Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Atopický ekzém v dospělosti: Jak s ním zatočit

Atopický ekzém v dospělosti: Jak s ním zatočit

Atopický ekzém v dospělosti: Jak s ním zatočit

24. března 2020 od Eva Suchomelová

24. března 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Atopický ekzém dokáže potrápit, a to nejen děti, ale také dospělé. Co ho způsobuje a jak se o atopickou pokožku starat?

Suvenýr z dětství

Nejčastěji se atopický ekzém vyskytuje v dětském věku a souvisí s nevyzrálou imunitou organismu. V našem článku o atopickém ekzému u dětí jsme psali o tom, jaká pravidla platí pro praní prádla, výběr oblečení i stravování atopiků, aby se pokožka ještě víc nedráždila. U většiny dětí se ale s dozráváním obranyschopnosti stav zlepšuje, až příznaky mizí. „Přibližně 10 % pacientů nadále trpí projevy ekzému i v dospělosti,“ říká MUDr. Zuzana Macková z Perfect Clinic Dermatology. Proč tomu tak je? Podle jejích zkušeností se projevy atopického ekzému v dospělosti nejčastěji objevují u lidí, kteří již trpěli ekzémem. „První obtíže až v dospělosti jsou poměrně vzácné. Častější schéma je, že pacient má v dětství velmi mírnou formu onemocnění a až v dospělosti se změní v klasický obraz ekzému,“ vysvětluje dermatoložka.
průřez normální a atopickou pokožkou

Neprovokujte genetiku

Hlavním faktorem atopického ekzému je dědičná predispozice spolu s dalšími vnějšími či vnitřními faktory. „Atopický ekzém je dlouhodobé a dědičné kožní onemocnění. Nedostatečná tvorba kožních tuků vede k narušení ochranné kožní bariéry, ta usnadňuje pronikání mikroorganismů, aktivaci imunitních buněk, vede k zánětu a svědění,“ přibližuje mechanismus vzniku projevů MUDr. Zuzana Macková. Zároveň ale dodává: „Je třeba si však uvědomit, že zděděný sklon k atopii není ještě aktivní onemocnění! Tím se může stát, pokud se uplatní ještě další faktory, např.:
  • stres
  • nedostatečná nebo naopak přílišná hygiena
  • kosmetické přípravky nevhodné pro daný typ pokožky
  • přípravky péče o pleť s nevhodným pH
  • chladné zimní počasí, které pokožku vysušuje
  • nedostatek slunečního světla
  • alergizující potraviny (sladkosti, mléko, lepek apod.)

Základem péče je promašťování

Prevencí projevu atopického ekzému i standardní péčí o pokožku s atopickým ekzémem je důsledné a pravidelné používání zvláčňujících promašťujících krémů. Tzv. emoliencia jsou základem péče o pokožku a je možné je používat denně, bez ohledu na to, zda se onemocnění nachází v akutní, nebo latentní fázi,“ doporučuje dermatoložka. „Správnou péčí o pokožku dokážeme příznivě ovlivňovat celkový průběh onemocnění,“ ubezpečuje. Tyto přípravky existují ve formě tělových mlék, pleťových krémů, mastí a přísad do koupele nebo na sprchování. Co dokážou? Promaštují a hydratují pokožku, zlepšují bariérovou funkci kůže a potlačují vzplanutí ekzému.
promašťování pokožky

Zaměřte se na složky

V dnešní nabídce tisíců kosmetických přípravků je těžké se orientovat. Jedním z dobrých vodítek může být třeba složení výrobku. K nejúčinnějším látkám pro atopickou pokožku patří urea, která kromě hydratačního účinku působí i proti svědění. Dále glycerin, ceramidy, kyselina linolová, mandlový olej, pupalkový olej, extrakt z bílého ovsa,“ vyjmenovává lékařka. Pozor naopak dávejte na obsah pěnivých látek, parfemace a konzervantů. Přípravky s obsahem kyseliny salicylové nebo glykolové mohou vysoušet kůži a obtíže dále zhoršovat. Aby nedocházelo ke zhoršení příznaků ekzému, používejte kosmetiku určenou speciálně pro atopiky. „Výborné jsou například masťové základy z lékárny jako mast Leniens nebo Cutilan,“ uvádí MUDr. Zuzana Macková.
mandlový olej

S přírodou opatrně

Některé přírodní složky mohou atopikům také ulevit, např. bambucké máslo nebo konopí. Ale nespoléhejte se jen na přírodní látky, některé mohou naopak stav pokožky zhoršit. Neexperimentujte tedy příliš jen proto, že jde o bio nebo přírodní kosmetiku.
Tip redakce:
Pro každodenní hygienu je potřeba vybrat (i ve spolupráci s lékařem) vhodný přípravek individuálně. Počítejte s tím, že budete možná chvíli zkoušet, sáhnout můžete třeba i po kosmetice určené dětem. Pro sprchování zkuste
Mixa čisticí a zklidňující olej Baby Atopiance (koupit v e-shopu) s neutrálním pH, bez parabenů a parfemace, s certifikátem ECARF (Evropské centrum pro výzkum alergií), který je určen pro péči o citlivou pokožku se sklonem k atopii. Pak se nezapomeňte hned namazat Bione Cosmetics Zvláčňujícím tělovým mlékem Bio Cannabis (koupit v e-shopu) bez obsahu parabenů, SLS, SLES, neionogenních tenzidů, silikonů, ropných produktů a barviv, zato s obsahem konopného oleje, panthenolu, bambuckého másla a glycerinu. Zvolit můžete i čisté bambucké máslo, např. Purity Vision Bio prémiové bambucké máslo (koupit v e-shopu).
produkty pro vás

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít