Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak se zbavit zápachu z odpadu ve dřezu či vaně

5 tipů, jak se zbavit zápachu z odpadu ve dřezu či vaně

5 tipů, jak se zbavit zápachu z odpadu ve dřezu či vaně

2. května 2022 od Marta Pušová

2. května 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Zápach z výlevky dřezu či vany nebo umyvadla dokáže občas pěkně potrápit každou domácnost. Dřív než budete volat na pomoc drahého instalatéra, zkuste proti tomuto problému zabojovat sami. Někdy stačí málo a můžete se nepříjemných pachů snadno zbavit.
Určitě už se vám to stalo také. Neodtéká vám voda ve vaně nebo dřezu, začíná přetékat sprchový kout a občas to nepěkně páchne. Vinou mohou být chuchvalce vlasů v odpadu v koupelně nebo zbytky spláchnuté z dřezu do vodovodních trubek. Zkrátka, co dělat s ucpaným odpadem a jak ho vyčistit? Máme pro vás pár jednoduchých triků, které zvládnete i sami doma, a to vše ještě během rychlého úklidu.

1. Jak zápachu předcházet?

Možná vám to přijde jako drobnost, ale tento malý pomocník dokáže zachránit hodně. Jedná se o obyčejné sítko, které umístíte do výlevky, například Toro Sítko do výlevky (koupit v e-shopu). Ve dřezu tato vychytávka zachytí jak kousky látky z houbičky či hadříku, tak i větší drobky a úlomky ze skořápek a kostí, které by později v odpadu začaly hnít a zapáchat. Sítko si určitě pořiďte i do vany, protože podobnou neplechu mohou nadělat také vypadané vlasy.
Dalším strašákem pro odpad je použitý olej a tuk. Většina lidí si zvykla vylévat ho přímo do dřezu, v lepším případě do záchodu, ani jedna varianta však není správná. Přepáleného oleje či tuku v pánvi se jednoduše zbavte tak, že ho necháte vychladnout a pak Q-Soft Kuchyňské utěrky extra savé 3 vrstvé 4 ks (koupit v e-shopu). vytřete a vyhodíte do koše. Chcete-li fungovat opravdu ekologicky, můžete použitý olej slévat do připravené nádoby a poté vyhodit do směsného odpadu, v případě velkého množství rostlinných olejů je odvézt do specializovaného výkupu.

2. Hygiena je základ

O tom, že základem je čistota a pravidelný úklid, během kterého se zbavíte špíny, jež by později mohla v odpadech zapáchat, snad ani není třeba mluvit. Důležité je také vybrat si správné čisticí prostředky, které vás dokonale zbaví nečistot. Dokonalým pomocníkem do kuchyně je třeba BactoSTOP Dezinfekční čistič na kuchyně (koupit v e-shopu), v koupelně zase oceníte přípravky jako klasické Savo (koupit v e-shopu) či Q-Power Aktivní čistič na koupelny (koupit v e-shopu). Chcete-li ušetřit, existují i prostředky, které se hodí zároveň do kuchyně i koupelny, zkusit můžete například Mr. Proper Ultra Power Lemon Čisticí Sprej (koupit v e-hopu).

3. Co s ucpaným odpadem

Jakmile se ale nelibá vůně začne linout z odpadů, je načase zasáhnout tvrději. Skvělým pomocníkem může být  Q-Power Čistič odpadů granule (koupit v e-shopu), který je nejlepší na čištění sifonů, které skoro neodtékají, a na preventivní čištění. Jeho účinnost nejvíce oceníte v sifonech umyvadel, dřezů, van, sprchových koutů, pisoárů, bidetů, toalet, domovních kanálů a v různých potrubích. Dokonale z nich odstraní vlasy, chlupy, zvířecí srst, nehty, zbytky potravin, tuky, toaletní papír, vatu, ale také nepříjemné pachy. Do sifonu umývadla, výlevky či vany stačí nalít asi konvici horké vody a dále postupovat dle návodu.

4. Zvon do ruky

Možná žijete v představě, že klasický gumový zvon je nástrojem našich babiček, který se dnes už nepoužívá. Opak je ale pravda, tento pomocník má stále své místo v našich domácnostech. Často znamená první a efektivní pomoc pro jakoukoli výlevku. Pumpováním se ve výlevce vytvoří takový tlak, který nečistoty vytáhne, minimálně ty, jež brání pořádnému odtoku a mohou způsobit zápach. Pomoct vám v tom může Q-Home Zvon s dřevěnou rukojetí (koupit v e-shopu).

5. První pomoc s tím, co máte doma

Jste-li zastánci šetrnějšího způsobu čištění, než je používání hektolitrů chemikálií, nasypejte do sifonu větší sáček jedlé sody – třeba Tip Line Jedlá soda  (koupit v e-shopu), přidejte 200 ml octa a po chvilce doplňte ještě vroucí vodou. Celý proces opakujte několikrát po sobě a buďte opatrní, velký gejzír z odpadu není vyloučen. Další možností je použití prášku do pečiva, který zalijete octem a zhruba po čtvrthodině vše zalijete vroucí vodou. Do třetice všeho „dobrého“ zkuste pár lžiček soli a následné propláchnutí vroucí vodou.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít