Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Nepříjemná parodontóza: Takhle se jí vyhnete!

Nepříjemná parodontóza: Takhle se jí vyhnete!

Nepříjemná parodontóza: Takhle se jí vyhnete!

5. září 2020 od Vanda Vízková

5. září 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková ve spolupráci s expertem MDDr. Jakub Musil

Přichází plíživě, a proto lidé mívají sklony její první příznaky ignorovat. Může ale končit fatálně – ztrátou zubů. A přitom je tak snadné se paradontóze vyhnout. Stačí dodržovat 5 jednoduchých pravidel. Jakých? Zeptali jsme se dentisty MDDr. Jakuba Musila.

Velký problém, který nemusí být

Paradontóza je neléčený chronický zánět dásní. Začíná krvácením dásní během čištění zubů, jež mnozí ignorují. Pokud tento problém nezačnete řešit, následuje obnažování zubních krčků a ústup dásní. Poté přichází viklání a rozestup zubů – stav, který už nejde léčit a zvrátit. Na konci není nic jiného než ztráta zubů – buď jejich samovolné vypadnutí nebo nutnost jejich vytržení dentistou.

Jak poznáte, že paradontózou trpíte?

  • Máte oteklé a citlivé dásně.

  • Vaše dásně změnily barvu z růžové na červenou až nafialovělou.
  • Během čištění zubů z dásní krvácíte.
  • Mezi zuby se vám objevily nové mezery.
  • Zuby se vám začaly kývat.
  • Při skousnutí vám do sebe zuby zapadají jinak než předtím.
Jako s každým jiným problémem i u parodontózy platí, že je mnohem snazší jí předcházet než ji léčit. Prevence totiž nespočívá v ničem jednodušším, než jsou správné čištění zubů a péče o dásně. To potvrzuje i náš expert, MDDr. Jakub Musil: „Toto mikrobiální onemocnění je aktivně podporováno zvýšeným množstvím zubního plaku a kamene. Kdo si tedy nečistí zuby, nese si velké riziko rozvoje onemocnění.

Oslovený expert doporučuje 5 snadných kroků, kterými se lze paradontóze vyhnout:

1. Pravidelně navštěvujte zubního lékaře

Nezanedbávejte preventivní zubní prohlídky. Opakovat by se měly každého půl roku. Váš dentista pozná, jestli trpíte chronickým zánětem dásní, a ve svých záznamech podle měření také odhalí, jestli vám dásně nezačínají již ustupovat.

2. Zařaďte návštěvu dentální hygieny

Na dentální hygieně vám ze zubů důkladně odstraní nejen plak, ale také zubní kámen. Kromě toho vám také poradí, jaké prostředky k ústní hygieně používat, a naučí vás s nimi pracovat, abyste to dělali skutečně správně a efektivně.  

3. Zuby si čistěte minimálně dvakrát denně

Alespoň ráno a večer si vyčistěte zuby. Při nákupu zubního kartáčku věnujte pozornost především střihu vláken – v ideálním případě by měla být spíše měkčí a rovně střižená, např. jako u DentaMax Zubního kartáčku Medical – měkkého (koupit v e-shopu). Správnou techniku čištění vám poradí dentální hygienistka. Čištění zpříjemní a zefektivní také vhodná zubní pasta, např. Zendium Zubní pasta Biogum (koupit v e-shopu), s obsahem proteinu pomáhajícího zmírnit zánět a krvácení dásní.


TIP: Svůj oblíbený zubní kartáček nebo zubní pastu můžete objednávat i z pohodlí domova. Podívejte se na e-shop Teta drogerie! (pokračovat na e-shop)

4. Každý den používejte mezizubní kartáčky

Mezizubní kartáčky, např. DentaMax Mezizubní kartáčky (koupit v e-shopu), se prodávají v mnoha velikostech odlišených různými barvami. Tu správnou pro vaše mezizubní prostory vám pomůže vybrat zubní lékař nebo dentální hygienistka. Počítejte s tím, že budete používat dvě, ale i více velikostí mezizubních kartáčků. V počátcích užívání můžete z dásní krvácet – nelekejte se toho a vytrvejte. Krvácení zhruba po týdnu vymizí.

5. Zařaďte užívání dalších doplňkových prostředků

Pokud máte po jídle pocit, že vám mezi zuby uvízly jeho zbytky, na vině mohou být velký mezizubní prostor nebo špatně vytvořené body kontaktu jednotlivých zubů po ošetření zubním lékařem. V tomto případě použijte dentální nit, např. DentaMax Dentální nit voskovanou s mátou (koupit v e-shopu), která nepříjemné zbytky odstraní. Pomyslnou tečku za důkladným vyčištěním zubů a dásní udělá ústní voda, třeba DentaMax Ústní voda bez alkoholu Soft Mint (koupit v e-shopu). Používejte ji ale jen jako doplněk vlastního čištění, ne jako metodu čištění číslo jedna.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková ve spolupráci s expertem MDDr. Jakub Musil

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MDDr. Jakub Musil
praktický zubní lékař
"Make your smile great again."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít