Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nehty také stárnou – co s tím?

Nehty také stárnou – co s tím?

Nehty také stárnou – co s tím?

20. prosince 2017 od Eva Suchomelová

20. prosince 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Marcela Mořkovská

Dá se zpomalit stárnutí nehtů? A jak ho vůbec poznat? Marcela Mořkovská nám prozradila, jak si zachovat krásné a mladistvé nehty co nejdéle.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Především ženy řeší stárnutí po vizuální stránce - snaží se bojovat s vráskami, celulitidou, povadlou pletí… Ale často zapomínají na ruce a především na nehty. I na těch se běh času postupně podepisuje. Hrubne jejich povrch, dostávají zažloutlé zabarvení, zpomaluje se jejich růst, stávají se křehčími apod.


Proč nehet stárne

Projevy stárnutí na povrchu těla jsou výsledkem metabolismu – jelikož dýcháme, stárneme. Jak to? „Proces stárnutí všech tkání je způsoben úbytkem vody v jednotlivých buňkách,“ vysvětluje Marcela Mořkovská. „Bohužel je to daň za to, že dýcháme kyslík. Oxidace působí na všechny látky na této planetě. Příkladem je rezavění železa.“ Jde o působení tzv. volných radikálů, jež narušují buněčné stěny, a tím ničí buňky. Mladý organismus dokáže vzniklá porušení opravovat, ale s věkem se tato schopnost snižuje.
péče o nehty


Hrubé a zažloutlé nehty? Není to jen věkem

Pokud máte nehty zažloutlé a jejich povrch je hrubý, nemusí to být jen věkem. „Takto se mohou projevovat různá onemocnění, jako je například psoriáza, nebo to může být odraz vnitřních onemocnění, jež způsobují podélné nebo příčné rýhování,“ uvádí Marcela Mořkovská. Jiná situace je u zdravých nehtů. „Ty vlivem vysychání tvrdnou a struktura podélných trubičkových buněk začíná zvýrazňovat členitost povrchu,“ popisuje odbornice. „Pokud jde o žluté zabarvení nehtů, může zde být více příčin. Třeba kouření nebo používání nekvalitních laků a odlakovačů na nehty. Případně absence podkladových bází. Pokud má odlakovač žlutou barvu, je možné, že obsahuje trichlor. Tato látka také způsobuje žloutnutí.“

Ovšem právě s věkem se mohou začít nehty zabarvovat i těm, které dbají na zdravý životní styl. Důvod je podle slov Marcely Mořkovské prostý: „Keratin sám o sobě má žlutou barvu. Je to dobře vidět na silnějších nánosech keratinových vrstev na patách nohou. Barva tedy vždy souvisí s vrstvou nebo hustotou buněk. Pokud dorzální vrstva nehtu (část nehtu z tvrdého keratinu, pozn. red.) vysychá, dochází k větší hustotě a lom světla vykazuje nažloutlou barvu.“

upravené nehty


Řešením je správná péče

Co s tím můžeme dělat? „Nejlepší obranou proti těmto procesům je hydratace,“ radí expertka na krásné nehty. „K tomu, aby byla účinná, se musí člověk podívat na tyto tkáně v úrovni buněk. Často se k hydrataci používají různé oleje, což je většinou chyba. Značná část olejů se skládá z poměrně velkých molekul. Ty mají jen velmi omezenou schopnost proniknout do hlubších vrstev a stát se mediátorem hydratace. Nejúčinnější jsou séra, gelové substance, lotiony a potom krémy.“ Vhodná je i noční péče o nehty.

Jestliže se o nehty staráte zvnitřku i zvnějšku dlouhodobě, pak byste je měla mít zdravé, silné a tvrdé. Pak lze občas upravit i jejich hrubnoucí povrch. „Pokud je dorzální vrstva dostatečně silná, je možné jednou za čas povrch nehtů lehce zleštit. Tento postup může být aplikován pouze u tvrdých a silných nehtů,“ připouští expertka, ale zároveň varuje před používáním této metody plošně: „Zeslabování normálních, nebo dokonce měkkých nehtů nabourává přirozené fyzikální poměry a startuje dynamiku mnoha souvisejících problémů.“

úprava nehtové kůžičky


Nešetřete na kvalitě

Rostou vám nehty čím dál pomaleji? Co s tímto důsledkem stárnutí dělat? „Zamezit zpomalení metabolických procesů se samozřejmě nedá,“ konstatuje odbornice. „Se stárnutím a také s geneticky naprogramovaným kódem se ale dá do jisté míry bojovat. Je dobré si pořídit opravdu kvalitní krémy, lotiony a séra. Když říkám kvalitní, znamená to bohužel, že nejsou nejlevnější. Estery mastných kyselin by neměly obsahovat živočišné, a tím pádem ani konzervační látky.“ A samozřejmě je potřeba si kvalitní přípravky nejen pořídit, ale také je každodenně používat.

Kromě toho jsou tu další možnosti. „Věc, která obecně velmi pomáhá celkové kondici nehtu, je častá masáž v oblasti kořene nehtu. Prokrvení matrix (= nehtového kořenu) napomáhá produkci kvalitních keratinových buněk. Pomoci mohou také krátké koupele či obklady z bylinných extraktů,“ vyjmenovává Marcela Mořkovská. Před některými metodami ale varuje: „Obecně se ví, že některé ovocné kyseliny, například citron, mají bělicí účinky. Při častém užívání však můžete lehce naleptat povrch nehtu. Takže i zde střídmě.“

A co vidí expertka jako největší problém pro stárnoucí nehty? „Nejhorší je schovat postižený nehet pod umělohmotnou vrstvu. Modeláž opět vysušuje. Umělý kryt na nehtech příroda nevymyslela. Je nesporné, že pod touto nefyziologickou vrstvou nehty trpí. Nesporná je také skutečnost, že nehty pod tímto krytem atrofují. Existuje poměrně velká šance, že oslabené tkáně budou napadeny některým z mikrobiálních infektů, např. onychomykózou.“ Jde o mykotické postižení nehtové ploténky, popřípadě nehtového lůžka. Nejlepší tedy podle odbornice je nechat nehty přirozené a co nejlépe a pravidelně se o ně starat. Odměnou pak budou pohledné a mladistvě vypadající ruce.

bylinky na nehty

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Marcela Mořkovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Marcela Mořkovská
Soudní znalec a školitelka v oborech manikúra, pedikúra a modeláž nehtů
3132
"Příroda tvoří dokonalé konstrukce, ale člověk si přesto stále myslí, že by ji měl opravovat."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít