Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Víte, po jakých potravinách vám žloutnou zuby?

Víte, po jakých potravinách vám žloutnou zuby?

Víte, po jakých potravinách vám žloutnou zuby?

2. ledna 2020 od Vanda Vízková

2. ledna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková ve spolupráci s expertem Simona Straková

Káva, červené víno, borůvky - tihle nepřátelé zářivě bílých zubů jsou už notoricky známí. S dentální hygienistkou jsme zapátrali po těch potravinách, které vám možná dosud připadaly vcelku neškodní. Na co ve své spíži si tedy máte dát pozor, aby vám zuby nežloutly?

1.Energetické nápoje a džusy

Coca-cole se vyhýbáte jako čert kříži, ale možná už netušíte, že bělosti svých zubů ubližujete i konzumací energetických nápojů a džusů. Nápoje a potraviny, které obsahují kyseliny, totiž mohou narušit zubní sklovinu a skvrny se pak na zubech vytvářejí i v případě, že nápoje nejsou tmavé a samy o sobě zabarvující.
pití džusu

2. Bílé víno

Červené víno máte na blacklistu už dlouho, ale bílé si bez obav o svou zubní sklovinu klidně dopřáváte? Tak pozor! Stejně jako džusy obsahuje i bílé víno pro zuby nebezpečné kyseliny. Ty naleptají zubní sklovinu, a vaše zuby jsou tím pádem k nežádoucímu zbarvení mnohem náchylnější.

3. Bylinkové a bílé čaje

Černý čaj? Ne, děkuji, s ohledem na své zuby si dám světlý bylinkový. Právě jste bělosti svých zubů zasadili mnohem větší ránu než vypitím kávy nebo černého čaje. Čaje všeobecně na sklovině způsobují horší pigmentaci než káva. A ty bílé nebo bylinkové při dlouhodobém pití dokážou narušit vaši sklovinu a výrazně přispět k jejímu zabarvení.

bylinkové čaje

4. Omáčky a koření

 „Mezi méně známé potraviny, které barví zuby, patří například kari,“ upozorňuje dentální hygienistka Simona Straková. Stejně je na tom i červená paprika a jiné barevné koření. Pokud ve své kuchyni kromě zmiňovaného koření hojně využíváte i tmavé omáčky, například sójovou a rajčatovou, nebo si pochutnáváte na salátech dochucených octem balsamico, jdete žloutnutí zubů pěkně naproti.


5. Cukrovinky

Sladkosti neškodí vašim zubům jen obsahem cukru a s ním související hrozbou zubního kazu. Bonbony, lízátka i žvýkačky obsahují barviva, která se zachycují na zubech. Situaci nezachráníte ani okamžitým vyčištěním zubů. Tím by se už naleptaný povrch zubů ještě navíc poškrábal a jejich sklovina by byla slabší a mnohem zranitelnější. Zuby si čistěte nejdříve půl hodiny po snězení či vypití rizikových potravin.
jedení sladkostí

6. Léky a ústní vody s chlorhexidinem

Sice se nejedná o potraviny, ale vědět byste o nich měli! „Dlouhodobé používání ústní vody s chlorhexidinem, léky v období, kdy se vám zuby vyvíjí, a také úrazy hrají v barvě zubů roli,“ vypočítává expertka. Pokud si tedy několikrát denně vyplachujete ústa takovou ústní vodou v domnění, že pro své zuby a dásně děláte maximum, vězte, že je lze používat pouze krátkodobě. Jinak počítejte s tím, že chlorhexidin může mít nepříznivý vliv na zabarvení zubní skloviny.

Jak s tím zatočit?

Zásadní roli v usazování pigmentů na zubech hraje úroveň čištění zubů. Mějte na paměti, že čistý zub se nekazí a ani se na něm neusazují barviva z potravin,“ uzavírá dentální hygienistka Simona Straková. V případě, že chcete bezpečně a efektivně zbavit zuby nežádoucího zabarvení, svěřte se do rukou právě dentální hygienistce. Pokud jste už bělení zubů podstoupili a chcete si zářivý odstín udržet bez poskvrnky nebo se chcete spolehnout na domácí bělení, pomůžou vám i přípravky běžně dostupné v prodejní síti.
čištění zubů
Například:
TIP redakce:
Řešíte, že zuby žloutnou i vašim dětem, a přitom téměř žádné rizikové potraviny nejedí? Nedávno se zjistilo, že u dětí můžou způsobovat zabarvení zubů bakterie v ústech. Tento problém se ale časem sám vyřeší. V pubertě se totiž ústní mikroflóra změní a pigmentové skvrny už na zubech nevznikají.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková ve spolupráci s expertem Simona Straková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Jana Langrová 7.ledna 2020
Haha, naprostá pravda! :D :)
Ludmila Beranová 7.ledna 2020
Dobrý den!
Kbybych nejedla vůbec, budu mít zuby bělejší?
Omlouvám se za vtip, chceme být krásné, ale musíme se také cítit i příjemně, takže jako vždy vše s mírou.
Hezký den! Ludmila

Expert z článku

Simona Straková
dentální hygienistka
52
"Chci abyste měli všichni krásné a zdravé zuby po celý život."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít