Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 triků proti zimní únavě: Získejte a udržte si energii!

7 triků proti zimní únavě: Získejte a udržte si energii!

7 triků proti zimní únavě: Získejte a udržte si energii!

15. února 2020 od Eva Suchomelová

15. února 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Na konci zimy je organismus často vyčerpaný. Ale letos máte díky přestupnému roku o den navíc, kdy můžeme načerpat energii. Jak? Přinášíme vám 7 tipů, jak získat ztracenou energii a udržet si ji.
Únava, vyčerpání, nedostatek energie… Jsou vám tahle slova zvlášť teď, na konci zimy povědomá? Zajisté. Dlouhé období chladu, nedostatek světla, méně pohybu, tendence jíst více a mnohem kaloričtější jídla – to vše organismus vyčerpává. Je to sice přirozené, ale vyčerpaný organismus = oslabená imunita. Pak stačí trochu víc stresu a snadno podlehnete nějaké nemoci. Nechcete být nemocní jako tolik lidí koncem zimy? Pak využijte letošní přechodný rok a jeden únorový den navíc k získání přívalu nové energie! Jak na to?

1. Vylehčený jídelníček

Už naši předkové dodržovali v únoru a začátkem jara přísný půst, tedy nejedli maso, tučné, smažené a sladké pokrmy. Toto období začínalo tradičně na Popeleční středu, kterou končil masopust (kdy se konaly naopak zabijačky a kromě velkého množství masitých pokrmů se konzumovaly i koblihy a jiné sladkosti). Kromě náboženského významu to mělo především zdravotní důvody: tělo se po zimě zbavovalo nežádoucích látek, které „nasbíralo“ z hutných a kaloricky vydatných zimních pokrmů. V podstatě se jednalo o formu detoxikace organismu. A co tedy naši předkové v tomto období jedli? Pokrmy z brambor, kysané zelí, jablka, která na podzim uskladnili, různé druhy obilných kaší, ořechy a také naklíčená semena.
vylehčený jídelníček
Tip redakce:
Zkuste i vy vylehčit svůj jídelníček a inspirovat se pokrmy předků. K snídani si dejte např.
Emco Super kaši chia semínka & lesní směs (koupit v e-shopu) se 70 % ovesných vloček a mrazem sušeným ovocem, na svačinu Racio Free Style Rýžové chlebíčky s příchutí rajče a bazalka (koupit v e-shopu) s čerstvým jablkem, k obědu třeba červenou či černou čočku s vařeným vejcem, odpoledne misku kysaného zelí a k večeři žitný chléb s máslem posypaný klíčky řeřichy či fazolí mungo.

2. Svižné procházky

Když vyrazíte na svižnou procházku do přírody, spojíte hned dvě aktivity, díky kterým získáte velkou porci energie: aktivní a přirozený pohyb v podobě chůze a pobyt v přírodě, který působí antistresově a sám o sobě nabíjí pozitivní energií. Organismus se okysličí, prokrví a psychika se uvolní. Doporučená denní dávky pěší chůze je 10 000 kroků.

3. Dostatek spánku

Energii lze načerpat také spánkem. Zima, kdy je méně slunečního svitu a příroda odpočívá, je pro důkladný odpočinek zvlášť vhodná. Zaměřte se na:
  • délku spánku: snažte se každý den naspat 8 hodin, naopak spánek méně než 7 hodin denně po delší dobu vyčerpává,
  • spánek před půlnocí: ne nadarmo se říká, že „hodina spánku před půlnocí vydá za dvě hodiny spánku po půlnoci“,
  • kvalitu spánku: předcházejte nespavosti dodržováním spánkového rituálu – choďte spát zhruba ve stejnou dobu, dvě hodiny před ulehnutím nejezte, neusínejte při televizi ani před spaním nesurfujte po internetu.
dostatek spánku

4. Antistresové aktivity

Psychická rovnováha je také zdrojem energie. Pravidelná péče o duši, tzv. duševní hygiena, vám může pomoct ji načerpat a také si ji udržet. V čem spočívá? Na konci každého dne se na chvilku zastavte a zrekapitulujte si, co se vám během dne povedlo a co ne. Za to povedené se pochvalte a za to nepovedené si odpusťte. Chce to trochu cviku, ale uvidíte, že s čistou myslí se vám bude lépe usínat a druhý den s chutí a s novou energií vstávat. Kromě toho si lze „vyčistit“ hlavu i jinak, např.:
  • meditace,
  • cvičení jógy nebo jiného cvičení, propojujícího tělo, mysl a dech,
  • kreativní činnosti, např. ruční práce,
  • výtvarná činnost, třeba kreslení nebo antistresové omalovánky,
  • hudba – oblíbené skladby fungují, ať už je posloucháte, nebo je sami hrajete či zpíváte.

5. Pitný režim

Možná by vás to nenapadlo, ale i žízeň může člověka vyčerpat. Vzpomínáte, jak vás šálek lahodného čaje či sklenice vody vždycky osvěží? Nejlepší proto je si pitný režim hlídat a tekutiny doplňovat v průběhu celého dne.
pitný režim

6. Lepší organizace času

Nestíháte? I to může způsobit, že se cítíte unavení a bez energie. Co si lépe zorganizovat svůj čas? Odborníci na time management radí vždy v neděli večer si naplánovat následující týden. Sedněte si s diářem v ruce, rozplánujte si úkoly, které potřebujete stihnout, a určete si i čas na oddych či zábavu. Ovšem pozor! Na každý den si dejte maximálně 3 úkoly. Že jich máte každý den mnohem víc? Zvažte, zda byste jejich část nemohli svěřit někomu jinému. Je totiž prokázáno, že nereálné množství úkolů snižuje šanci na jejich splnění. Podvědomě totiž tušíte, že tolik toho nestihnete. Když si dáte méně úkolů a všechny je splníte, zbyde vám čas na odpočinek. A energie se vám rychle vrátí.

7. Malé radosti

Získat dům snů, dostat vysněnou práci… Takové velké radosti přicházejí spíš zřídka a radost z nich nevydrží moc dlouho. Dopřejte si proto každý den nějakou malou radost. Může to být šálek kávy, který si v klidu vychutnáte, voňavá koupel, společný nákup s kamarádkou… Čeká vás náročný den a už teď z toho máte obavy? Vezměte si ten okouzlující parfém, který vám okamžitě zvedne náladu, ale obvykle si ho šetříte na výjimečné příležitosti. Uvidíte ten příval energie, s jakým vyrazíte i do nevlídného rána.
Malé radosti
Tip redakce:
Potěšení vám přinese koupel s uklidňující vůní levandule, kterou si můžete připravit například s
Ameté Pěnou do koupele Lavender (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít