Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 10 chyb, které vám ničí nehty

10 chyb, které vám ničí nehty

10 chyb, které vám ničí nehty

22. dubna 2019 od Anna Adlerová

22. dubna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

Pokud nejste v dobré psychické či fyzické kondici, vaše nehty mohou tyto změny cítit stejně jako vlasy a kůže. Často si ale ničíte nehty nevědomky, ať už samy, nebo dokonce pod dohledem „odborníka“.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Na co si dát pozor a čemu se vyhnout, aby nehty mohly zdravě růst a vypadaly skvěle?
 

1. Kousání nehtů

Někdo si kouše nehty, jiný okusuje nehtovou kůžičku. Známá kratochvíle na uklidnění nervů zavánějící obsedantně-kompulsivní poruchou ničí nejen estetickou stránku nehtů, ale přináší s sebou i nebezpečí ve formě zánětu uvnitř těla nebo přímo v okolí nehtů. Pod nehty se totiž nachází řada bakterií, které se pak díky okusování dostávají do těla. Poškozené okolí nehtové kůžičky je možné infikovat i vlastními slinami. Samotné okusování může vyvolat krvácení daného místa nebo zarudnutí.
 

2. Nebezpečná bruska

Bruska na nehty se používá pro odstranění odrostlého gelu nebo akrylu z nehtů. Můžete se s ní ale potkat i jinde. Například v některých vietnamských salonech je častou praktikou používat ji i pro odstranění gel laku, kde není nutná, protože gel lak má vlastní postup pro předělání nehtů. Před novou aplikací gel laku se povrch nehtu jemně zbrousí standardním pilníkem. Neopatrné použití brusky může významně narušit vrstvy nehtu, a tím se celý nehet stává tenčí, křehčí a náchylnější k lámání.
 
manikúra v salonu

3. Akrylové nehty

Akryl je tuhý materiál, jehož aplikace i nošení na nehtech s sebou nesou mnoho nedostatků. Pokud se aplikuje na křehčí nehty, je možné, že dojde snadno k jejich poškození. Nedoporučuje se kvůli jeho vyšší chemické agresivitě ani alergikům. Spodní vrstva materiálu může pronikat do vlastního nehtu, takže akrylové nehty rozhodně nelze doporučit k dlouhodobému nošení.
 

4. Sundávání umělých nehtů doma

Nebaví vás už umělé nehty a říkáte si: „No, jeden se už sám stejně trochu loupe, tak já to sloupnu celé“? Domácím odstraněním umělých nehtů nebo jejich sloupáním z nehtu si vlastní nehty můžete poničit tak, že je budete dávat do kupy celé týdny. Týká se to i odstraňování gel laku a dalších materiálů z povrchu nehtu, který tak můžete mechanicky radikálně poškodit. Raději si zajděte na sundání k profesionálovi.
 
péče o nehty

5. P-Shin před gel lakem

Leštění nehtů přírodními látkami, jako je včelí vosk obsažený v kůře P-Shine, může pomoct s roztřepenými, lámavými i málo rostoucími nehty. Jelikož se však vlešťuje do nehtů s velkou vervou, není vhodný pro tenké a poškozené nehty. Pokud se po aplikaci P-Shine rozhodnete pro návštěvu salonu kvůli aplikaci gel laku, musí to být za víc než 2 týdny. P-Shine je před lakováním gel lakem zakázán, protože na něm zmíněné laky tvrzené v UV lampě nemusí držet, a celý výsledek je tak odsouzen k brzké záhubě.
 

6. Nadužívání odlakovače

Libujete si ve střídání barev na nehtech? K tomu, abyste mohly mít každý den jinak barevné nehty ale potřebujete hlavně odlakovač, který odstraní starou, oprýskanou barvu. Ten s sebou nese jedno malé nebezpečí – žloutnutí nehtů. Zažloutlé nehty može způsobit právě časté odlakovávání a následné lakování nehtů. Nadužíváním odlakovače totiž dochází k odstranění izolační vrstvy nehtu a pronikání barviva laku hlouběji mezi nehtové destičky. S odlakovačem se tedy doporučuje šetřit a používat ho maximálně jednou týdně.
 

7. Chemikálie

Chemikálie obecně i třeba odlakovač s acetonem, který je však už jen zřídkakdy k dostání, mohou způsobovat rozštěpené a suché nehty. Chcete-li štěpícím se nehtům předejít, používejte jenom odlakovače bez acetonu a na úklid domácnosti vždy používejte při práci s agresivními čisticími prostředky ochranné rukavice.
 
Tip redakce:
Vyzkoušejte Ameté Odlakovač na nehty s dávkovačem, který zaručuje snadnou manipulaci díky pumpičkovému dávkování přímo na vatový tampon.


úprava nehtové kůžičky

8. Špatné zastřihávání nehtů

I když své nehty pravidelně zastřihujete, může se stát, že vám nehet tzv. zaroste. Jedná se o nejčastější trable spojené s péčí o nehty, které s sebou nesou nemalou dávku bolesti. Při zarůstání proniká postranní část nehtu do okolní kůže a dochází ke vzniku zánětu, který se často řeší chirurgickým stržením nehtu. Nejčastěji zarůstají nehty na palcích u nohou, které jsou široké a mají kolem sebe vysoké kožní valy. Tento jev ale nelze vyloučit ani na rukou. Za zarůstání nehtů může kromě genetické dispozice i špatné zastřihování nehtů, a to směrem dokulata. Pro předcházení tomuto problému by se měly nehty stříhat vždy rovně, a ne tak, aby kopírovaly tvar prstu.
 
Tip redakce:
Se zastřihováním nehtu do rovna pomohou rovné nůžky na manikúru. Vyzkoušejte třeba nůžtičky
Solingen Premium Line vyráběné ve městě Solingen – proslaveném nožířským zbožím nejvyšší kvality.
 

9. Alergeny

Nežádoucí reakce těla často způsobuje nehtová kosmetika, ať už se jedná o odlakovač, nebo třeba umělý nehet, který může alergen také obsahovat. K alergické reakci nemusí dojít jen v místě interakce s alergenem, tedy přímo v oblasti nehtu a nehtové kůžičky, ale i na dalších místech na těle, jako je dekolt, krk nebo tvář. Jedná se o místa, kterých se dotýkáme, a tak se alergická reakce může lehce rozšířit. Mezi nejčastější alergeny patří akryláty, toluen, kalafuna, látka obsažená v lacích, nebo formaldehyd nacházející se v lacích na posílení nehtů.
 
krém na nehty

10. Nulová péče o ruce

Není tedy nejlepší nechat přírodě volnou ruku a vyhnout se kosmetice úplně? Opak je pravdou. I když své nehty nebarvíte a nezatěžujete je umělými materiály, k tomu, abyste měly pevné a zdravé nehty, je potřeba jejich každodenní hydratace, protože i nehty stárnou. Masáž kůže v okolí nehtu a nehtového lůžka rovněž přispívá ke zdravým nehtům.
 
Jak jinak můžete ovlivnit zdraví svých nehtů? Zkuste změnit jídelníček a zařadit vitaminové doplňky pro výživu nehtů zevnitř. Dobře jim poslouží hlavně vitamin A a D, popřípadě bílkoviny, vápník, křemík a železo. Pokuste se také dodržovat další zásady zdravého životního stylu, jako je cvičení, pobyt na čerstvém vzduchu a dostatek odpočinku a spánku.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít