Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co ohrožuje pokožku vašeho dítěte?

Co ohrožuje pokožku vašeho dítěte?

Co ohrožuje pokožku vašeho dítěte?

29. prosince 2018 od Eva Suchomelová

29. prosince 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Dětská pokožka je mnohem citlivější než kůže dospělých, a proto je potřeba ji chránit. Co všechno ji ohrožuje a jak můžete rizikům předcházet, jsme zjišťovali u dermatoložky MUDr. Jitky Kapounové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Stačí málo a na pokožce vašeho potomka se objeví vyrážka nebo třeba červené fleky. Kůže u dětí je tenčí a imunita se stále vyvíjí,“ potvrzuje MUDr. Kapounová. „Dětská kůže je oproti dospělé citlivější prakticky na vše. U malých dětí snadněji nastane reakce na vyvolávací inzult. Snadněji se spálí od slunce, snadněji prochladne a omrzne. Rychleji se dostaví alergická reakce.“ V takové chvíli nepanikařte ani hned nejezděte na pohotovost či na alergologii. Nejprve zjistěte, kde může mít taková reakce původ, protože často se příčina dá snadno odstranit. Rizikové faktory mohou být vnitřní nebo vnější.
 
odřeniny

Vnější vlivy

  • drobné úrazy: odřeniny, škrábance, rozbitá kolena,
  • spáleniny: od slunce, ale třeba i od horkých věcí (žehlička) či nápojů,
  • poleptání: čisticí přípravky či jiné domácí chemikálie, neodklizené z dosahu dětí,
  • štípance od hmyzu: zahrnuje komáry, mouchy, ale také parazity (vši, blechy, klíšťata, štěnice),
  • opruzeniny: v případě zanedbání zásad intimní hygieny dětí,
  • teplotní reakce: zahrnuje jak tzv. sluneční, tak chladovou alergii,
  • nerovnováha pH pokožky: způsobují ji přípravky s nevhodným pH.
spáleniny od slunce

Vnitřní příčiny

  • alergické reakce na přírodní látky: pyly, srst zvířat,
  • potravinové alergie: často na ovoce či zeleninu, ale dají se sem řadit i látky, jimiž jsou ošetřeny a před konzumací je z nich dostatečně neodstraníme,
  • reakce na textilní materiály: většinou jde o oblečení z materiálu nevhodného pro dětskou pokožku nebo použité v nevhodných podmínkách (příliš horko, vlhko, mráz apod.),
  • reakce na prací prostředky: dětské oblečení vyprané v agresivních přípravcích, nedostatečné máchání, reakce na aviváž.
Citlivost dětské kůže se věkem zpravidla snižuje. „Nejnáchylnější kůži najdeme u miminek, s růstem a vlivem kontaktu s okolním prostředím kůže po fyziologické stránce ‚zraje‘. Citlivost pokožky poznáme už během prvních let života – to je moment, kdy se projeví většina alergií a ekzémů,“ popisuje expertka na krásnou pleť. Podle jejích zkušeností během prvních školních let ustupují kožní onemocnění, jako např. atopický ekzém, u velké části pacientů, což koresponduje s vyzráváním kůže. Později lze změny na kůži zvýšeně pozorovat samozřejmě v pubertě.
 
ekzém

Najděte příčinu, máte řešení

Ochrana se vždy odvíjí od příčiny. Prevence mechanického poškození dětské pokožky zahrnuje vhodné oblečení a ochranné prvky na sportovní aktivity, ochrannou sluneční kosmetiku, odstranění nebezpečných látek z dosahu dětí a především dostatečný dohled nad dětmi a jejich aktivitami. „Co se týče alergií a ekzémů, je důležité najít vyvolávající a zhoršující faktor a toho se vyvarovat. Vhodná je samozřejmě spolupráce s pediatrem či příslušným odborníkem k nastavení léčby při těžších formách onemocnění,“ radí MUDr. Kapounová.

Když už k poškození dojde, často pomohou jednoduchá řešení:
  • Mechanické poškození: u dětí se hojí snadno, stačí tedy vydezinfikovat a případně překrýt ranku; při větším či hlubším poranění je potřeba sáhnout k hojícím mastem, někdy i s antibiotickým účinkem.
  • Spáleniny a štípance: aplikujte chladivé masti typu panthenol či Fenistil. Dobře poslouží i bílý jogurt přímo na postižené místo.
  • Opruzeniny: pravidelně ošetřujte postižená místa hojivým přípravkem proti opruzeninám, např. Sebamed Baby Care krém proti opruzeninám, který má zároveň i pH vhodné pro dětskou pokožku.
  • Alergická reakce: většinou je potřeba sáhnout k antihistaminikům ve formě tabletek či injekcí. Lokálně lze použít kortikoidové masti. Tento typ ošetření by měl probíhat ve spolupráci s lékařem.
ošetření

Když je problém v oblečení

Pokud se prokáže, že je dítě alergické nebo trpí atopickým ekzémem, lékařka doporučuje dětské prádlo prát na vyšší teplotu, používat prací prostředky pro citlivou pokožku a úplně vypustit aviváž. Dobrou volbou jsou i různé ekologické a přírodní prostředky, které většinou neobsahují tolik parfemačních a konzervačních látek. „Stejný postup bych volila i případě, že máte doma novorozence a ještě nevíte, zdali je jeho pokožka citlivější,“ přiklání se odbornice.
 
Preferujte dětské oblečení z bavlny. Pokud chcete mít jistotu, pořiďte dětem oblečení z bio bavlny nebo z látky s atestem pro děti do 3 let. Umělá vlákna by neměla přijít na holou kůži. Samozřejmostí je vyprat oblečení před prvním nošením.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít