Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Intimní hygiena dětí: Co nezanedbat již od narození

Intimní hygiena dětí: Co nezanedbat již od narození

Intimní hygiena dětí: Co nezanedbat již od narození

11. srpna 2018 od Eva Suchomelová

11. srpna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Při péči o své potomky je třeba věnovat pozornost také intimním partiím. Prudérnost stranou, tady jde o zdraví dítěte! Jak správně provádět hygienu a co dělat pro zdárný vývoj dítěte, jsme se vyptali MUDr. Lenky Rückové, gynekoložky a dětské gynekoložky z nestátního zdravotnického zařízení GONA.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Není pravda, že se zdravotní problémy s intimními partiemi týkají jen dospívajících či dospělých. Pokud se zanedbá správná péče o intimní partie, může skončit miminko i v péči dětské gynekoložky či chirurga. Ostych umývat své děťátko v oblasti genitálií a zadečku rozhodně není na místě. Miminko je na vás zcela závislé, je tedy potřeba se o něj starat stejně pečlivě, jako se staráte o vlastní tělo – do posledního záhybu pokožky.

 
Přebalování není jen výměna plenky

Nejčastějším problémem, s kterým se setkávají maminky miminek, chlapců i děvčátek, jsou opruzeniny. „Opruzení zevního genitálu způsobuje dráždění jemné dětské kůže močí a stolicí. Předcházet jim můžeme dostatečnou hygienou,“ říká MUDr. Lenka Rücková. Podle ní stačí dodržet několik bodů:
  • Při každém přebalování opláchnout zadeček a oblast genitálu vodou a dostatečně osušit.
  • Je potřeba (zejména u holčiček) stolici vyčistit ze všech záhybů genitálu.
  • Vlhčené ubrousky používejte pouze výjimečně, např. při cestování s miminkem, a upřednostňujte ty bez parfemace, neboť jsou šetrnější k citlivé dětské pokožce.
  • Na závěr přebalení je vhodné zadeček a genitál ošetřit krémem proti opruzeninám, který na pokožce vytvoří ochranný film a brání jejímu opětovnému dráždění.
dětslá koupel

Co s opruzeninami?

Když už se přece jen opruzeniny objeví, pak je na místě citlivá péče a nechávat miminko častěji bez plínek. Teď v létě krásné dny přímo vybízejí k tomu nechávat vaše andílky nahaté, pokožka se nezapaří a celkově jí vzduch prospívá. Ostatně to potvrzuje i MUDr. Rücková: „V případě výskytu opruzenin je potřeba kůži velmi opatrně omýt, osušit a v ideálním případě nechat miminko chvíli bez pleny, aby byl umožněn přístup vzduchu ke kůži. Před zabalením dítěte do plenky opět ošetřit mastí, z vlastní zkušenosti ideálně s obsahem zinku, která i podrážděnou kůži dobře zklidňuje a chrání.“

 
Plenky: Je lepší pro dítě papírová, nebo látková?

Mezi maminkami se vedou spory, zda z hlediska zdraví jemné dětské pokožky jsou vhodnější plenky papírové či látkové. Podle odbornice mají papírové pleny výhodu, že tekutiny rychle absorbují, takže jsou pocitově déle suché než látkové pleny. U látkových plen ale dítě vnímá dříve pocit diskomfortu a dříve se ozve, proto může být pokožka v kontaktu s močí a stolicí kratší dobu. „Řekla bych, že není podstatné, jestli papírová, nebo látková plena, ale to, jak často maminka dítě přebaluje a jak probíhá hygiena při přebalování,“ konstatuje lékařka.

dítě v plenkách

Péče o intimní partie holčiček

O genitál je třeba se začít starat již od nejútlejšího věku. Jak? „U holčiček je potřeba při večerní hygieně vytřít záhyby mezi malými a velkými stydkými pysky, například vatovou štětičkou namočenou v dětském olejíčku, kterou projedeme lehce shora dolů. Zároveň je nezbytné lehce roztáhnou malé stydké pysky od sebe, aby nedošlo ke vzniku synechie – slepení a následně srůstu stydkých pysků,“ radí zkušená dětská gynekoložka. Riziko synechie není vysoké, ale pokud se vyskytne, jde o vážný problém. „Povrchový epitel na stydkých pyscích je u holčiček velmi tenký a již po několika dnech nedostatečné péče může dojít k jejich slepení. V počáteční fázi je řešením oddálení stydkých pysků, kdy slepení jednoduše povolí, s následným ošetřením hojivou mastí. Pokud ale dojde ke srůstu pysků, je nutno rozrušení provést v krátké celkové anestezii termokauterizací (přepálení platinovým drátkem). Následně je nutné opět ošetřovat místo hojivou mastí,“ vysvětluje MUDr. Rücková.

holčička na nočníku
Ve chvíli, kdy se holčička naučí chodit sama na nočník či toaletu, je důležité naučit ji správnou techniku hygieny po malé či velké potřebě – utírat se toaletním papírem vždy zpředu dozadu, tedy od genitálu ke konečníku. Při opačném postupu, s nímž se často setkávají u dětí učitelky mateřských škol, hrozí riziko zanesení zbytků stolice do genitálu, kde dojde k zánětu. Jakmile se už naše malá slečna dokáže správně sama umýt, učíme ji správné technice mytí intimních partií (ještě během předškolního věku se doporučuje dohlížet na správnost prováděné hygieny, i když se dívenka myje sama).
 

Péče o intimní partie chlapečků

U chlapců se maminky obávají problémů s předkožkou. Pokud je zúžená, může to bránit dostatečné hygieně. „Chirurgické zákroky v oblasti genitálu v raném dětském věku u chlapců jsou vzácné,“ uklidňuje tyto obavy MUDr. Rücková. „Pokud má chlapeček zúženou předkožku, která nebrání spontánnímu močení, je postup spíše konzervativní a většinou se fimóza do doby nástupu do školy upraví, nebo se řeší pomocí kortikoidní masti v předškolním věku.“ Nicméně i u chlapců je potřeba dbát na pečlivě prováděnou hygienu. Lékařka doporučuje tento postup: „U chlapečků je opět potřeba vyčistit kůži a záhyby v oblasti šourku a předkožky, kterou ale není vhodné násilím přetahovat přes žalud.“

chlapeček ve vaně

Co potřebujete pro intimní hygienu dětí

  • K hygieně je nejvhodnější voda s malým množstvím dětského mýdla.
  • Pro děti s plenkami je následně potřeba mast proti opruzeninám.
  • Pro děti, které již plenky nenosí, není po správně provedené hygieně již nutné žádné další mazání či zasypávání.
  • Pro holčičky od tří let jsou již na trhu k dostání speciální mýdla pro intimní hygienu. Ta mají složení přizpůsobené mikroflóře genitálu v tomto věku, která se výrazně liší od mikroflóry dívek v období pohlavního dospívání a dospělých žen.
  • Čím méně parfemace a všemožných přísad, tím lépe. Dětská pokožka je velmi citlivá a snadno může reagovat zarudnutím a svěděním.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít