Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Probiotika v kosmetice: Bakterie pro lepší pleť

Probiotika v kosmetice: Bakterie pro lepší pleť

Probiotika v kosmetice: Bakterie pro lepší pleť

6. června 2018 od Karolína Hornová

6. června 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Aksamítová

Živé kultury si lidé spojují s dobrým zažíváním. Dokážou dělat divy i s pletí – umí si poradit i s „pupínky“ a ekzémy, zklidňují akné a celkově pleť „hází do pohody“. Žhavý kosmetický trend jsme probrali s dermatoložkou MUDr. Helenou Aksamítovou z kliniky Asklepion.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Na začátku je třeba si uvědomit, že lidská kůže (a tělo vůbec) zdaleka není jen vaše. Je domovem milionů bakterií, virů a kvasinek. Ač to může znít nepříjemně, ve výsledku je to dobře. Ovšem pouze v případě, že je komplex těchto organizmů, tzv. mikrobiom, v rovnováze.

lactobacilus

Hodné bakterie dají do pořádku „rozhozenou“ pleť

Pokud není, projeví se to na pleti rozšířenými póry, pupínky, přecitlivělostí nebo ekzémem. Aktuálním „objevem“ v kosmetice jsou probiotika a fermentované složky, které umějí rovnováhu mikrobiomu v pokožce nastolit. „Probiotika jsou v podstatě živé přátelské bakterie, které se nacházejí nejen v potravinách, ale velkým trendem se stává i jejich lokální aplikace do pokožky. Ovlivňují vzhled a zdraví pokožky, ochraňují a zklidňují pleť,“ vysvětluje MUDr. Helena Aksamítová.

Probiotika vyrovnávají pH pokožky, což je nezbytné pro správnou funkci její ochranné bariéry. Podporují čisticí procesy v pórech, takže při dlouhodobém používání zanechávají pleť zářivější a zdravější a zmenšují póry. Působí také proti alergenům – jsou tedy vhodné i pro jedince s citlivou pletí. „Mohou být velmi prospěšná při některých zánětlivých onemocněních, jako jsou např. akné či růžovka, tím, že působí přímo proti bakteriím v mazových žlázách a snižují jejich aktivitu. Probiotika podporují čistotu pleti, hydratují, a tím zlepšují vzhled pleti,“ potvrzuje dermatoložka.

 

Pro všechny typy pleti

Může se zdát, že probiotická péče úzce souvisí s dermatologií a léčbou problémů pleti. Není ale určena pouze pro problematickou pleť. Probiotická kosmetika je vhodná pro všechny typy pleti, zejména však pro suchou pleť a pokožku se sklonem k zánětlivým projevům,“ doporučuje MUDr. Aksamítová a dodává: „Probiotika obecně posilují ochrannou bariéru kůže a snižují citlivost pokožky.“

Výhody probiotik tkví i v tom, že dokážou přirozeným způsobem „nastartovat“ a napravit hydratační procesy v pokožce a působením ve formě pravidelné denní péče zlepšuje kvalitu a hutnost pleti, jež tak bude déle odolávat projevům stárnutí.

jogurtová maska

Kde hledat probiotika?

Probiotika prospívají pleti i v případě, že je užíváte vnitřně – třeba formou mléčných výrobků s živými kulturami. Ideální ovšem je, když pleť dostane jejich „dávku“ přímou aplikací. I domácí maska z jogurtu dokáže zklidnit podrážděnou pleť, zjemnit ji a hydratovat. Kosmetické produkty s probiotiky ale nemusí být jen na mléčné bázi.

„Nejčastější lokálně aplikovanou probiotickou látkou je inulin z kořene čekanky a alfa-glukan, který se získává z cukrové třtiny. Tyto látky působí prospěšně na pokožku tím, že pozitivně ovlivňují bakteriální rovnováhu kůže,“ zmiňuje dermatoložka látky, které byste měli hledat ve složení, pokud chcete vyzkoušet kosmetiku s probiotiky. Mezi další probiotické látky patří bifidus, různé fermentované (kvašené) složky a také kyselina mléčná, kterou najdeme třeba v aktuálně také velmi oblíbené kosmetice s kozím mlékem.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Aksamítová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Helena Aksamítová
dermatoložka, Asklepion – Institut estetické medicíny, Praha
1590
"Na mé práci mě baví, jak nám špičkové technologie na řešení zdravotních či estetických problémů umožňují pracovat na harmonizaci vzhledu celého těla."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít