aneb Proč pít, i když nemáte žízeň?

25. prosince 2019 od Anna Adlerová

25. prosince 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Mgr. Pavlína Blažek Červenková

V chladu člověk příliš nepociťuje žízeň, a tak se může stát, že na pravidelný pitný režim zapomenete. Často a dostatečně pít je ale důležité nejen pro pleť, ale i pro celý organismus. Víte, jak se pozná dehydratace? Máme pro vás tipy, co a kolik pít a jak na pití nezapomínat.
Lidské tělo je voda. Tedy alespoň z procentuálně větší části. Objem vody v těle dospělého člověka je až 60 %. K dehydrataci pak dochází, pokud nastane nerovnováha mezi jejím příjmem a výdejem. V létě je snadnější příjem vody kontrolovat, protože se díky horku často dostavuje pocit žízně a chuť se osvěžit. O to nebezpečnější je riziko dehydratace právě v zimě, kde tyto varovné příznaky těla chybí.

Co se děje s tělem?

 Vlivem povětrnostních podmínek, zejména nízkých teplot obvykle na nule či pod bodem mrazu, dochází v zimě také k dřívější dehydrataci samotné kůže, zejména jejích svrchních vrstev. Hrozí tak i možnost jejího poškození s nevratnými změnami. Dostatek vody pomáhá s termoregulací a stará se také o správnou funkci orgánů. Kůže jako největší orgán těla s plochou 1,6-1,8 m² nese nedostatek vody těžce a její strádání je vidět hlavně na citlivější pleti na obličeji.

Dehydratace pleti

„Dehydratovaná pleť je stav pleti, nikoli její typ,“ říká dermatoterapeutka Mgr. Pavlína Blažek Červenková a pokračuje: „K dehydrataci může dojít u každého typu pleti. Následkem toho je pokožka hodně náchylná k tvorbě vrásek, ale i výsevům kožních projevů, které se často zaměňují za akné, ačkoli jsou následkem dlouhodobé dehydratace a vyžadují časově náročnou rekonvalescenci."

Jak se dehydratace projevuje:

  • Pocit žízně je jen jedním z příznaků, že tělo volá po vodě.
  • Dále jde o sucho v ústech a lepící se rty či bolest hlavy.  
  • Také může přijít malátnost, zácpa a suchá pokožka.

Jak správně pít?

Základem je samozřejmě pitný režim, resp. dostatečný příjem tekutin,“ říká expertka. U dospělého člověka by se mělo jednat zhruba o 2,5-3 l tekutin denně, které by se měly popíjet po menších dávkách v průběhu celého dne. Na to, abyste na pitný režim nezapomínali, existuje jednoduchý tip. Nastavte si na každou hodinu až dvě v průběhu celého dne upozornění na mobilu a vždy, když vám zazvoní, vypijte skleničku vody.

Co pít?

Pitný režim by, co se týče objemu tekutin, měl být po celý rok stejný. V zimních měsících je ale vhodné vyměnit studené nápoje za teplé. Ideální jsou zelené, černé, ovocné i bylinkové čaje, které tělu přinášejí i další benefity mimo zavlažení organismu. Do příjmu tekutin můžete s klidem započítat i polévky. Pitím studených nápojů (i konzumací studeného jídla) v zimě se zbytečně zatěžuje trávení, protože tělo musí vynaložit víc energie, aby se zahřálo. Už je vám jasné, proč jsou chladné země plné tradičních receptů na vydatná mastná jídla a husté polévky? Pít můžete samozřejmě i čistou vodu, jen by její teplota měla odpovídat alespoň té pokojové.

Voda i pro pleť

Vláhu je třeba tělu dodávat i zvenku. „Dalším důležitým pomocníkem pro hydrataci pleti je pravidelné používání hydratačních přípravků, obvykle s kyselinou hyaluronovou, jejíž molekuly jsou na sebe schopny vázat až 1000násobek své hmotnosti,“ uvádí odbornice a pokračuje: „Pozor ale na hydratační denní krémy ve velkých mrazech – mohou v pleti naopak způsobit problémy, jako je pocit vysušené pleti se zarudnutím či jemnými šupinkami.“  
Tip redakce:
Kyselinu hyaluronovou najdete v drogerii Teta v mnoha produktech. Maximální hydrataci pleti na obličeji si můžete dopřát třeba s hypoalergenní
Mixa Intenzivní hydratační péčí Sensitive Skin Expert Hyalurogel (koupit v e-shopu). Suchou pokožku těla zas účinně zvláční Neutrogena Hloubkově hydratační tělové mléko (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Mgr. Pavlína Blažek Červenková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Pavlína Blažek Červenková
dermatoterapeutka, mezoterapeutka
92
"Každá žena může být krásná."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít