Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Atopický ekzém: Strašák všech maminek

Atopický ekzém: Strašák všech maminek

Atopický ekzém: Strašák všech maminek

11. prosince 2018 od Pavla Maříková

11. prosince 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Atopický ekzém je problém, který dokáže potrápit nejednu maminku – a především její děťátko. Šupinatá pokožka, ložiska s vyrážkou, extrémní svědění. To vše má za následek neklidné dítě a maminku, která hledá jakékoliv řešení, jak mu ulevit. Co vlastně atopický ekzém u dětí způsobuje a čím se mu nejlépe bránit?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
S atopickým ekzémem u dětí mám bohužel vlastní zkušenost. U mého synka se objevil asi rok po narození a bojovali jsme s ním několik let, s většími i menšími úspěchy. Velmi dobře proto vím, jak je to boj náročný a kolik sil a trpělivosti každé maminky vyžaduje. Jako o příčině atopického ekzému se mluví o dědičnosti, ale také o psychické kondici a vůbec situaci v rodině okolo dítěte. Dobrou zprávou je, že ekzém často tak rychle, jak se objeví, tak i zmizí. Nejde na to ale spoléhat a určitě je třeba ekzém řešit, a to nejlépe ve spolupráci s lékařem. Oslovila jsem tedy dermatoložku MUDr. Jitku Kapounovou, aby nám tuto problematiku co nejlépe osvětlila.

 
Proč se atopický ekzém vyskytuje právě tak často u malých dětí?

MUDr. Kapounová: U těch nejmenších dětí, miminek a předškoláků se atopický ekzém vyskytuje především vlivem dědičnosti. Pokožka malých dětí je velmi náchylná k jakémukoli poškození. Je totiž mnohem tenčí než u dospělého jedince. Imunita se teprve tvoří, a tak i malá noxa (vyvolávající příčina) může vyvolat dramatickou odezvu na pokožce.

 
V kterém věku se nejčastěji vyskytuje a proč? A kdy naopak mizí?

MUDr. Kapounová: Nejčastěji se s prvními projevy setkáme v kojeneckém věku, mezi 2. a 6. měsícem života. Této podobě ekzému se podle doby výskytu říká kojenecká forma. Postiženo může být prakticky celé tělo. Tato forma ekzému může kolem 2. roku věku zcela ustoupit nebo přejít do dětské formy atopického ekzému, kdy ho nalézáme především v ohybech loktů či podkolenních jamkách. I tato forma se většinou sama vyhojí zpravidla během prvních školních let.
 
svědící ekzém

Proč se atopický ekzém zhoršuje právě v zimním období? 

MUDr. Kapounová: Na velké množství kožních onemocnění působí blahodárně sluneční záření. Atopický ekzém je jedním z těchto onemocnění. Čili jedním z důvodů je nedostatek slunečního záření během zimních měsíců. Dalším faktorem je studené zimní počasí, které pokožku vysušuje a klade velké nároky na hydrataci.

 
Existuje nějaká prevence? 

MUDr. Kapounová: Prevence existuje hlavně v pravidelném promazávání pokožky tzv. emoliencemi. Průběh onemocnění můžeme ovlivnit stravou – doporučuje se vyhýbat se především alergizujícím potravinám, u dětí pozor na sladkosti a mléko. Preventivně působí i zařazení probiotik do stravy.

 
Jak se atopický ekzém léčí?

MUDr. Kapounová: Atopický ekzém bohužel neumíme vyléčit, pouze mírníme jeho projevy a pravidelnou péčí o pokožku se snažíme udržet stabilizovaný stav. Velmi důležitá je spolupráce s pacientem, resp. rodinou pacienta. Mezi základní opatření v péči o pokožku patří pravidelné promazávání tělovými oleji, krémy či mléky. Někdy toto stačí na mírné formy ekzému. V případě, že je atopický ekzém urputnější – ložiska jsou červená a svědí, jsme nuceni sáhnout k přípravkům s kortikosteroidy. Ty přinášejí relativně rychlou úlevu, jejich užívání je ale nutné konzultovat s lékařem – ten vám předepíše vhodnou sílu prostředku a poučí o správné aplikaci. Při bakteriální infekci ekzémových ploch používáme kombinaci s lokálními či celkovými antibiotiky. Mezi novější preparáty patří tzv. imunomodulátory, které jsou určeny k dlouhodobé terapii, a snižují  tak spotřebu kortikoidů.
 
promazávání krémem

Je možné jeho příznaky zmírnit i nějakou přírodní, popř. nelékovou cestou?

MUDr. Kapounová: Z přírodních látek bych zmínila především oves, který  je hojně užíván v kosmetice pro atopiky. Může být použit i ve formě koupele. Velmi oblíbené jsou i přípravky z konopí. Na promazání, především malých miminek,  je dobrý slunečnicový či jojobový olej.

 
Mnoho maminek se již zmíněných kortikoidů bojí - je tento strach oprávněný?

MUDr. Kapounová: Kortikoidy jsou často démonizovány pro velké vedlejší účinky, ale opravdu není důvod se jich obávat. Nežádoucí účinky se většinou projevují u celkové léčby kortikosteroidy (tzn. tabletkami) a až po dlouhodobějším používání. U atopického ekzému ve většině případů předepisujeme lokální kortikoidy ve formě mastí a krémů. Lékař vždy doporučí vhodnou sílu preparátu vzhledem k věku pacienta a lokalizaci na těle. Rovněž by vás měl poučit o způsobu užívání. Nežádoucí účinky se mohou projevit depigmentací v místě mazání kortikoidů či ztenčením pokožky. Pacienti se kortikoidů nemusí obávat, jejich role je v mnoha případech nezastupitelná. A někdy je opravdu lepší krátkodobá léčba kortikosteroidy než trvale obtěžující, svědivý ekzém, který může být škrábáním navíc infikován bakteriemi. Pak je léčba mnohem složitější.

 
Má atopický ekzém nějakou souvislost s alergií?

MUDr. Kapounová: Ano, atopický ekzém a alergie spolu souvisí. Pod jednotícím názvem atopie nalezneme astma, atopický ekzém a alergii ve formě senné rýmy. Jsou to vlastně takové spojené nádoby. V různých obdobích života v sebe mohou přecházet. Dispozice k těmto onemocněním je dědičná.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Lucie Mostecká 15.února 2019
Syn 3 roky má atopický ekzém už od miminka, vyzkoušeli jsme mnoho přípravků a jediné co mu pomáhá je ovesná koupel, přípravky od biodermy a ambiderman. Naštěstí to nemá nějak moc, ale i to málo mu stačí.
Lucie Mostecká 15.února 2019
Syn 3 roky má atopický ekzém už od miminka, vyzkoušeli jsme mnoho přípravků a jediné co mu pomáhá je ovesná koupel, přípravky od biodermy a ambiderman. Naštěstí to nemá nějak moc, ale i to málo mu stačí.

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít