Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 způsobů, jak si ulevit od spálení od sluníčka

7 způsobů, jak si ulevit od spálení od sluníčka

7 způsobů, jak si ulevit od spálení od sluníčka

29. července 2019 od Karolína Hornová

29. července 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Kysané zelí, jogurt, chlazený bylinkový čaj, zázračný český patent i osvědčený panthenol. To všechno jsou pomocníci z drogerie a lékárny, kteří nám dokážou zachránit kůži. Přinášíme nejlepší tipy pro první pomoc a úlevu pro pokožku, spálenou sluncem.
Každý z nás se ale někdy dostal do situace, kdy se působení slunečních paprsků vymklo kontrole. Může se to stát na vodě, na výletě, při šnorchlování nebo klidně na zahrádce v restauraci či v případě, že jsme si zapomněli krém přibalit do tašky a během dne se udělalo jasno. Spálit se zkrátka může i ten nejpečlivější jedinec. Jak na první pomoc, která nám okamžitě uleví? Nezapomínejme také soustředit pozornost na místa, která jsou ke spálení nejnáchylnější. Inspirovat se můžeme také nejnovějšími trendy v opalování.

Místa citlivá ke spálení od slunce

  • Nárty: Tuto partii často zapomeneme namazat, a přitom ji před sluncem hned tak neschováme. O to nepříjemnější je, že spálené nárty pak namáháme v obuvi.
  • Čelo v linii vlasů: Těsně pod vlasy, v „koutech“ nebo na pěšinku se krém nanáší nesnadno. Pokožka hlavy je navíc velmi citlivá a spálení bolí několik dnů.
  • Dekolt: Na pláži si dekolt většinou ošetříme krémem s SPF, ale ve městě zapomínáme. Výsledkem může být zarudnutí, nepříjemné svědění i předčasné stárnutí pokožky.
  • Ramena: Tílko či šaty s vykrojenými rukávy a „krátké ruce“, které nedosáhnou všude. O to horší je, že si na tyto partie nevidíme a nemůžeme je kontrolovat. Lze ale nosit malé balení krému s sebou, a pokud sedíme venku, požádejme třeba kamarádku o pomoc s jeho aplikací.
  • Lýtka: Záludná část těla, která se tváří, jako by na ni sluneční paprsky téměř nedopadaly. Ale když pak vyrazíme na kolo, na túru do hor nebo zkoušíme vodní sporty, mohou se nám právě lýtka pěkně zapálit.
aplikace aloe vera

První pomoc při spálení sluncem


1. Aloe vera – hydratace a zklidnění

Gel z listů Aloe vera je vysoce hydratační, obsahuje vitaminy A, C a E, tedy všechny ty, které umějí zklidnit, vyživit a regenerovat pokožku. Působí proti volným radikálům a předčasnému stárnutí buněk a také obsahuje vitaminy skupiny B, jež jsou součástí většiny krémů po opalování. Jak na to? Buď uříznutým listem prostě potírat postižené místo, nebo gel vymačkat, promixovat a udělat z něj masku, kterou lze použít i na rozsáhlejší zasažená místa. Aloe je skvělá na spálený obličej, a je i součástí speciálních pleťových produktů. Helios Herb SOS maska po opalování obsahuje Aloe vera, panthenol a kyselinu hyaluronovou. Chladí a zklidňuje pleť po nadměrném slunění a dodává jí potřebnou hydrataci, čímž předchází vysušování a loupání.
aloe vera

2. Kysané zelí – probiotika a antioxidanty

Tuto dobrou radu možná moc lidí nezná, ale funguje skvěle. O kysaném zelí se mluví jako o superpotravině. Obsahuje spoustu vitaminu C (působí jako antioxidant), karotenoidy (zklidňují a regenerují kožní buňky) a také „nálož“ probiotik, která umějí zklidnit pokožku. Ideálně chlazené kysané zelí rozprostřeme na postiženou oblast a necháme působit 20 minut. Můžeme si také udělat látkový obklad pomocí tkaniny namočené ve vodě z kysaného zelí. Jen dáme pozor, aby nešlo o ochucenou, pálivou variantu.


3. Jogurt – hojivý pomocník z lednice

Mléčné výrobky obecně jsou klasikou v „babských radách“ na spáleniny sluncem. Už jen to, že je uchováváme v lednici, a jsou tedy vychlazené, zajistí velkou úlevu. Ale nejde jen o to: kyselina mléčná regeneruje, vyživuje a hydratuje kožní buňky. V jogurtu a kysaných mléčných výrobcích najdeme navíc živé probiotické kultury a enzymy, které o postiženou kůži pečují. Jak na to? Bílý jogurt nebo tvaroh (nebo obojí dohromady) naneseme na postižené místo a počkáme do zaschnutí. Pak umyjeme vlažnou či chladnou vodou.
jogurt s okurkou

Tip redakce:
Jednoduše můžeme zchladit a vyživit obličej zároveň, když smícháme jogurt s nastrouhanou salátovou okurkou. Ta sama o sobě také chladí a hydratuje spálenou pokožku. Přidáme-li pak ještě bylinky, máme vyhráno.


4. Bylinky – chladivá máta, dezinfekční heřmánek

Máta funguje jako mírné anestetikum a je skvělá na zchlazení poškozené kůže. Heřmánek působí zklidňujícím a protizánětlivým účinkem. Zelený čaj obsahuje třísloviny a látku theobromin, které ulevují od bolesti. Uděláme si „čaj“ z těchto bylin (od každé přidáme lžíci), necháme vyluhovat 15 minut a pak zchladíme v lednici. Přikládáme na postižená místa ve formě látkové masky nebo obkladu, který vytvoříme z obvazu, látkové pleny nebo kapesníků, namočených v roztoku. Tyto bylinky můžeme s klidem použít i na vážnější sluneční spáleniny s puchýřky.

5. Panthenol – jednička proti spáleninám od slunce

Přípravky po opalování s panthenolem patří mezi ty nejúčinnější. Ideální je, pokud je obsah panthenolu v produktu alespoň 1 %.Účinná látka, kyselina pantotenová neboli vitamin B5, umí zklidnit a hydratovat pokožku a urychlit hojení. Pokud máme spáleniny od sluníčka rozsáhlejší, zvolíme přípravek z lékárny – buď přímo třeba Dr. Müller Panthenol pěna 6 %, určený na péči po opalování a spálení sluncem, nebo hojivou a protizánětlivou mast Bepanthen Plus. Panthenol obsahuje třeba i speciální Helios Herb Chladivý sprchový gel po opalování, který zklidní pokožku už během sprchování.
spálená pokožka

6. HemaGel – rychlá úleva i při vážných spáleninách

Lékárenský přípravek Apotex HemaGel je český patent, který funguje na principu tzv. vlhkého hojení a patří k nejprodávanějším přípravkům svého typu na trhu. Pomáhá hojit i rozsáhlejší popáleniny I. a II. stupně a zabraňuje vzniku jizviček. Tento hydrofilní gel na hojení ran se dá sehnat i v lékárnách v drogeriích Teta a použít ho lze i na odřeniny a další drobná poranění.


7. S puchýři rychle k lékaři

Sluneční paprsky mohou způsobit popáleniny prvního, ale i druhého stupně. U prvního jde o tzv. erytém, tedy zarudnutí, svědění, pálení a bolest. Jde vlastně o akutní, neinfekční zánět kůže, tzv. solární dermatitidu. Ke zhojení dochází spontánně po několika dnech, netvoří se jizva a není zde riziko infekce. Na tento stupeň bohatě postačí přípravky po opalování z drogerie či lékárny.
jizvičky po spáleninách
Popáleniny druhého stupně poznáme podle puchýřků, vyplněných tekutinou (plazmou z kapilár), které po případném prasknutí odhalí spodnější vrstvu pokožky, tedy epidermis. Puchýře proto nikdy nepropichujeme a snažíme se, aby se neporušily a do rány se nezanesla infekce. Puchýřky se hojí po týdnu až 10 dnech a výrazně pomoci jim můžeme přípravky z lékárny, které by měl ideálně doporučit lékař. Tento druhý stupeň popálení od slunce ještě většinou nevytvoří jizvičky, ale právě zmíněné krémy jejich riziko ještě eliminují. Popáleniny „do puchýřů“ je třeba sledovat, nechodit s nimi na slunce a po zhojení je držet ve stínu nebo ošetřené krémem s SPF 50, aby se nevytvořily pigmentové skvrny.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít