Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Opalovací krém, nebo make-up s SPF? Vybírejte správně!

Opalovací krém, nebo make-up s SPF? Vybírejte správně!

Opalovací krém, nebo make-up s SPF? Vybírejte správně!

9. května 2023 od Helena Hladíková

9. května 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Jak skloubit opalovací přípravky a make-up na obličej? Máme se nejdřív namazat a pak nalíčit? Nebo snad postačí jen make-up s ochranným faktorem?!
V prvé řadě je vždy třeba myslet na to, že ultrafialové záření je pro naši pokožku skutečně škodlivé  a nezáleží na tom, jestli jde o ramena, lýtka nebo obličej. Chránit bychom měli celé tělo včetně vlasů a pokožky hlavy. Jinak nám totiž hrozí:
  • předčasné stárnutí kůže,
  • pigmentové skvrny,
  • ztráta elasticity,
  • tvorba vrásek a
  • v nejhorším případě vznik nebezpečného melanomu kůže.
Nicméně asi většina žen, které se líčí, by mi teď potvrdila, že tápaly nebo tápou, jak propojit dostatečnou ochranu před slunečními paprsky s líčením. Některé možná vsadily na denní krémy s SPF, jiné nedají dopustit na opalovací krémy s vysokým faktorem a mnohé si možná pořídily make-up s SPF. Fungují ale všechny tyto přípravky stejně dobře?
aplikace opalovacího krému

1. tip: Důležité je množství produktu s SPF 

Sluneční filtr obsažený v make-upu se svou kvalitou většinou příliš neliší od toho, který najdeme v opalovacích přípravcích. Zásadní rozdíl však spočívá v něčem jiném – v nanášeném množství. Jistě víte, že jednou ze zásad bezpečného opalování je nejen to, že „opalovák“ vůbec nanesete, ale také to, že ho aplikujete v dostatečném množství. 
 

Tip redakce: 

  • Uvádí se, že k pokrytí těla dospělého člověka by mělo stačit asi 6 čajových lžiček přípravku.
  • Vzhledem k tomu, že jen málokdo by chtěl mít zejména v létě na obličeji masku z líčidel, ochrana jen pomocí běžné vrstvy make-upu nestačí.
  • SPF většiny make-upů se pohybuje jen kolem 10, což je na léto dost málo.
  • Navíc je třeba sledovat i to, zda make-up poskytuje ochranu před UVA i UVB zářením současně.

 

Jaké je tedy řešení?

make-up

2. tip: Dostatečná ochrana aneb nebojte se kombinovat více produktů  

  • Nebát se zatěžování pleti nanášením několika přípravků, zejména pokud budete používat kvalitní výrobky a nejlépe od stejné značky.
  • Samozřejmě platí, že i nízká ochrana je lepší než nic, takže když občas vyjdete jen s make-upem, který obsahuje SPF, svět se určitě nezboří.
  • Existují dokonce i zářné výjimky s vysokým SPF, například Dermacol Make-up Cover (koupit v e-shopu), který kromě extrémního krytí nabízí i SPF 30.
Primární ochrana obličeje by však přesto měla spočívat v tom, že i pod make-up aplikujete ještě krém určený speciálně k ochraně před slunečními paprsky. Dnešní sortiment už nabízí mnoho takových pleťových krémů, tak vyzkoušejte například:
rozdílné make-upy

3. tip: Jak jsou na tom e BB/CC krémy?

Populární BB krémy už v sobě obsahují UV faktor, ale situace je de facto stejná jako u make-upů – k dostatečné ochraně pleti je zapotřebí (většinou) vyššího faktoru a dostatečného množství naneseného přípravku.
Pokud jde o CC krémy, tam už bývá ochranný faktor vyšší. Záleží na daném přípravku, jaké konkrétní SPF vaší pleti nabízí. Na letní procházky městem či běžné denní pochůzky by vám oba přípravky měly postačit, ale k moři, na hory nebo na jakýkoli dlouhodobější pobyt na slunci se určitě raději namažte i opalovacím krémem. Na slunci je sice krásně, ale jistota je jistota...

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít