Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Očima odborníka: Jak se vypořádat se sluneční alergií?

Očima odborníka: Jak se vypořádat se sluneční alergií?

Očima odborníka: Jak se vypořádat se sluneční alergií?

23. května 2018 od Lucie Kubíková

23. května 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Zní to jako špatný vtip. Celou zimu se těšíte na sluníčko, a když pak trochu zasvítí, místo jemného hnědého odstínu se vám na kůži objeví svědivá vyrážka v podobě pupínků, nebo dokonce slitých velkých skvrn. Sluneční alergie umí život znepříjemnit – ale bojovat se s ní dá. Povídali jsme si o ní s dermatoložkou MUDr. Lenkou Faltovou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Jak taková alergie na slunce vůbec vzniká?

MUDr. Faltová: Přesný mechanismus toho, že něco tak přirozeného jako je sluneční svit způsobí alergickou reakci, zatím ještě neznáme. Nejspíš je to tak, že UV záření vytvoří v kůži nějaký alergen, který potom celou reakci spouští.


Bývají projevy alergie tak dramatické, že s ní lidé raději zajdou k lékaři?

MUDr. Faltová: Pokud se někomu objeví alergie na sluníčko poprvé, obvykle bývá jejími projevy vystrašen natolik, že radši zajde k lékaři.

projevy sluneční alergie

Je možné rozpoznat alergii na sluníčko třeba od alergie na opalovací krém?

MUDr. Faltová: Alergie na sluníčko se obvykle objevuje na odkrytých oblastech. Objevuje se také dřív než v situacích, kdy už se lidé obvykle mažou krémem s ochranným faktorem. Alergie se obvykle projeví na tváři, dekoltu nebo předloktí a vyskáče často už během první čtvrthodinky, kdy svoje tělo vystavíte slunečním paprskům. Alergie na slunce navíc často ‚vynechává‘ místa, která byla během slunění zakryta, ale alergie na opalovací přípravky naopak způsobí vyrážku i na větší ploše, než na jakou jste krém aplikovali. Kůže postižená alergií na sluníčko se navíc často v průběhu léta uklidní, když si na sluníčko zvykne. Při alergii na opalovací prostředek se potíže objeví pokaždé, když se namažete.


Jak vůbec častý je výskyt alergie na slunce v populaci?

MUDr. Faltová: To se jen těžko odhaduje, ale můžu říct, že v ordinacích dermatologů se lidí s tímto druhem potíží objevuje čím dál víc. Myslím, že úplně zhruba se dá říct, že třeba třetina lidí se s nějakým druhem reakce na slunce během života setká.


A kdo je víc ohrožen? Záleží na pohlaví nebo fototypu?

MUDr. Faltová: Určitě se s alergií na slunce častěji setkáváme u žen než u mužů. Na fototypu nijak zvlášť nezáleží, protože sluneční alergie je něco jiného než to, že se spálíte. UV záření umí vyvolat alergii i u vyšších fototypů. Většinou jsou to opravdu spíš ženy, a to ve věku 20 až 60 let, kdy na sluníčku častěji pobývají a jsou na něm aktivnější.

dětská ochrana

A co děti, těch se tyto potíže týkají také?

MUDr. Faltová: Já sama jsem dítě s alergií na slunce nikdy nepotkala. Samozřejmě existují třeba léky, které mohou v kombinaci se sluníčkem vyvolat nějakou vyrážku nebo alergii. Ale že by se u dítěte objevila vyloženě alergie na slunce, to jsem ještě neviděla, ačkoliv mají děti kůži citlivější než dospělí. Možná je to tím, že rodiče jsou na děti opatrnější než na sebe a víc je před zářením chrání a na sebe při tom zapomínají.


Když už nás tato nepříjemná záležitost potká, co pomáhá?

MUDr. Faltová: Určitě mohou pomoci některé léky. Vzhledem k tomu, že se jedná o svědivou, nepříjemnou vyrážku a pupínky, doporučuje se, abyste si klidně zkusili ulevit nějakými antihistaminiky. Některá jsou volně prodejná. Dokud vyrážka nezmizí, nebojte se tyto léky brát. Buďte na svou pleť hodní, promazávejte ji a nevystavujte ji zbytečně dalšímu dráždění, třeba chlorem nebo parfemovanou kosmetikou.


Může se tato alergie objevit znenadání?

MUDr. Faltová: Ano, a často to i tak bývá. Může se vám to objevit ve dvaceti nebo také v padesáti. A stejně nečekaně může alergie na sluníčko i zmizet.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

11 komentářů k článku
Petra Kabelová 21.května 2019
Mám alergii na slunce u nás na jarní (jen dekolt), u moře nejhorší ze zájezdu. Doporučuji krém Day long 30 , lépe Day long 50 z lékárny - natřít hned ráno celé tělo a u moře být celý den pod slunečníkem nebo mít bílou vzdušnou košili, prostě se chránit. Pak se mohu kdykoliv v plavkách koupat v moři. Už se po koupání nenatírám, stačí 1x ráno, a pupínky nenaskáčou. A to mám docela snědou pleť. Nejezdím k rovníku. Tam je to vražedné. Zdraví Petra
Teta drogerie 5.června 2018
Dobrý den, alergie na slunce se může samozřejmě objevit v každém věku, ale v dospělosti je výrazně častější. Děti mají kůži tenčí, citlivější, reakce po slunci nemusí být vždy klasická alergie na slunce.
Může se stát, že i některá kožní onemocnění (atopický ekzém, lupénka), která běžně dobře reagují na slunce, se mohou u predisponovaných osob naopak po slunci zhoršit a neznamená to, že jsou alergičtí na slunce.
Diagnóza se vždy stanovuje při osobní konzultaci u lékaře a mnohdy se po správné diagnóze pátrá i několik měsíců.

Hezký den.
Ilona Müllerová 3.června 2018
Mám letité zkušenosti. Preventivně 2 týdny před odjezdem k moři1x denně do vody 500 kalcia, během sluneční pokračujeme. Pokud máme reakci na slunce: natírat modrou indulonou a vyhýbat se slunci. Léky bohužel nezabírají.
Hana Železníková 29.května 2018
Zkuste Ladival pro alergickou kůži a opravdu nemazat ničím jiným, ani po opalování. Já když s ním začínala, byla jsem nadšená. Pak jsem po vysprchování chtěla ošetřit vysušenou kůži mlékem s Panthenolem a druhý den jsem se na slunci osypala. Teprve když se opravdu natřu jen přípravkem na slunění Ladival pro alergickou kůži a po slunění jejich gelem také z řady pro alergickou kůži, jsem bez problémů. Pravda je, že produkty po slunění nabízejí u nás většinou jen některé internetové lékárny, ale kdo hledá, nakonec najde. V Německu je tento produkt běžně k dostání v lékárnách. Třeba moje zkušenost někomu též pomůže ;)
Marie Strmisková 29.května 2018
Jak dlouho se prosím zajímáte sluneční alergii, když píšete,že jste se nikdy nesetkala s dětskou alergií na slunce?Mé vnučce bylo 10 let,stále do hnědá opálená,ale v Tunisu jí to potkalo ve velké míře.Dala jsem jí na noc Dithiaden,aby vůbec mohla spát a obklady,plínku namočenou ve studené vodě.Mám s tím zkušenosti již od mých 13. let a i když se vždy po vykoupání v moři osprchovala sladkou vodou,nepomohlo nic.Mažeme se vždy olejem č.50, a po osprchování mlékem po opalování,nebo jen Exipiálem, ale i když jsem to kolikrát změnila, stejně je vyrážka štípaná,svědivá , objevuje se stále i v našich českých podmínkách!Co pro to dělat,odpovíte mi prosím???Děkuji za váš čas.Mary
Miroslava Hamerníková 29.května 2018
Lucie Kosíková - jaký konkrétní přípravek od značky ESTHEDERM používáte na sluneční alergii u dětí? Pokud by nám měl zabrat, zkusila bych ho. Děkuji za Vaší odpověď.
Miroslava Hamerníková 29.května 2018
Jsem matka pětileté dcerky a s tím, že se alergie na slunce neobjevuje u malých dětí musím NESOUHLASIT.
Se sluneční alergií bojujeme již cca 3 roky, dcerky je mi neskutečně líto, když celé noci nespím, chladím ji pomocí obkladů, mažu krémy proti exémům - ty jediné jí stavy nezhoršují, doplňuji homeopatiky a snažíme se vyzkoušet kde co, jen aby se jí ulevilo, ale bohužel vše zabírá jen dočasně a zlepšení nic moc.
V současné době se každé ráno, kdy vidím na obloze sluníčko děsím toho, jak malá bude zase večer vypadat. Je to hrozné, když vidíte, jak vaše dítě trpí, chtěli by jste mu pomoct, ale nevíte jak.
Hana Železníková 29.května 2018
Bojovala jsem se sluneční alergií několik let, než mi jedna skvělá lékarnice poradila přípravek Ladival pro alergickou pleť. Vypadá to, že v mém případě se nejednalo o klasickou alergii na sluníčko, ale spíš alergii na chemické látky obsažené v opalovacích přípravcích v kombinaci se slunečními paprsky. I po kvalitních přípravcích typu Daylong jsem se na slunci osypala, ale ani trochu neopálila.., nepomohla mi v té době ani antihistaminika, ani betakaroten. Dnes pokud se natřu pouze Ladivalem pro alergickou kůži, nemám nikdy problém, nesmím se ale natřít ničím jiným, ani po slunění.
Jana Vejmolová 29.května 2018
Ja pravidelně před dovolenou beru prášky a mažu se protialergickou 50tkou a stejně mi naskace alergie
Eva Borková 29.května 2018
Dobrý den, čekala bych možná informaci, jak předcházet sluneční alergii. E.Borková. To co jsem si přečetla už vím....Jestli je například vhodné užívat betakaroten nebo něco přírodního..... Pěkný den.

Expert z článku

MUDr. Lenka Faltová
dermatoložka
166
"Jak řekla Katharine Graham: Může být něco krásnějšího, než dělat to, co máte rád, a vědět, že to má význam?"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít