Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Ústní vody: Zbytečnost, nebo nutnost?

Ústní vody: Zbytečnost, nebo nutnost?

Ústní vody: Zbytečnost, nebo nutnost?

24. května 2019 od Helena Hladíková

24. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Přemýšleli jste někdy o tom, jestli tekutina v lahvičce, která se skví na koupelnovém umyvadle, doopravdy pomáhá vašim zubům a dásním udržet se v nejlepší kondici? My ano a zajímala nás odpověď, proto jsme po ní pátrali u stomatologa MDDr. Jana Kubečka z Dentální kliniky Jan Stuchlík.
Ústní voda je podle jejích výrobců důležitou součástí komplexní péče o ústní dutinu. Dokáže si prý poradit se záněty dásní, pomoct s odstraněním zubního plaku, udržet svěží dech… Až by se mohlo zdát, že ke zdravému chrupu postačí dvakrát denně „prolít“ ústa a bude po problémech. Tak jednoduché to však bohužel není. Běžná ústní voda je pouze kosmetický doplněk, který spíše než cokoliv jiného osvěžuje dech. Ano, existují i ústní vody terapeutické, které mají antibakteriální přísady, ale jejich množství by měl indikovat lékař a rozhodně by se neměly používat dlouhodobě na každodenní bázi,“ uvádí na pravou míru stomatolog. A jak je to s deklarovanou pomocí ústních vod při odstraňování zubního plaku?
používání ústní vody

Poctivé čištění nic nenahradí

I v této problematice má pan doktor jasno: Ústní voda čištění zubů rozhodně nenahradí. Může být jen přechodným, krátkodobým řešením v situacích, kdy se nedá nic jiného dělat, například po chirurgických úkonech v dutině ústní.”
 

V žádném případě ji ale nelze považovat za plnohodnotnou náhradu poctivého čištění, jehož zásady nikdy není na škodu si připomenout:
  • zuby čistěte dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním, kdy důkladně vyčistěte i prostory mezi zuby; poté už nic nejezte a pijte jen vodu,
  • používejte zubní kartáček s malou hlavicí hustě osázenou jemnými, rovně zastřiženými štětinkami,
  • zuby čistěte po celé jejich ploše a nezapomínejte ani na hůře dostupné zuby v zadní části úst,
  • pro pečlivé vyčištění oblasti u zubních krčků použijte jednosvazkový neboli solo zubní kartáček,
  • velmi důležité jsou i dentální nit a mezizubní kartáčky, jimiž důkladně protáhněte oblast mezizubí.
Tip redakce:
Nedáte-li na ústní vodu dopustit, nepoužívejte ji bezprostředně po čištění zubů. Některé složky past totiž mohou reagovat s látkami obsaženými v ústní vodě, a čisticí účinek pasty by se tak zničil. Raději proto dodržujte několikaminutový odstup.
mátová ústní voda

Pozor na alkohol

Jestliže vás však trápí zápach z úst a chcete mít co nejdéle svěží dech, ústní vodu si patrně dříve či později přece jen pořídíte. Při jejím výběru ale dejte pozor na alkohol, který je v běžných ústních vodách dost běžný. Proč? Mohl by snad poškodit zubní sklovinu? „Spíš než zubům bude alkohol škodit sliznicím v dutině ústní. Jde totiž o poměrně agresivní látku, která při pravidelném a dlouhodobém užívání může vést k poleptání tváří, patra a dásní, což může způsobovat velmi nepříjemné bolesti. Proto je lépe se ústním vodám, které obsahují alkohol, vyhýbat,“ doporučuje expert.
Tip redakce:
Vyzkoušet můžete například ústní vody bez alkoholu DentaMax Extra Fresh, Sensodyne Cool Mint nebo Colgate Plax Herbal Fresh s výtažky z čaje a citronu.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít