Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Klíšťata útočí: 7 tipů, jak je lehce a rychle vytáhnout

Klíšťata útočí: 7 tipů, jak je lehce a rychle vytáhnout

Klíšťata útočí: 7 tipů, jak je lehce a rychle vytáhnout

8. června 2022 od Petra Lamschová

8. června 2022 5 minut čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Nenechte se klíšťaty překvapit. Jejich sezóny je od prvních teplejších jarních dnů až do podzimním mrazíků. Jak se jim efektivně bránit a jak je lehce a šetrně vytáhnout? Na co je dobré myslet se dozvíte v našem manuálu.
Chystáte se ven, do přírody, na výlet? Pak myslete i na to, že byste se měli chránit nejen před sluncem, ale také před klíšťaty. Možná vám to přijde jako banalita, ale stejně jako neposloužíte svému tělu spálenou kůží, může vám i přisáté klíště způsobit velké problémy v podobě klíšťové encefalitidy nebo Lymské boreliózy, což jsou velmi  závažná onemocnění. A tak jsme pro vás připravili podrobný manuál, jak na klíšťata krok za krokem.


1. Index aktivity klíšťat

1.	Index aktivity klíšťat
Na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu denně zjistíte index aktivity klíšťat a také doporučení, jak se chovat v přírodě nebo jaký zvolit oděv.  A pozor, i při nejnižším stupni indexu (stupně jsou ve škále 1-5) určitě provádějte ráno i večer prohlídku těla, abyste případně klíště včas odhalili.


2. Co dělat, než půjdete ven – jaký zvolit oděv

Ideálním oděvem do přírody je světlé oblečení z hladké látky, které bude mít dlouhé rukávy i nohavice. Vezměte si pevnou obuv, ponožky a kalhoty stáhněte ponožkami, aby klíště nemělo kudy se dostat na kůži. V případě, že tak neuděláte klíště se dostane k tělu a leze odzdola směrem vzhůru a to do teplých a vlhkých míst. Je velmi citlivé na vyschnutí, proto pokud leze jen po oděvu, pak se po chvíli pustí a nebo odumře.
2.	Co dělat, než půjdete ven – jaký zvolit oděv

3. Proč záleží na správném použití repelentu

Vhodné použití repelentu odpudí až 96 procent klíšťat. Používejte ho vždy, když se chystáte na výlet do přírody. Aplikujte ho pečlivě na všechny místa těla kromě obličeje. Vyzkoušejte třeba Reskito Repelent Forte DEET 28% (koupit v e-shopu), který vás ochrání nejen před klíšťaty, ale taky přd komáry, ovády a muchničkami. Je dobré sledovat instrukce na přípravku. Pokud je na repelentu uvedeno, že účinkuje dvě hodiny a jste venku déle, nastříkejte se znovu. Nezapomeňte na žádné odhalené místo. A pozor, nastříkejte se i v případě, že jdete jen na procházku do parku nebo na zahradu. I tam, bohužel můžete chytit klíště.

Náš tip:
Vyzkoušet můžete také repelentní silikonový náramek -  Reskito Repelentní náramek 100% přírodní (koupit v e-shopu), který je vhodný třeba při běhu, kempování, rybaření nebo v místě, kde je zvýšený výskyt obtížného hmyzu. Doba ochrany je 4-7 dní a obsahuje 100% přírodní esenciální oleje, které díky postupnému uvolňování dlouhodobě odpuzují hmyz. Náramek je voděodolný a pohodlný.
3.	Proč záleží na správném použití repelentu

4. V boji s Klíšťaty pomohou i vitaminy

Podle imunologů je dobré během letních měsíců užívat vitamin B-komplexu. Nejen že podpoříte imunitu a zrádné afty a opary, ale také podpoříte opálení a díky charakteristickému odéru těchto vitaminů klíšťat odpudíte. Zkuste třeba TEREZIA B-Komplex Super Forte+ (koupit v e-shopu).

5. Jak správně vytáhnout klíště

4.	V boji s Klíšťaty pomohou i vitaminy
  • Místo, kde je klíště přisáté zakápněte alkoholovým dezinfekčním roztokem a nechte působit asi 5 minut.
  • Poté použijte k vytáhnutí speciální kleštičky nebo pinzetu. Klíště vytahujte lehkým kývavým pohybem.
  • Místo po vytažení klíštěte potřete opět dezinfekcí.
  • Klíště ideálně odhoďte do toaletní místy. Pozor, neházejte do koše, nerozmačkávejte prsty ani nehty.
  • Pokud nemáte kleštičky ani pinzetu, pak zkuste použít k vytažení vatovou tyčinku, kterou namočíte v dezinfekci a opět postupujete jako s pinzetou, tedy klíště se pokusíte lehkým kývavým pohybem odstranit z místa přisátí. Zkusit můžete  Tip Line Vatové tyčinky biologicky rozložitelné (koupit v e-shopu).
  • Při vytahování se může stát, že v místě přisátí zůstane hlavička s kusadly. Zbytek utrženého klíštěte tedy zkuste odstranit ostrou pinzetou. Poté místo vydezinfikujte. Někdy mohou v ráně zůstat pouze kusadla, s těmi si  tělo poradí samo. Rozhodně ale kusadla neodstávejte ven jehlou. Jestliže si nejste jisti, zda vám v ráně nezůstalo kus klíštěte, nebo se vám vytažení zbytku parazita nedaří, klidně navštivte lékaře.

6. Co nedělat při vytahování klíštěte

Určitě nepoužívejte k usmrcení klíštěte  různé masti nebo olej. Klíště se přidusí a může vyzvrátit obsah stře do rány, čímž se zvyšuje možnost nákazy. Ze stejného důvodu  proto také není dobré klíště rozmačkávat rukou či nehty.

7. Co je důležité sledovat po vytáhnutí klíštěte

Klíště se zakousne člověku až do krve. Jeho kousnutí ale nebolí, má totiž ve slinách látku, která dokáže utlumit bolest. A tak může klíště sát krev, aniž by si toho někdo vůbec  všimnul. Důležité je vytáhnout klíště co nejrychleji, díky tomu se snižuje možnost případné nákazy. Místo, kde bylo klíště přisáté dobře sledujte. Skvrna po kousnutí klíštětem se může objevit i po 14 dnech. Červený flek se často zvětšuje a může otékat. Pokud se vám flek objeví, určitě kontaktujte lékaře.
7.	Co je důležité sledovat po vytáhnutí klíštěte
  • Příznaky klíšťové encefalitidy: se objevují po 7- 14 dnech od přisátí a mají dvě fáze. V první fázi připomínají lehké virové onemocnění, které brzy odezní. Zhruba po týdnu pak může  nastat 2. fáze s vysokými horečkami a poruchami nervového systému.
  • Příznaky Lymské boreliózy: na nákaze tímto onemocněním se jako první objeví kožní zánět v místě přisátí, který má podobu červené skvrny o průměru 3-5 cm. Někdy se u nakaženého objeví  mírně zvýšená teplota, bolest svalů a hlavy. Často se přidává i zánět kloubů a svalů a zvětšené lymfatické uzliny.
Tip redakce:  Klíště a těhotenství
Obzvlášť velký pozor by si měly dávat co se týká klíšťat
maminky v těhotenství. V případě onemocnění u boreliózy nelze na léčbu v těhotenství podávat některá antibiotika. Proti klíšťové encefalitidě by se měla žena nechat očkovat už před plánováním těhotenství. Ideální je  tedy vyhýbat se v těhotenství všem problematickým místům.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít