Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Alergie na chlad: Není radno ji podceňovat!

Alergie na chlad: Není radno ji podceňovat!

Alergie na chlad: Není radno ji podceňovat!

11. ledna 2018 od Pavla Maříková

11. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem PharmDr. Tereza Houdková

Svědí vás v zimě pokožka, objevují se vám zarudlá místa, nebo máte dokonce problémy s dýcháním? Zjistěte, zda náhodou netrpíte chladovou alergií!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Pokud si myslíte, že alergici mají potíže jen na jaře a v létě, jste na omylu. Pro některé z lidí je nejobtížnějším obdobím roku právě zima. Trpí totiž tzv. chladovou alergií - někdy se také setkáte s označením chladová kopřivka. Mnohdy o své alergii, přestože mají potíže, ani neví. Podobně jako Petra, která se o tom, že je alergická na chlad, dozvěděla až ve svých třiceti pěti letech. „Pamatuji si, že již odmala jsem vždy v zimě mívala vyrážku na tvářích, a někdy i na rukou. V té době to ale nikdo neřešil, prostě mi to mamka něčím namazala a bylo hotovo,“ vypráví. „Až v dospělosti, kdy jsem se se svými problémy vlastně náhodou svěřila lékařce, jsem zjistila, že to není nějaká obyčejná vyrážka, ale skutečně chladová alergie."


Alergické projevy v zimě nepodceňujte

Alergie na chlad je skutečná diagnóza, která se častěji vyskytuje u žen než mužů a objevuje se při teplotách okolo 0 °C a méně. U některých lidí se však mohou projevy citlivosti na chlad objevit i při vyšších teplotách, 10 °C a více. Potíže přetrvávají dlouhodobě, často mnoho let, především v případě, že se příznaky neléčí. „Chladová alergie se projevuje zarudnutím, svěděním, pálením nebo i otokem místa podráždění. V ojedinělých případech se může vyskytnout i dušnost,“ vysvětluje magistra farmacie Tereza Houdková. „Kopřivka způsobená chladem nejčastěji potrápí v zimě, při pobytu v chladném či mrazivém ovzduší nebo při přechodu z teplého do chladného prostředí.“  

žena v parku

 

Konec pojídání zmrzliny?

Většina lidí s chladovou alergií má skutečně potíže jen v zimě a v létě si užívají období klidu. Nemusí to však platit úplně stoprocentně. „Já třeba v létě vůbec nemohla jíst opravdu silně zmrazenou zmrzlinu. Vždy jsem musela počkat, až trochu povolí, a teprve pak ji jíst,“ říká Petra. „Samozřejmě, že jsem vůbec netušila, že to může nějak souviset s mojí zimní vyrážkou na obličeji i rukou.“ To, že nemusí jít o problém čistě „zimní“, potvrzuje i Tereza Houdková. „V létě se mohou potíže objevit např. při koupání v chladnější vodě či při pití studených nápojů a konzumaci ledových zmrzlin a nanuků. Často může dojít i k otoku rtu, jazyka a v ojedinělých případech až k rozvoji životu nebezpečného anafylaktického šoku.“
 

Chladná voda odhalí alergii

Pokud máte již nyní pocit, že možná i vy můžete trpět chladovou alergií, nepanikařte. Tato diagnóza není zase až tak častá, jak to může vypadat. Většina zimních zčervenání tváří nebo vysušených rukou je úplně neškodná. Zarudlá pokožka může mít mnoho jiných příčin.

Přesto, pokud chcete mít jistotu (zvlášť u dětí), vypravte se k lékaři, který vás s největší pravděpodobností pošle na alergologii. „Citlivost se diagnostikuje pomocí chladových testů, kdy pacient ponoří ruce do vody s ledem o teplotě cca 10 °C na dobu deseti minut a následně se vyhodnotí reakce,“ vysvětluje diagnostický postup Tereza Houdková.


Otestujte se sami doma!

Stačí vzít kostku ledu z mrazáku, držet ji cca 5 minut na vnitřní straně předloktí, a když místo opuchne, začne svědit a poté se objeví kopřivka, je velká pravděpodobnost, že trpíte chladovou alergií.


Pokožku chraňte oblečením i krémy

V rámci léčby je nejdůležitější prevence. „Pokožka, především ta nezakrytá, potřebuje ochranu a péči ve formě vhodných krémů. Ty poskytnou kůži určitou bariéru před chladem a větrem, a to hlavně v zimním období. Klasická léčba spočívá v pravidelném užívání léků proti alergii - antihistaminik s důrazem na užití před expozicí chladem. Dalším pilířem úspěšné prevence je snaha vyhýbat se prudkým změnám teplot,“ doporučuje na závěr Tereza Houdková.

chránit ruce rukavicemi

 

Jak se vyhnout projevům chladové alergie v zimě?

  • Snažte se maximálně vyhnout rychlým přechodům z tepla do zimy a obráceně
  • Místa, kde se vám chladová alergie vyskytuje nejčastěji, chraňte oblečením
  • Používejte dobrý zimní krém (tzv. cold cream) a hutný krém na ruce

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem PharmDr. Tereza Houdková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

PharmDr. Tereza Houdková
Lékárnice
4834
"Příroda je mocná čarodějka."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít