Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak správně prát spodní prádlo?

Jak správně prát spodní prádlo?

Jak správně prát spodní prádlo?

31. srpna 2021 od Zdena Šmídová

31. srpna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Zdena Šmídová

Chcete, aby vaše spodní prádlo – vypadalo luxusně co nejdéle. Každý typ podprsenky i kalhotek vyžaduje specifickou péči podle druhu materiálu, proto přinášíme tipy, jak se v cedulkách a tipech pro praní intimních kousků neztratit.

Jak prát LUXUSNÍ SPODNÍ PRÁDLO

Pokud máte v prádelníku luxusní hedvábné kousky, je jasné, že je nehodíte do pračky se sportovním dresem partnera. Takové prádlo si zaslouží praní v ruce, ideálně nepoužívejte prášek ale prací gel na jemné prádlo, například Perwoll Speciální prací gel Wool & Delicates (koupit v e-shopu). Luxusní kousky z hedvábí a krajky neošetřujte aviváží, neždímejte, jen pečlivě vymáchejte ve studené nebo maximálně vlažné vodě, lehce vymačkejte přebytečnou vodu a nechte uschnout.
Tip redakce:
Pozor, zejména podprsenky nevěšte do svislé polohy, ale vždy sušte vodorovně. Ideálně dejte na lehký ručník, či prádlo a košíčky rozložte a vytvarujte. Nikdy nedávejte na topení. Právě sušením na topení by došlo ke ztrátě vlastností vlákna.
 
 

Jak prát SPODNÍ PRÁDLO PRO DENNÍ NOŠENÍ

Stále platí, že je vhodné používat prací prostředky na jemné prádlo, třeba Coccolino Care Bílé prádlo prací gel (koupit v e-shopu), na černé prádlo se hodí třeba Perwoll Speciální prací gel Renew & Repair Black (koupit v e-shopu), ale už je můžete dát do pračky a prát na program hedvábí. Nikdy nemíchejte barvy, perte postupně po odstínech. Ani pro tento typ spodního prádla není vhodná aviváž. Jestliže ale máte rádi voňavé prádlo, pak můžete vyzkoušet Q-Soft Vonné perličky 3v1 Magnolia (koupit v e-shopu), které odstraní pachy a ovoní vlákna. Z mikrokapslí se totiž uvolní aromatický olej a dodá prádlu dlouhotrvající vůni.

Jak prát SPORTOVNÍ PRÁDLO

Vypadá to, jako by právě tento druh prádla zvláštní péči nepotřeboval, opak je ale pravdou. Jednotlivé sportovní materiály kladou na údržbu zcela jiné požadavky než u běžného oblečení či prádla, takže si před praním pečlivě projděte cedulky. Merino materiál například pobyt v pračce nesnese, lyocell ano. Vždy perte v pracím sáčku, používejte přípravek na sportovní tkaninyPerwoll Speciální prací gel Sport (koupit v e-shopu). Aviváž se v případě sportovních tkanin nedoporučuje, ale pro překrytí zápachu a lehkou vůni můžete naopak využít Lenor Unstoppables Sport Vonné perličky do praní (koupit v e-shopu). Navíc tyto kuličky disponují speciální technologií, kdy se vůně z prádla uvolňuje právě pohybem. Což je vlastně skvělé. 
 
Tip redakce: 
Nepoužívejte sušičku ani prádlo na poslední chvíli nefénujte, intenzivním působením tepla přichází vlákno o své vlastnosti. Takže by například neodvádělo pot tak, jak má – a časem by se ze sportovní podprsenky stal úplně běžný kousek. V otázce žehlení se vždy řiďte doporučením výrobce. 

 
Náš tip:

Pomocník pro všechny druhy praní spodního prádla

Pokud ještě nemáte, pořiďte si jako strategického pomocníka pro praní spodního prádla jakéhokoli druhu prací sáček, nebo síťku na praní. Skvěle také fungují pro praní jemných tkanin přípravky pro praní dětského prádla Lovela Baby Tekutý prací přípravek na barevné prádlo (koupit v e-shopu). A zvláště krajkové prádlo můžete vyprat v ruce v dětském šamponu, který zbaví prádlo nečistot, ale ke tkanině zůstane šetrný. Správnou péčí o své oblíbené svůdné či sportovní kousky můžete jejich životnost prodloužit až o jeden rok!
Na závěr:

Jakou teplotu zvolit?

Spodní prádlo patří k jemným tkaninám, které není dobré vystavovat příliš vysokým teplotám. Ideálně perte krajky i sportovní prádlo maximálně na 30 stupňů Celsia, bavlněné spodní prádlo můžete prát až na 40 stupňů. Pokud si nejste jisti, pak se vždy dívejte na cedulky a doporučenou teplotu od výrobce.
 

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Zdena Šmídová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít