Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 4 tipy, jak zmírnit otravný PMS

4 tipy, jak zmírnit otravný PMS

4 tipy, jak zmírnit otravný PMS

5. září 2020 od Jana Kantorová

5. září 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Důvěrně ho znají asi všechny ženy – premenstruační syndrom, který nám otravuje život zhruba týden před začátkem každé menstruace. Máme pro vás tipy, díky kterým už vás nebude (tolik) trápit.
Jde doslova o kombinaci tělesných a emočních projevů, které se objevují několik dní před příchodem menstruace. U některých žen jsou trable s PMS tak silné, že je dokonce mohou vyřadit z běžného života, a to kvůli ženským hormonům. „Příznaky se objevují zpravidla týden před tím, než se dostaví menses, odeznívají většinou s prvním krvácením. Z lékařského hlediska mají příčiny v měnících se hladinách ženských hormonů (progesteronu a estrogenu), přesto nemají vždy stejný průběh. Fyziologii těla sice nezměníme, ale můžeme změnit styl života, a tím některé problémy zmírnit,“ říká gynekoložka MUDr. Radka Gregorová.
Kromě známých (a muži často vyčítaných) výkyvů nálad se mohou objevit také:
  • deprese, plačtivost,
  • únava, nespavost,
  • napjatá a velmi citlivá prsa,
  • nadýmání, zadržování vody, otoky dolních končetin, ale také kolem očí,
  • změny chutí,
  • akné,
  • bolesti v podbřišku.
Tip redakce:
Na projevy akné zkuste například
Dermacol Adstringentní pleťovou masku Acneclear (koupit v e-shopu), která chladí, zklidňuje podráždění a stahuje kožní póry.

1. Pohybujte se

I když byste se možná nejradši zavřela doma s kapesníky, lahví vína a romantickým filmem, pravidelný pohyb právě v tomto období dokáže zmírnit příznaky PMS. Aktivita spouští nejen vyplavování endorfinů, tedy hormonů štěstí, ale také posiluje pánevní dno, uvolňuje břišní svaly a tlumí křeče. Ideálním pohybem jsou jóga, chůze, plavání nebo i jízda na kole.

2. Upravte stravu

V období PMS omezte slaná jídla, která přispívají k zadržování vody v těle, a tím zvyšují riziko otoků. I když vás honí mlsná, vynechte čokoládu a jiné sladkosti, protože mohou zvyšovat bolestivost břicha. Kousek kvalitní hořké čokolády si ale dát můžete. „Vydržte, pokud možno, bez kofeinu, protože ten příznaky PMS ještě zhoršuje. Naopak zvyšte příjem vitaminu B6, a to buď pomocí doplňků, nebo přirozenou cestou. Přidejte do jídelníčku fazole, luštěniny a obiloviny. Přidejte také drůbež, mořské plody nebo ořechy bohaté na zinek a hořčík,“ říká odbornice. Hořčík a vápník najdete například v mandlích a máku nebo doplňcích stravy, jako je Walmark Plus Doplněk stravy vápník, hořčík, zinek Osteo, 90 tablet (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Určitě vám pomůže i magnézium, které tlumí křeče. Vyzkoušejte například doplňky stravy
MaxiVita Exclusive Magnézium Forte+ 60 tablet (koupit v e-shopu), které navíc posilují také imunitu.

3. Dopřejte si bylinky

Hlavní ženskou bylinkou jak v období menstruace, tak i při PMS, je kontryhel. Každý den si tak dejte alespoň jeden šálek kontryhelového čaje. Mezi další bylinky mírnící projevy premenstruačního syndromu patří drmek, mateří kašička, meduňka a řebříček. Kromě toho si večer můžete dopřávat bylinné čaje na uklidnění.


TIP: Další zdravé čaje, vitaminové doplňky a zdravé potraviny najdete na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

4. Nestresujte se

Ženské tělo prochází během měsíce několika fázemi. Pro každou z těchto fází je typické něco jiného. Může vám velmi pomoci, když zjistíte, jak vaše tělo v jednotlivých fázích funguje, a přijmete to. V těch těžších fázích, kdy se cítíte bez energie, si dopřávejte relax, alespoň osmihodinový spánek a odpočinek. Protože podle odbornice má právě stres na PMS negativní vliv.  

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Daniela Vanišová 15.září 2020
Ano, když je PMS, tak nejlepší lék jsou fazole a hrách :-) Už takhle mám břicho jak balon, tak proč to ještě nepodpořit :-) :-)

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít