Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Balzámy na rty: Ochrana a péče pro zdravé rty

Balzámy na rty: Ochrana a péče pro zdravé rty

Balzámy na rty: Ochrana a péče pro zdravé rty

1. února 2018 od Karolína Hornová

1. února 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Rychlá záchrana během dne nebo vhodná noční péče? Co by měl správný balzám na rty obsahovat, kdy a jak ho používat a kdy ho raději odložit? Zjistili jsme vše, co potřebujete vědět o správné péči o rty.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Balzám na rty je jedním z kosmetických pomocníků, které by doma (a ani v kabelce) neměly chybět. Chrání jemnou pokožku vašich rtů před nepříznivými vnějšími vlivy (ať už je to mráz, suchý vzduch, nebo sluneční záření), dokážou okamžitě pomoci od nepříjemných pocitů a zamezit zlozvykům v podobě kousání a olizování rtů.


Výhody balzámů:


Hydratace

Pokožka rtů je velmi jemná a náchylná. Jakékoli malé poranění v této oblasti může způsobit nepříjemnou bolest, ale i znamenat vstupní bránu pro různé infekce. Udržovat pokožku rtů vláčnou a zdravou je nejlepší prevencí těchto potíží. Pěstěné rty jsou zároveň i naší viditelnou vizitkou. Základním krokem k pěkným rtům je hydratace. Především pokud máte sušší pokožku, i rty mají větší tendenci se vysušovat. Balzámy s hydratačními a zvláčňujícími složkami působí jako okamžitá první pomoc při nepříjemném pocitu suchých a „stažených“ rtů, ale dodávají jim i nezbytnou péči.


Ochrana před mrazem

Především v extrémních podmínkách, jako je horský mráz, ale i suchý vzduch, dostávají rty zabrat a vysušují se rychleji. Správný balzám v kapse či kabelce dokáže předejít mnohým dalším nepříjemnostem – třeba popraskaným nebo šupinatým rtům, které pak máte někdy tendenci si kousat. Skvělým pomocníkem vám tak mohou být másla na rty, tzv. lip buttery, která vyživují, dlouhodobě hydratují a zároveň chrání rty při nevlídných vnějších podmínkách.

Balzámy na rty: Ochrana a péče pro zdravé rty


Ochrana před sluncem

Při výběru vhodného balzámu je dobré si nejprve ujasnit, kdy a v jakých situacích ho budete používat. Podle toho pak zvolit balzám spíše ochranný, nebo naopak pečující. Pokud trpíte na suché rty a chcete mít neustále po ruce „první pomoc“, vyberte ochranný balzám, který na rtech vytvoří vrstvu, a ochrání je tak před vnějšími vlivy. Rty budou mít pod touto ochrannou vrstvou dostatek času na „relaxaci“, protože nebudou dále namáhány. Je dobré chránit rty i před ostrými slunečními paprsky. Od věci tak není sáhnout po balzámu s ochranným slunečním faktorem.


Výživa rtů

Pokud hledáte spíše péči, kterou nanesete večer před spaním po odlíčení a vyčištění pleti, je lepší sáhnout po balzámu s jemnější, klidně i krémovou konzistencí a plném výživných látek. Příkladem může být mateří kašička, jojobový olej, vitamin E nebo třeba měsíček lékařský. Zvolit můžete i přímo krémovou péči či masku, určenou pro noční péči o rty. Balzámy a jiné přípravky na rty s krémovou konzistencí netvoří film, nechávají pokožku dýchat, dobře se vstřebávají a zároveň dodávají rtům potřebnou výživu. Jako třešničku na dortu můžete zvolit i tónující balzámy na rty, které k péči přidají i trochu té krásy a barvy vašim rtům.

mateří kašička


Jak vybrat správný balzám?

Balzámů na rty je na trhu spousta a vyznat se v nich není úplně jednoduché. Pokud máte hodně citlivou pokožku nebo trpíte kontaktní alergií, určitě pro vás bude lepší sáhnout po balzámu na přírodní bázi nebo balzámu bez možných iritačních složek. Mezi ně se řadí barviva a parfémy. Rozhodně nic nezkazíte, když vyberete přípravek, který nebude mít příliš výraznou, „umělou“ barvu nebo nepřirozenou vůni.

Vyplatí se také investovat do kvalitnějšího balzámu s obsahem přírodních pečujících látekbambuckého másla a přírodních olejů (konopného, mandlového, arganového nebo jojobového). Dobré jsou také balzámy na bázi lanolinu, který rty hydratuje, ale neuzavírá pokožku. Dovoluje jí „dýchat“ a nebrání jí ve vlastní přirozené hydrataci.


Nevypěstujte si závislost

Další otázkou, nad kterou se možná zamýšlíte, je frekvence používání balzámu. Často se říká, že na balzám na rty je možné si vytvořit závislost. Svým způsobem je to pravda: když balzám nanášíte hodně často, vytvoříte prakticky trvalou, ale umělou, rtům nepřirozenou bariéru. Pokožka rtů si na ni zvykne a omezí svoji přirozenou obranyschopnost. Když pak balzám „vysadíte“, může se stát, že vaše rty budou po nějakou dobu více vysušené.

Obecné doporučení zní používat balzám, kdykoli cítíte potřebu, ale nepřehánět to s nanášením – stačí jen jednou „přejet“ po rtech a nanést tenkou vrstvu. Dělat pomocí balzámu na rtech neprostupnou „masku“ by mohlo mít zcela opačný efekt, než potřebujete. Zásadní je také správná hygiena: balzám na rty byste neměli nikomu půjčovat, nebo dokonce mít v koupelně jeden „erární“ pro celou rodinu. Předejdete tak zbytečnému přenosu infekcí.

Balzámy na rty: Ochrana a péče pro zdravé rty


Kdy se balzámu vyhnout?

A na závěr si připomeňme, že jsou samozřejmě i okolnosti, kdy je lepší balzám na rty vynechat. Jsou to především případy vážnějších dermatologických obtíží v oblasti rtů, se kterými si už pouhý balzám neporadí. Velké praskliny, koutek nebo opar – to jsou případy, ve kterých je lepší použít jako první pomoc třeba antibakteriální esenciální olej, třeba z máty nebo tea tree, jenž zamezí rozšíření možné infekce. Pokud obtíže přetrvávají a nezmenšují se, je určitě na místě navštívit dermatologa nebo alespoň lékárnu a poradit se o účinnější léčbě.

Během léčby se také nedoporučuje balzám používat – ochranná vrstva jím vytvořená by totiž mohla rty „chránit“ i před působením účinných látek. Balzám byste neměli používat ani v případě, že jste alergičtí na některou z jeho složek nebo vám konkrétní výrobek působil podráždění. V takovém případě je lepší koupit nový balzám s odlišným složením.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít