Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nafouklé břicho: 7 potravin proti nadýmání

Nafouklé břicho: 7 potravin proti nadýmání

Nafouklé břicho: 7 potravin proti nadýmání

15. ledna 2021 od Karolína Valová

15. ledna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Valová ve spolupráci s expertem Mgr. Kateřina Šimková

Pocit nafouklého břicha není příjemný a často má vliv i na vzhled a sebevědomí. K tomu, abyste nadýmání minimalizovali, přitom často stačí drobná úprava jídelníčku spojená se zařazením potravin, které jsou bohaté na vlákninu nebo obsahují ty správné enzymy.
S nadýmáním má problém velké množství žen i mužů. A to i z řad vyznavačů zdravého životního stylu. Zdravá strava totiž bohužel není zárukou správného fungování trávicího ústrojí. Pojďme se proto podívat, které potraviny je vhodné do boje s nadýmáním a nafouklým břichem nasadit.
Ledový mátový čas s citronem
  1. Fenykl – Je bylina velmi bohatá na vlákninu. Můžete ji bez obav konzumovat samotnou (chutí se podobá anýzu). Skvěle se však hodí také do salátů i k tepelné úpravě.
  2. Zakysané mléčné výrobky – Obsahují probiotika, která pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru. Jogurty, acidofilní mléka i například podmáslí se skvěle hodí k svačině doma i na cestách.
  3. Salátová okurka – Má diuretické účinky, což znamená, že zbavuje tělo přebytečné vody.
  4. Papája – Díky svým enzymům dokáže pomoci štěpení potravy v trávicím traktu, a tak pomáhá při trávení.
  5. Mátový či zázvorový čaj – V mátě je obsažen mentol, který zlepšuje trávení. Aktivní látkou v zázvoru je gingerol. Obě tyto látky najdete v Leros Natur Zažívání bylinném čaji (koupit v e-shopu).
  6. Banán – Přítomný draslík reguluje hydrataci organismu, což ve finále příznivě působí proti trávicím obtížím. 
  7. Ananas – Obsahuje aktivní látku bromelin, jež se uplatňuje při trávení bílkovin.
Důležité je však vědět také to, čeho se vyvarovat. „Chceme-li minimalizovat nadýmání a pocit odulého břicha, měli bychom s mírou pít perlivé nápoje, které jsou sycené oxidem uhličitým. Žaludek a střeva reagují na jeho přítomnost, a my tak máme tendenci říhat nebo se potýkat s plynatostí,“ říká Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka Zdravého stravování. Máte-li problém pít obyčejnou vodu, vyzkoušejte třeba ledově vychlazený Panda Natur Máta bylinný čaj (koupit v e-shopu), ochucený plátky pomeranče nebo citronu.
Kromě perlivých nápojů nám mohou situaci s nafouklým břichem komplikovat také luštěniny. „Mnozí z nás asi ví, že luštěniny mohou být příčinou nadýmání. Je to dáno tím, že luštěniny obsahují špatně stravitelné oligosacharidy. Když se dostanou do střeva, bakterie se jimi začnou živit a produkovat plyny,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková a pokračuje: Bylo by však nerozumné je z jídelníčku vyřadit, protože jsou velmi cennou surovinou. Jsou bohaté na rostlinné bílkoviny a mají hodně vlákniny, které máme v jídelníčku nedostatek. Navíc mají i nízký glykemický index, což ocení diabetici nebo lidé snažící se zhubnout.“
Červená čočka
Jak tedy konzumovat luštěniny správně? „Jednou z možností je vyhledávat nenadýmavé luštěniny, mezi které patří například červená čočka,“ zmiňuje nutriční specialistka. Do salátů, polévek i pomazánek se skvěle hodí Semix Klíčená čočka červená lupínky (koupit v e-shopu). Jako rychlou svačinu oceníte Racio Mini rolky čočka (koupit v e-shopu).
Nebojte se však konzumovat ani hrách, fazole, cizrnu nebo sóju. Stačí vědět, jak na jejich přípravu. „Abychom se neochudili o pestrost luštěnin, je vhodnější vařit luštěniny ve vodě s fenyklem či kmínem, které nadýmavé účinky sníží. Další možností je pak luštěniny namáčet a naklíčit, čímž výrazně snížíme či úplně eliminujeme nežádoucí projevy,“ doporučuje Mgr. Kateřina Šimková.
 
Luštěniny však nejsou jedinou nástrahou. Problematická může být i brukvovitá zelenina jako zelí, kapusta či brokolice. Zde pomůže jejich tepelná úprava, která pro nás zeleninu učiní stravitelnější,“ říká Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka Zdravého stravování.
V případě, že i přes aplikování všech rad expertky potíže s nadýmáním přetrvávají, můžete zvážit užití doplňku stravy MaxiVita Herbal Nadýmání simethicon + anýz + máta (koupit v e-shopu). Užití je jednoduché – stačí si jednou denně vsypat obsah sáčku do úst.
 

TIP: Na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop) najdete i mnoho dalších produktů, které podpoří vaše zdraví nebo posílí imunitu.

Jógová pozice kočky
Další možností, jak si ulevit od nafouklého břicha, je cvičení. Speciálně jóga dokáže zázraky! Vyzkoušejte například pozici kočky. Klekněte si na všechny čtyři. Při výdechu prohněte záda tak, aby se břicho uvolnilo směrem dolů k podlaze. Bradu zvedněte směrem ke stropu. Při nádechu se snažte odtlačit od podlahy – nárty, koleny i dlaněmi – a páteř vykleňte směrem ke stropu. Tento cvik opakujte tak dlouho, dokud neucítíte úlevu.

Připravil/a pro vás Karolína Valová ve spolupráci s expertem Mgr. Kateřina Šimková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Kateřina Šimková
výživová specialistka a zakladatelka Zdravého stravování
"Nevěřím na nezdravé jídlo, jen na nezdravé množství. "

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít